27 12
發新話題

[認真] 頁岩油 , 當日盲目吹奏得咁利害 不如今日又交流下

引用:
原帖由 48191 於 7-4-2020 07:28 發表
純電動車成氣候嗱?你仲唔快D睇下銷售數據同普及率?
吹有用咩?
(食字食到傻orz 數字兄好多口語字)
純電車,美國果種萬里無雲,可以行成幾百公里先有一兩間M記果種就唔太得
但城市公路其實冇乜問題,唔夠二百公里一架Tesla都可以應付有突,技術上其實一D問題都冇

但先唔講燃氣引擎車生產商搞搞震(例如利誘中間商唔推薦電動車,美國又唔可以唔用middleman) ,電動車始終無法突破「公路距離少D又唔可以隊油五分鐘隊滿」既心理關卡
停車場每個停車位都裝個220V outlet其實幫助會大好多,遺憾冇一間公司想投資落去

其實電動車同頁岩油個問題一樣 就係欠缺動力/誘因
無人肯接咁大成本又唔會有特別回報既野去做

頁岩油同本地發展稀土一樣,作為美國戰略物資應對日後同中俄反檯,又無得用中東石油時既替用品,有戰術上既重要性
但呢類野其實本身並唔適合當係生意咁做,主因頁岩油作為燃氣來原本身係劣於石油(廢料多+開採提煉難),除左自供內部用外其實唔可以同石油compete

如果呢類物資or技術係大陸政府做,可能就算賠本蝕到嘔都會開發,因為就算係劣質油都叫至少有得供應比自己既軍隊用(當然大陸有油田又同俄佬friend friend地短期應該唔擔心油既問題)
但美佬就係唔係都要變成賺錢buisness,先天已經差人地咁多當然會PK
石油短期內搞到全球過度暖氣一鑊熟都唔會用得完,就算班中東佬同俄佬唔鬥爛唔鬥賤,頁岩油都唔會平得過石油

5月原油期貨成負值了,具體會發生咩要幾個後先知。

其實負值的油價,是否代表美元有危機?

因美元與石油是掛鈎,美元霸權終於面臨挑戰?

回覆 19# 的帖子

我想美元霸權玩完,不過好似發夢未咁早。

負價係因為當WTI期貨合約到期要交收實貨.
指定結算實貨交收點係奥克拉荷馬州,
結算中心設施正常可以應付7千萬桶既短期存儲量.
正常貨如輪轉係冇問題. 但4月乜都停, 需求極速下降, 已結算既儲存郁唔到, 持有人照比倉租, 後果係到5月就冇位停放原油.
原油如果係經海運, 租架運油船就可以解決. 但內陸係另一回事, 要即時運輸/處理千萬桶原油蟹貨, 代價係天文數字.
所以搞到o甘既奇景...

引用:
原帖由 reniless 於 21-4-2020 17:13 發表
我想美元霸權玩完,不過好似發夢未咁早。
我想社會進化到可以用口罩換午餐肉再換美女..

引用:
原帖由 loveless 於 21-4-2020 23:22 發表

國產口罩得唔得?大陸冇口罩慌冇物資慌,想以物易物都唔得。

附件

21-4-2020 23:43

引用:
原帖由 reniless 於 21-4-2020 23:43 發表

國產口罩得唔得?大陸冇口罩慌冇物資慌,想以物易物都唔得。
比多一櫃你擺風水陣

風后八陣圖,虎翼陣。
---
同一牌子空氣淨化機。

我夠想咯!
加條廁紙。
引用:
原帖由 loveless 於 21-4-2020 23:22 發表

究竟世界上還有神嗎?

引用:

南斯拉夫內戰果陣咪有午餐肉換女人呢d事發生囉……

27 12
發新話題