17 12
發新話題

呢件t卹你夠唔夠膽著

呢件t卹你夠唔夠膽著

諗起我當年第一隻'樂聲 '直驅唱盤.
講番正題,呢個圖案設計師,係有心,或是無意.

仲要係買大size先好著出街🤣

引用:
原帖由 慕清流 於 14-1-2020 20:27 發表

帶動盤好聲D
I still own a belt drive Luxman turntable at home.

原來是 MC 頭,被 LP 執屋粗暴對待,把唱臂撞歪了

我好不容易修好,但唱針已斷了,亦即是唱頭廢了,幾經艱苦才買到隻 Shure MM 頭頂上,音色卻大不如前~~

引用:
原帖由 慕清流 於 14-1-2020 20:27 發表

帶動盤好聲D
當我發覺買左唱片的價錢,同套Hi-Fi一樣時, 我就退燒了,
當年有人說..黑膠唱片靚聲過CD唱片..
又有人說..胆機又靚聲過原子粒機..
又有人說..鍍金接駁線靚聲過其他線..

#1 夠有凸

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-1-2020 10:31 發表

當我發覺買左唱片的價錢,同套Hi-Fi一樣時, 我就退燒了,
唔知你講緊乜野鍍金線,其他今天仍然成立

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-1-2020 10:31 發表

真係好老實講, 黑膠靚聲過XX係一種感覺.
錄音室內製造音樂果班人叫Audio Engineer.
Engineer 即是本質會偏向追求準確的reproduction.
十個錄音室人, 十個會結論黑膠係現代媒體中最唔精確.
即係做master時聽到既, 同壓完黑膠成品聽到既, 永遠有一定差異.
呢個問題並不存在於CD/MD/DVD之類媒體.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 olw0978 於 15-1-2020 20:12 發表

唔知你講緊乜野鍍金線,其他今天仍然成立
我指的是揚聲器與擴音器之間的接線.或插頭.
小弟讀書少,表達能力有限;請諒!

引用:
原帖由 loveless 於 16-1-2020 16:10 發表

真係好老實講, 黑膠靚聲過XX係一種感覺.
錄音室內製造音樂果班人叫Audio Engineer.
Engineer 即是本質會偏向追求準確的reproduction.
十個錄音室人, 十個會結論黑膠係現代媒體中最唔精確.
即係做master時聽到 ...
小弟無意挑機,但笠兄有點以偏蓋全了,因為錄音室內果班我們通常叫 Recording Engineer, 追求準確 reproduction 就是他們的職責,可是 audio 一字範圍太廣,現實是並非所有 audio engineer 都有相同的偏向或追求,因為針對不同地點,不同場合及不同產品,不同的 acoustic engineer, sound engineer 會有不同的追求而不一定是精確 reproduction, 這些工程師同樣可被歸納在audio engineer 之內。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 16-1-2020 18:21 發表

小弟無意挑機,但笠兄有點以偏蓋全了,因為錄音室內果班我們通常叫 Recording Engineer, 追求準確 reproduction 就是他們的職責,可是 audio 一字範圍太廣,現實是並非所有 audio engineer 都有相同的偏向或追求, ...
多謝高見 新春大吉

17 12
發新話題