發新話題

[Marui] SAA Magpul MWS匣 自由甩唔到出來,

引用:
原帖由 1012 於 4-1-2020 18:49 發表
請問呢隻匣氣化如何, 會唔會好細力?
氣化方便叫唔錯, 呢幾日玩, 都打到, 1匣半.  
原裝匣有時都唔得, 仲要將入面條鋁管拆走先夠容量打, 1.5匣. 馬記匣DESIGN 比, 134A氣用, 都可以理解

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 6-1-2020 09:47 發表

氣化方便叫唔錯, 呢幾日玩, 都打到, 1匣半.  
原裝匣有時都唔得, 仲要將入面條鋁管拆走先夠容量打, 1.5匣. 馬記匣DESIGN 比, 134A氣用, 都可以理解
因為之前IRON 匣係比原裝匣細力差不多 15% ,不知ACE ONE 這隻會否這樣。
另外想請問是否會有漏氣情況?THANKS
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

我論述一下何解馬記有其責任

首先,先講事實
利申:有Iron匣 昨日亦買了隻沙色SAA
馬記magwell有公差是事實
從iron執了順入A身 卻卡B身可知
SAA亦有同樣情況 未執入A身自跌97% 入B身只跌70%
單從我的sample size而言 SAA情況比Iron好不少

在P匣門 同Iron匣之前 無人發現馬記magwell公差現象
而馬記原裝匣上槍後仍有搖晃亦是事實 證明是細了點
作為副廠 當然想以performance平穩作招徠 故始設計fit點 搖晃少點 換取更佳密氣亦可理解 甚至理念值得欣賞
至p記匣派街開賣 發現有人入唔到匣 始發現magwell size有不同
Iron同樣 有人順跌 有人唔跌 但比p記好 iron是舊膠 要執倒是容易處理

入正題
副廠畢竟只是副廠 公差每間廠都會有 但副廠不會知道馬記的設計公差是0.1mm 或1mm
副廠用手頭上有的資料和資源 取得數據 設計和造自己認為最好最合適的設計
好可能就是3-5支原裝槍的sample size 反正一家正常副廠生產產品 起碼過到自己手頭上的test fit方會推出
結果就出事了 prowin不是第一次出匣予馬記 亦不是第一次出長槍匣 然而今次出事了

有人說 何不照原廠數做就好了?
就如前面所說 之前根本無人知道公差如此具影響性
而且副廠用比原廠貴的價錢出售 而又不提供更佳表現
玩家亦只會說 “比咁貴又無著數 搵鬼買”
如今改良了 亦出事了 又被罵”何不照抄?”
副廠亦左右做人難 不凸顯自己沒生意 凸顯了又有風險

轉個頭講馬記
作為原廠 自己設計的 當然知道可接受公差是多少 哪裡少了條腳毛都會知道
當然自己的生產 任何配件都會完美配合 (但副廠沒有這個福利)
但作為系統/平台擁有人 若想其系統/平台多人使用 多變化 理應盡一齊所能令副廠容易配合自己 為自己出補品出配件
其中一件可做的事就是 產品spec大小盡可能不變
正如20mm骨 有廠一時19mm一時21mm 一定會有mount上不緊 特別QD Mount 那難道又只是副廠問題 原廠無責任?
又當然 正廠可以行Apple iOS路線 就是不公開 就是玩獨家 就是玩授權 那我無話可說

總結
其實無論如何怎做 副廠都很被動 亦左右做人難 改與不改都可能會被罵
正廠雖是莊 但莊也有莊的責任 要確保自家產品spec穩定 要不然亦只會趕盡殺絕

說一句是副廠的錯很容易 但亦要理解副廠的難處
如日後有更多類似事件發生 只會有更多副廠照抄 不再改良
有一些更會不做 因改良風險大 不改沒特色沒銷路 預期蝕不如不做
補品不再 只剩下更換品
當然這不會是一朝一夕的事 但維持市場健康 選擇多樣 正副廠都有責任
市場少了選擇 最終受害者都是你我玩家

最後用同樣方式打個比喻
假設P記出馬記匣的設計方式/手法是一樣 為何當年的WA系統匣入盡WA GP都無事? 就是今次馬記出事了?

同意!

千字文總結: 有問題都是別人的問題
完美解釋
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

正廠有責任去迎合副廠去瓜分自己直接利益

引用:
原帖由 Dave 於 6-1-2020 10:16 發表

因為之前IRON 匣係比原裝匣細力差不多 15% ,不知ACE ONE 這隻會否這樣。
另外想請問是否會有漏氣情況?THANKS
我忘了試力, 今晚試下比較原廠匣, 漏氣就唔多覺有. 起碼聽唔到.

我兩個月前買左隻p記,巳經乜事都無,插上超順,而且auto比一年前果批d性格完全唔同晒,
問番原來大半年前巳經up左ver1.5,但官方又無廣,唔知真定假??

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 11:34 發表
千字文總結: 有問題都是別人的問題
完美解釋
如果師兄你睇完咁大篇野都睇唔明我都無辦法
馬記條數舞緊龍係事實 有朋友Iron匣都順出順入 上面都有師兄話P記匣都咩情況都有
跟你做細又比人話搖嫁喎唔值 做大又話入唔到唔識跌
副廠兩面不是人 做咩都死

副廠唔係拎住張藍圖做野 係逆向工程 要度數黎做
度數係sampling一種 永遠唔會知全數size係咩 只靠信正廠功力信佢條數夠準

P記 Iron SAA都有部分人跌唔到匣 甚至入唔到
無錯 佢地為密氣又好咩都好做大d 絕對可以話佢設計失敗 係佢地責任
但馬記做莊 keep唔好自己條數 影響的不只是一堆匣咁簡單 莊有莊o嘅責任

我都係果句
錯唔只有副廠 大家都有責任 大家o既任係唔同位置
硬是要分責任大小嘅 副廠大概是錯 馬記大概是做得不夠好
當然 如果馬記係無打算過當支玩具係個平台比大家一齊發光發亮 淨係自己無問題出完就算
咁我無野講啦
反正副廠一直 亦永遠處於被動
打一大堆野係想大家理解副廠 不用說得一文不值 便宜地說句副廠錯哂就算
馬記作為市場大哥大 若想為市場健康發展出分力 佢有佢應該要做o既野

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 11:42 發表
正廠有責任去迎合副廠去瓜分自己直接利益
何解一定係瓜分而不是共同發展?
馬記槍向來多件 又有多少玩家單單因為多補品換 多外觀配件換 壞左一定有得整 而去買馬記?
講手槍金身邊支夠馬記多? 馬記出產品何時怕無件換?
KSC system7夠好玩吧 為何都係做唔大? 因為無款改 打爆無件整 咁o既原因多的是
馬記槍好賣難道真係同佢o既可塑性無關?
正廠無可能出哂所有野 一是資源 二是版權
副廠向來就係做正廠無做/做唔到o既野 何來瓜分利益?
向來就係一齊做大個餅
如果正廠做得哂所有野 何解現在pmag係Iron同SAA出 馬記自己唔出?

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 12:04 發表

馬記條數舞緊龍係事實 有朋友Iron匣都順出順入 上面都有師兄話P記匣都咩情況都有

副廠 ...
要賺錢從來都唔係容易既事
呢點相信大家都明
如果馬記原裝槍同匣因為公差問題而影響表現被批評
呢點相信大家都明
但其他神logic真係唔明

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 12:04 發表

副廠 ...
其實馬記身是鑄件,無論鋁合金或鋅合金 ( 亞完 ) ,成型後一般來說差異都可以維持在0.2MM 級數,
加埋cerakote 塗裝跟陽極不同,cerakote 非常薄,但仍是會增厚工件尺寸,而陽極因為屬於氧化腐蝕,會令工件出現低於0.2mm 的尺寸減少,
大體上就算馬記有工差,除非製作工廠非常垃圾,否則都是會維持在0.5mm 之內,其實p 牌只要避空 1mm 寬容度已經很難炒車。
如果p 牌期望將條數「有咁盡拎咁盡」,是可以的,但大前題是要拿足夠樣本去採寸。
第三廠始終吃的是邊際利益,衰點說是吃餅碎,雖然可以有自己的堅持,但做的始終是生意,不能為了藝術家性格而提高風險。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 12:14 發表

何解一定係瓜分而不是共同發展?
馬記槍向來多件 又有多少玩家單單因為多補品換 多外觀配件換 壞左一定有得整 而去買馬記?
講手槍金身邊支夠馬記多? 馬記出產品何時怕無件換?
KSC system7夠好玩吧 為何都係做 ...
原來副廠匣是不會影響正廠匣的銷量 , 長知識了

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2020 12:25 發表

原來副廠匣是不會影響正廠匣的銷量 , 長知識了
你淨係睇一換一梗係咁講啦
副廠配套多不會增加友槍銷量嗎?
多副廠出配件不是幫馬記增加市場份額嗎?

引用:
原帖由 sam524 於 6-1-2020 12:32 發表

你淨係睇一換一梗係咁講啦
副廠配套多不會增加友槍銷量嗎?
多副廠出配件不是幫馬記增加市場份額嗎?
咁我建議你將有關問題直接去信馬記投訴
你要寫明係為佢好, 為大家共同發展呀
睇下人地點樣回應你

發新話題