18 12
發新話題

[DIY] 舊化方法/技術

舊化方法/技術

想問呢,大家識唔識點樣舊化支槍?
因為新速速冇咩feel
但上網搵教學又唔係好詳細,定係有冇鋪頭幫人做舊化?貴唔貴架呢?

咩件呢?木?合金?鋼?
點解比人做呢?只有你自己知道自己想舊到點架嘛

回覆 2# 的帖子

金屬 想成支槍搞,如果有地方學都會想自己搞既

引用:
原帖由 junjunkwan 於 8-9-2019 16:56 發表
想問呢,大家識唔識點樣舊化支槍?
因為新速速冇咩feel
但上網搵教學又唔係好詳細,定係有冇鋪頭幫人做舊化?貴唔貴架呢?
香港呢邊有間'司RW'好似有同客做舊化.
價錢貴唔貴?呢樣野就...可能我覺得貴,樓主覺得唔貴.
都係要樓主同佢地傾傾.

乜都肯亂試成效應該會大過什麼教學
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 2829&highlight=

#5 又想起SO C FULL!

引用:
原帖由 junjunkwan 於 8-9-2019 18:05 發表
金屬 想成支槍搞,如果有地方學都會想自己搞既
最簡單就係砂紙,不過最好確定下材料
唔同材料有唔同玩法,依到好多大神,酸洗/燐化/gun blue之類都識,我就唔獻醜啦
不過loveless師兄講得好最緊要試,衰左最差都係噴返油姐

引用:
原帖由 rho837 於 9-9-2019 12:53 發表
#5 又想起SO C FULL!
講到佢仙遊左咁

回覆 7# 的帖子

師兄們 過兩招黎丫

引用:
原帖由 junjunkwan 於 9-9-2019 16:17 發表
師兄們 過兩招黎丫
最簡單就係用細過800號既砂紙磨磨你支槍,有人鐘意重手有人鐘意輕手
(我以前鐘意極重手見哂銀,家下鐘意輕輕地,邊角灰灰地,中間重有些少黑)

不過落手之前記得先諗諗,有咩地方會特別易花,有咩地方唔應該花

如果係鋼身有或多野可以玩

引用:
原帖由 cyl198911 於 9-9-2019 17:38 發表

最簡單就係用細過800號既砂紙磨磨你支槍,有人鐘意重手有人鐘意輕手
(我以前鐘意極重手見哂銀,家下鐘意輕輕地,邊角灰灰地,中間重有些少黑)

不過落手之前記得先諗諗,有咩地方會特別易花,有咩地方唔應該花

如果 ...
Chapter 1. 掟落後樓梯整凹佢
Chapter 2. 拖住碌槍響砂石地行個圈整花佢
Chapter 3. 手套手指位痴砂紙再平常用槍>好快應白位就見白

回覆 11# 的帖子

我真係有諗過搵真沙直接磨

回覆 10# 的帖子

我想問少少油漆既黑黑地感覺係噴油嗎?

引用:
原帖由 junjunkwan 於 9-9-2019 20:02 發表
我想問少少油漆既黑黑地感覺係噴油嗎?
師兄指支AK? 冇噴過油啊

回覆 14# 的帖子

我用416 沙色,仲幻想緊支槍應該點舊化

18 12
發新話題