發新話題

[認真] 請問各師兄手提電腦可否裝遊戲碟打機

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-10-2019 01:21 發表

一般要求既你買部有GTX1650 1650Ti 1660 RTX 2060 2070 2080尼類獨立GPU,而家nVidia有個Studio Driver係針對想打機同時想做嘢既人等於買佐半張Quadro(純打機就用Game ready driver),CPU有i7起碼,i9更好 ...
我台機用緊quadro 想買筆電方便反工,c 兄知唔知大約幾錢?

星期四落旺角睇睇先......我既電腦知識水平真係唔掂!

Delete...sorry

樓主問notebook
咁我講番notebook
Notebook價主要由3項影響價錢:
1. 個mon幾多吋
一樣spec一樣性能越細越貴,散熱亦相對會爭啲
一般15吋係最花算,當然想大啲16甚至17都可以,價錢唔會爭太遠
要提一下就係而家大部份15啲機都已經係full hd mon,未用過可能要啲時間適應下
以前sony係高解像度notebook mon方面走得好前,而家就唔知

2. CPU
樓主用得嚟打機
就一定係i5起跳,i7更佳
太耐冇留意而家啲game個系統需求,唔敢作實

3. Display Card
樓主要打機,就一定要獨顯
Ati/nvidia走唔甩,一定唔係intel on board
而家nivida有低階mx系列獨顯,未必太啱樓主打機用
Gpu呀幾多ram呀要睇番隻game,不過都係個句
太耐冇留意而家啲game個系統需求,唔敢作實

總結一下:
15吋i5 i7要有獨顯其實六至八千已經有,去到近萬已經係好top既model
另,notebook唔同砌機,唔係真係咁多option比你選擇1
有時啱spec啱價個keyboard又唔啱,然後又可能牌子唔啱
例:而家有啲15吋機右邊有埋numpad,但偏偏就會冇左home, page up/down, end掣

見有師兄問畫3D圖,好睇你會唔會做render同畫既野幾大幾多
如果你用Max maya畫棟樓再有埋附近景物就一定要買spec勁少少既機,render就更加唔洗講
如果畫下簡單野擺落game/3d print其實求求其其i5搭張普通獨顯就夠

利申:自己有部差唔多十年前既第一代i7四核搭nivida 8幾幾M,會玩下battlefield 2, left4dead2, euro simulator 2, pay day
都叫做唔會好慢,畫圖會用soildworks,改game會用max做簡單既model edit, convet and export
基本上部機而家都仲應付得到
另外有一部最近買既小米15吋 第8代 i7搭nivida mx105咭,畫solidworks仲順過部thinkpad
另:最近先知,原來係大陸買notebook會送埋Microsoft office
最後溫馨提示:而家買機電一定係跟win10,請預留時間同心情去適應

引用:
原帖由 七點六二 於 6-10-2019 17:43 發表
星期四落旺角睇睇先......我既電腦知識水平真係唔掂!
建議去埋黃金高登睇

引用:
原帖由 車厘子 於 6-10-2019 12:10 發表

我台機用緊quadro 想買筆電方便反工,c 兄知唔知大約幾錢?
你上去DELL HP 聯想個網度睇睇,跟翻之前個參考,睇下,基本上一皮幾走唔甩。

2060獨立GPU、i7 標準電壓CPU通常型號最后有個H字例如i7 9750H(如果i5都殺既話都得,不過好多廠商既i5版本個mon比較雞局你買i7版),唔打機既話就唔使一定話144Hz mon一般60Hz亦可,祇要NTSC 72%或者標稱100% sRGB既IPS液晶面板mon就可以 跟住SSD同Ram嗰d你睇清楚佢俾乜你,基本就係o甘多

如果你對電腦知識有返咁上下有乜自己可以搞得掂,可以考慮淘大陸牌子,例如一個叫mechrevo(清華同方旗下牌子)有個型號Z2R都適合以上要求夠細部,價錢平一截,不過o係香港應該無保養

引用:
原帖由 Hamlet 於 7-10-2019 10:17 發表

你上去DELL HP 聯想個網度睇睇,跟翻之前個參考,睇下,基本上一皮幾走唔甩。

2060獨立GPU、i7 標準電壓CPU通常型號最后有個H字例如i7 9750H(如果i5都殺既話都得,不過好多廠商既i5版本個mon比較雞局你買 ...

新派電競Keyboard 按鍵深淺有得揀!
打機差之毫釐,謬之千里,鍵盤反應慢少少都減低勝算。SteelSeries新推出的Apex Pro特別加入OmniPoint可調式鍵軸,容許玩家調整每個按鍵的輸入距離,深度由0.4mm至3.6mm不等。重速度的玩家可設定為觸發點短、靈敏度高,非常啱玩動作同戰略遊戲。反之,喜歡實在感的玩家則可設定成觸發點長、靈敏度低,有效避免第一身射擊Game下誤觸按鍵,白白浪費子彈。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/life ... 1011_00982_001.html
---
咪話我有好野唔分享

附件

11-10-2019 21:24

引用:
原帖由 reniless 於 11-10-2019 21:24 發表
打機差之毫釐,謬之千里,鍵盤反應慢少少都減低勝算。SteelSeries新推出的Apex Pro特別加入OmniPoint可調式鍵軸,容許玩家調整每個按鍵的輸入距離,深度由0.4mm至3.6mm不等。重 ...
Travel太短咁易誤按 不了
Cherry silver 短左幾mm已經非常不方便

引用:
原帖由 reniless 於 11-10-2019 21:41 發表
咁依部鍵盤得唔得
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/life ... 04101478068e384273a
手提電腦可以一戰
不過我自己會簡hhkb

引用:
原帖由 reniless 於 11-10-2019 21:24 發表
打機差之毫釐,謬之千里,鍵盤反應慢少少都減低勝算。SteelSeries新推出的Apex Pro特別加入OmniPoint可調式鍵軸,容許玩家調整每個按鍵的輸入距離,深度由0.4mm至3.6mm不等。重 ...
好野分享+1
Gamer眼鏡, 配載舒適可阻隔33%以上藍光及90%以上藍光中特別有害既光線, 仲要無下半框方便你睇鍵盤(........

夜晚打機

Gamer一直受到眼睛疲勞所困擾
網上現學現賣,有錯請指正

引用:
原帖由 ner 於 12-10-2019 17:20 發表

好野分享+1
Gamer眼鏡, 配載舒適可阻隔33%以上藍光及90%以上藍光中特別有害既光線, 仲要無下半框方便你睇鍵盤(........
https://pbs.twimg.com/media/EGhI ... =jpg&name=large

夜晚打 ...
重點完全唔係眼鏡到

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 11-10-2019 21:33 發表

Travel太短咁易誤按 不了
Cherry silver 短左幾mm已經非常不方便
Keyclick青軸係我一直用開,我買第一個貴keyboard開始  嘈到爆犯眾憎

引用:
原帖由 Hamlet 於 12-10-2019 19:32 發表

Keyclick青軸係我一直用開,我買第一個貴keyboard開始  嘈到爆犯眾憎
我要專登去搵隻冇聲既HyperX紅軸用...我夜型人,烏燈黑火打機時受唔到D drdr聲

發新話題