發新話題

[Marui] SAA Magpul MWS匣 自由甩唔到出來,

再講多次
單單從匣黎睇 P記佢地做唔好當然係錯啦 亦係不幸
但從宏觀黎睇 若馬記想大家一齊做大個餅 想市場良性發展
馬記有佢應該要做o既事 就係盡量做好自己 等人地容易配合自己
愈多人用同一個platform對大家都有利 一齊做大個餅
副廠那怕食餅碎 餅大碎都多d 莊食大餅更加唔洗講

M-lok原本都係magpul自家用 後來overtake k-mod做大哥
大把廠同magpul爭生意做棍仔 magpul仍然開開心心
你係莊 直家個m-lok餅做大左 你唔高興嗎? 你無賺多左嗎?

OMG只是兩三天內的事,巳由556轉到9仔了!
http://www.prowin-technical.com/airsoft/index.html

引用:
原帖由 Dave 於 6-1-2020 12:23 發表

其實馬記身是鑄件,無論鋁合金或鋅合金 ( 亞完 ) ,成型後一般來說差異都可以維持在0.2MM 級數,
加埋cerakote 塗裝跟陽極不同,cerakote 非常薄,但仍是會增厚工件尺寸,而陽極因為屬於氧化腐蝕,會令工件出現 ...
主要不是鑄厚左 收縮變形之類 而係好似前面師兄咁講係批鋒
當然馬記咁o既價錢有師奶曲 唔執靚仔哂大概係慳成本 明白的
不肯定批鋒多少是否與模具年齡有關
我手上兩支 大概相差一年左右 後期一支的確比前一支差
但我sample size細未能下定論
或許馬記設計時已預計批鋒而做細隻匣亦不出奇

副廠過於進取當然是傻是錯 插唔入更是大錯特錯
但我著眼的是 現時三款匣 拎同一隻去試其實都有槍是順 有槍唔順 那證明其實槍有公差問題
同時亦證明副廠取樣不足 但相信佢地最初無人預計過有咁o既情況 即使知道亦因取樣有限 睇佢地手氣
若說P記插都插唔入不值一提 至少不用說得Iron/SAA咁差(Iron漏氣另計) 給他們一點credit 無佢地我地確實無輕Pmag玩
而插不入 不跌匣亦確實是與馬記原廠有關 這也是事實
不論同不同意構成”問題” 也應該同意係做得不夠好
若馬記因為批鋒而做細隻匣 不要密氣不要更佳氣化 那副廠跑出來想改善問題是不是也勇氣可嘉?
膠匣幸好是膠 知道卡邊度 用銼拖一下 砂紙磨兩下就好了

做副廠不易 可以不同意馬記有問題 但不應無視副廠去嘗試
氣槍圈不大 選擇其實也不多 單單便宜地一句副廠錯 而不留一點credit 無人會想做落去

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 12:40 發表

咁我建議你將有關問題直接去信馬記投訴
你要寫明係為佢好, 為大家共同發展呀
睇下人地點樣回應你
你中意點講咪點講囉
同你理性論述 你就串串貢咁
除了”原裝無事點會係原裝錯”之外 我見不得師兄你有咩論述

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 13:20 發表

主要不是鑄厚左 收縮變形之類 而係好似前面師兄咁講係批鋒
當然馬記咁o既價錢有師奶曲 唔執靚仔哂大概係慳成本 明白的
不肯定批鋒多少是否與模具年齡有關
我手上兩支 大概相差一年左右 後期一支的確比前一支差 ...
其實在下著眼的不是有無做到100% FIT ,在下買的IRON 也是要執的,
但公關上寫「馬記有公差而令我們的匣用不到」其實是頗為倒米,亦無助銷情,
最終真是只有死死氣去自己改去遷就。倒不如直接說「我們取樣不足令到有些槍未能順利插入」之類,反而會令人感到大氣,同時也會令人覺得「其實P 牌也是有點無辜」。
當然也學師兄所言,計少了也好,不幸也好,補品匣插不入也是要自己硬食的。

至於模具老化其實未必,因為一套鋼模鑄個三十萬次是基本值,斷估MARUI MWS 未出到30 萬支( 或者... ),
就算模具損了,電腦化年代其實可以直接用FILE 再製作一個鋼模出來是100% 相同的,以前沒有電子化的時候就只可以補補補了。
利申在下不是專業人士,只是曾找過相關資料看而已。

至於副廠難,正廠也難,一隻匣做衰了可能是跌一百幾十萬,
但一支槍做衰了遠遠不止此數,當中也是有風險的,大家都是搵食,大有大食細有細食,各施各法就好。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

馬記設計時可能用loose tolerance, 但原裝槍用到原裝匣打得順, 咁有咩問題?
從來副廠野都有可能唔FIT要執架啦, 莫講話係改左數/設計既補品?

從頭到尾只有副廠就正廠,特別係馬仔從來係副廠嘔一堆補品出來比佢地D產品
你話正廠做出嚟係故意就某啲數(例如VSR數)結果因為數有錯唔合用果D當然係正廠on居
但反過來正廠自己D野冇問題,副廠做出黎唔合用反過黎話對方唔啱數,未免有妹仔大過主人婆之嫌

再況且「出個數比其他人賣產品做大個餅」又係得啖笑
P仔/Edgi/其他補品廠出產品同馬仔半點關係都冇,馬仔又唔會從中獲利,話就話QC當然重要(先不論於馬記而言佢地個匣算唔算無控制,反正自己產品之間冇問題),何不自己做埋PMAG食埋個市場佢,自己賺埋?

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 13:25 發表

你中意點講咪點講囉
同你理性論述 你就串串貢咁
除了”原裝無事點會係原裝錯”之外 我見不得師兄你有咩論述
相反意見通常令人有hard feelings呢點我都明
論述再多也不代表正確
係事實一句就夠了
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 14:51 發表

相反意見通常令人有hard feelings呢點我都明
論述再多也不代表正確
係事實一句就夠了
正確不正確當然不會因為多講兩句而改變
論述係表達自己觀點去說服他人
但意見不同而串串貢 不見得有意義
Dave兄與我意見不同 不見我串佢佢串我

結果只有一個,就是產生了(槍匠)這一個行業!!!

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 15:57 發表

正確不正確當然不會因為多講兩句而改變
論述係表達自己觀點去說服他人
但意見不同而串串貢 不見得有意義
Dave兄與我意見不同 不見我串佢佢串我
觀感真係好個人
同一件事/說話唔同人有唔同睇法/感覺好正常
正如有人覺得馬記唔為副廠商設想係有責任一樣
唔同持份者從自己角度出發去睇同評論同一件事亦都好正常
用比較偏離事實同現實既觀點去說服人又真係會比較難得到認同

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-1-2020 14:40 發表
從頭到尾只有副廠就正廠,特別係馬仔從來係副廠嘔一堆補品出來比佢地D產品
你話正廠做出嚟係故意就某啲數(例如VSR數)結果因為數有錯唔合用果D當然係正廠on居
但反過來正廠自己D野冇問題,副廠做出黎唔 ...
師兄講得無錯 當然係副就正啦
正如你所講 我覺得問題爭辯點正正就係馬記個身係咪叫QC正常
當然佢自家無問題 佢的確可能係行loose  tolerance
副廠取樣不足是事實 馬記數不準也是事實(雖然對佢自身無影響)
敗的永遠是副廠 一敗塗地的更是他們的公關

我說的一直不是副廠無錯 可能是我太大理想 想得世界太大愛 馬記也大愛
不過站在消費者立場 難道不想見到副廠配件補品遍地?
不是要馬記open source比埋張藍圖出黎 只係做好自己 keep準條數(是正廠責任) 大家都玩得開心
難道要好似我們牌咁水水唔同數 補品換完仲差過原裝咁先開心? (咁當然又返返去馬記叫唔叫錯數)
無論如何 匣一事上馬記絕對站係高地 槍係佢的 數係佢的 佢自己無事

但睇大d 我樂見副廠跑出黎做正廠不做的 為何我長篇大論講咁耐
就是不樂見因為甩匣卡少許 就說得產品一文不值 之前P記Iron公關做不好是事實
但以Iron而言 起碼跑出來做了隻pmag 修修角磨兩下就順了 今次SAA亦明顯比Iron好
每人要求都唔同 就如有人覺得識執先好玩GBB 有人覺得成槍不應該要執一樣
兩家Pmag 不計Iron易漏氣 我都算滿意 SAA性能上仍有待測試 少卡自己磨我可以接受

多副廠產品 多選擇 受益的是玩家
最怕是副廠被罵得一文不值 最後不如不做 可能是我想多了 師兄們沒同感不緊要
但我確實希望更多廠出補品 匣之前搞咁耐SAA仍敢走出黎出匣 仲有沙色 我是欣賞的

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 16:36 發表

觀感真係好個人
同一件事/說話唔同人有唔同睇法/感覺好正常
正如有人覺得馬記唔為副廠商設想係有責任一樣
唔同持份者從自己角度出發去睇同評論同一件事亦都好正常
用比較偏離事實同現實既觀點去說服人又 ...
你不如睇清楚我講o既責任係咩先啦
捉住兩粒字係度單單打打
我三番四次澄清論點 你看了嗎?

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 16:48 發表

你不如睇清楚我講o既責任係咩先啦
捉住兩粒字係度單單打打
我三番四次澄清論點 你看了嗎?
既然閣下認為馬記産品有問題, 師兄何不去信反映?

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 16:45 發表

師兄講得無錯 當然係副就正啦
正如你所講 我覺得問題爭辯點正正就係馬記個身係咪叫QC正常
當然佢自家無問題 佢的確可能係行loose  tolerance
副廠取樣不足是事實 馬記數不準也是事實(雖然對佢自身無影響)
敗 ...
咁假設mws qc 真係唔準,咁點解釋到原裝匣冇問題但係副廠匣就有問題

你話副廠想d匣fit d, 咁味姐係唔跟馬記standard, 要改槍,咁就唔應該叫直上好似prowim 咁

發新話題