發新話題

[VFC] mp7 v1相關問題

mp7 v1相關問題

收咗支二手mp7返黎, 唔係好識搞

1. 佢條彈弓極度唔岩size, 拉bolt又好開槍又好都feel到條彈弓唔均勻
2. 右手面bolt release疑似鬆咗, lock同release功能都無, 左面無問題
上面兩個會唔會有補品 / 原廠散件岩用? 或者直接去彈弓舖配?

3. 有隻零件匣, 無咗follower同底版 有無得買散件 / DIY? 唔求好睇只求功能
4. so far 1.5J上下, 同朋友有時會打1J以下自由full auto cqb, 最岩新手做既減力方法係點? (mp7 v1應該無較力飛鏢依樣野)
5. 想upgrade返新件可以點做?

感激不盡

1. 彈弓問題如果唔鐘意個力度, 可以帶去旺角廣東道配, 不過建議打到既唔搞

2. 右邊bolt release 先係主果個, 如果右邊唔得, 左邊一樣唔得, 同埋mp7 要bolt lock得2 個方法: 冇彈同反轉支槍

上述只有1 有出過鋼回鏜杆, 印象好似連埋彈弓, 但我建議配條自己剪會好d

3. 只可以用原廠件, 零件可以向vfc 訂既, 用paypal 俾錢,  不過建議先睇下wgc 有冇

4. mp7v1 其他廠有出過較力鏢既, 不過應該賣哂, 如果要減力, 建議由飛鏢彈弓落手, 去配條再剪

5. upgrade 新件, 可以上vfc 個網睇v2爆炸圖(v2 同v1 大部份野一樣), 如果想升v2 既, 只需要買槍身框, 外管前節, 固定外管前節既基米/螺絲, hopup 座成set.
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 24-1-2020 13:03 發表
1. 彈弓問題如果唔鐘意個力度, 可以帶去旺角廣東道配, 不過建議打到既唔搞

2. 右邊bolt release 先係主果個, 如果右邊唔得, 左邊一樣唔得, 同埋mp7 要bolt lock得2 個方法: 冇彈同反轉支槍

上述只有1 有出過鋼 ...
彈弓打係打到 但闊過支杆太多, 極度唔順

2. 即係lock bolt係無可能手動推支bolt release上去lock?

Vfc mp7 lock bolt成功率低?

引用:
原帖由 ms902 於 24-1-2020 19:24 發表

彈弓打係打到 但闊過支杆太多, 極度唔順

2. 即係lock bolt係無可能手動推支bolt release上去lock?
反轉支槍,再向下推bolt release

引用:
原帖由 慕清流 於 24-1-2020 20:24 發表

個亞鉛bolt好快蝕,蝕咗就lock唔住
而家轉晒全亞鉛BOLT??

我支V1 第一水記得條BOLT個BOLT LOCK 有鋼補強

引用:
原帖由 Kwind 於 24-1-2020 23:49 發表

而家轉晒全亞鉛BOLT??

我支V1 第一水記得條BOLT個BOLT LOCK 有鋼補強
我支v1 個後定位有個圓型圖案, 以為係種鋼pin, 一搵磁石一攝, 假狗黎

不過打咁耐果個係都唔點蝕, 可以因為我唔用bolt release

回覆 2# 的帖子

方兄 可以麻煩你講講part no.嗎
事關 槍身框 係邊part唔係太睇得明白
同埋Hop up set係一定要換?
另鯡聽聞份bolt都改咗嘢?
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

引用:
原帖由 oliver1997 於 27-1-2020 04:23 發表
方兄 可以麻煩你講講part no.嗎
事關 槍身框 係邊part唔係太睇得明白
同埋Hop up set係一定要換?
另鯡聽聞份bolt都改咗嘢?
火控框
08-1 鋼外管 (e 舊野30 鎂)
08-2 框
08-3 框
08-22 外管機米

hopup 組
07-5 hopup 座
07-6 hopup 座
07-10 上彈坡
07-7 螺絲
07-8 螺絲

另加運費21.1 鎂

Hopup 座問題我答你唔到, 不過我覺得最好換埋, 因為v2 個座同個身好fit, 而上彈坡轉左用膠, 唔會刮花bb 彈先, 另外, 膠要買番冇耳仔果d (eg 楓葉wonder 系列)

bolt 度唔清楚, 但我見飛機尾度佢開左洞, 應該會減少浪費氣體, 但舊果隻未打爆, 所以費是啦

回覆 10# 的帖子

原來08-2框 08-3框都要換
初時仲以為只需要換 08-1鋼外管 同 08-22外管機米

Hop up膠要買返冇耳仔呢個感覺好倒退

睇落都幾大工程 感謝方兄幫忙
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

唔明點解要cut hop up膠耳仔
得返入面條坑仔定位

V1 2014 年版果時原裝已經用緊冇耳仔既hopup, 所以我覺得V2 既設計係為左幫原先果設計發揮得更好

至於驚走位問題, 粒hopup膠要套哂落個上彈坡入面, 本身都有少少緊, 再靠hopup座2 邊夾實上彈坡同內管, 我覺得都幾難會走

發新話題