發新話題

[Marui] 馬記M4 CQB改hand guard請教

馬記M4 CQB改hand guard請教

最近收左支馬記M4 CQB, 心急就換左條13.5吋既 mk16款 迷骨, 盒上面個code寫 AD-RAS011-BK, 上網 search完係一間叫Arrow Dynamic既日本廠
但係裝完adapt ring再裝nuts會入唔晒, 結果條骨會有2mm虛位(如圖). 鋪頭有幫我整過但係都解決唔到; 而且望到外管同條骨唔係平行

https://imgur.com/EZ5SKgA (好似post唔到圖)

所以而加想問下各位師兄, 有冇咩牌子既mk16骨介紹下, 可以無痛直上?另外亦諗緊點處理呢條骨, 有冇更多資訊可以比我? thanks

Angry gun /c&c tac

我在淘淘買都裝到,不過師兄所買

我在淘淘買都裝到,不過師兄所買的adapter 個圈厚薄有分別,市面有厚有薄,小弟用ra踢比較厚的才裝到,師兄有無其他相一齊睇下

引用:
原帖由 3904gary 於 11-4-2020 10:15 發表
我在淘淘買都裝到,不過師兄所買的adapter 個圈厚薄有分別,市面有厚有薄,小弟用ra踢比較厚的才裝到,師兄有無其他相一齊睇下
我情況係, nut普通入冇問題, 但係一有adapt就會突左好多
量度情況如下:
nut內圈長1.25cm
馬記上身牙長1.15cm
外管厚位長0.25cm
介子係jager, 總長0.35cm, 內徑闊d既位置(包住外管)既0.25cm, 窄d(頂住外管)既0.1cm
而裝好晒所有野之後既虛位係0.25cm

所以我而加既(0.25+0.1)cm介子, 會被外管個位頂走0.25cm, 再加0.1cm, (中身+外管+spacer)就變成1.5cm長, 減番nut就變0.25cm

而加懷疑係呢間廠既數唔fit馬記, 所以想有咩廠fit馬記, 同諗點樣放左佢

樓主買"Z-部件"或者"C&C踢"出既barrel nut for marui 會唔會仲好?
至少唔使浪費條骨,又平D

引用:
原帖由 1012 於 11-4-2020 13:12 發表
樓主買"Z-部件"或者"C&C踢"出既barrel nut for marui 會唔會仲好?
至少唔使浪費條骨,又平D
用得番條骨固然好, 最怕係晒多左錢又用唔番  所以都煩惱緊點解決
而加放住先睇下有冇人收, 冇既再考慮呢個做法

發新話題