發新話題

(又一單P80)依家咁既環境仲有冇師兄郵購玩具槍返嚟 ?

引用:
原帖由 屈濕 於 11-6-2020 21:53 發表

邊個話槍燈淨係可以做照明先
小弟枝鋼 VP9 為咗型仔都裝咗個真品哩灑, 但唯一既實際用途就係俾屋企隻貓貓追粒紅點 槍燈有咩其他用途真係唔知

其實每年香港都有數百宗非法藏有槍械及彈藥案件而又抓到人,並唔係甚麼新現象,只是新聞紙不會單單報。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

這張比較清晰

回覆 15# 的帖子

人地第三世界入Ak
香港入最新玩具
可能下一單會見到MCX

支槍Slide尾有國產自動裝置!

嘩! 而家美國本地買子彈都難! 重要郵購呢啲vintage包装盒124Gr. 9mm +P翻香港!   

我係美國郵購個尼籠槍袋回來都俾海関扣起打開哂驗! 郵購P80身都未必犯法, 因為都唔當係槍! 但槍管同子彈一定捉硬! 咁都拿到回來?

的確有趣o既係 周到o既好多都好潮
甚至之前有d潮到玩具都無出 咁明顯係珍野
當真係珍野先 點解咁潮 相信會係由槍迷入返黎
否則普通人唔會入潮野 甚至話係軍警貨色都唔會咁潮
如果真係珍 十成九九都係係槍迷入返黎 然後有個圈子轉手之類

至於有無咁易入到返香港
一日香港 美國咁多包裹出入 無可能查得哂
如果係經商業清關 一板一板咁過 細細件走漏眼唔出奇
如果行水路更加易 一隻40呎櫃放一件 過x光都未必睇到
如係美國識人幫手收貨再repackage 螞蟻搬家 呃海關過骨就更易
所以個問題只係有無心 有無門路 同夠唔夠膽搏
成槍咁入黎就無咩可能嫁啦

係啦, 手柄都辣埋, 愛嚟做世界唔駛咁講究下話 ?

引用:
原帖由 rho837 於 12-6-2020 11:34 發表
郵購P80身都未必犯法, 因為都唔當係槍!  ...
我估唔得下話, 法例講明擁有槍既零件都係犯法, 除非海關真係以為係玩具零件啦, 但可能性我覺得係零囉.

又係! 條友唔咪槍痴但又咁講究又識DIY支槍, 仲識買咁高級嘅子彈同安装隻國產AUTO FIRE 系統? 如果係槍痴就唔只咁小貨, 應該仲有玩具槍起埋出來!

引用:
原帖由 Xgun 於 12-6-2020 12:03 發表

我估唔得下話, 法例講明擁有槍既零件都係犯法, 除非海關真係以為係玩具零件啦, 但可能性我覺得係零囉.
未試過入呢啲嘢 ! 唔會駁走法律罅! 事實上俾海關周到再叫埋O記開file請你上去飲茶, 就算冇事出翻來都唔駁!

引用:
原帖由 Xgun 於 12-6-2020 11:52 發表
係啦, 手柄都辣埋, 愛嚟做世界唔駛咁講究下話 ?
又咁講 入喱d返黎嘅唔會係普通人
而有人想做世界 要搵工具嘅 都只有咁嘅工具 仲想有得揀?
即係 你想買把生果刀切生果 但唯一有刀賣嘅地方同你講淨係得牛肉刀
你又好想切生果 咁都無得你揀 買牛肉刀切生果都要啦 反正都係刀啫

都係果句 我唔信喱支係玩具 玩具做唔到咁嘅跌管幅度
係玩具亦唔會有300粒dummy 更未去到要放支玩具係夾萬
事主好可能唔係槍迷 但唔代表佢唔識有門路嘅槍迷
佢未必係入貨果個 但唔代表佢唔識搵人買
新聞話係有個群組 個群組入面咩人都可以有
差佬一定係已經收到風 如果唔係亦唔有搜查令入屋

引用:
原帖由 Xgun 於 12-6-2020 12:03 發表

P80只有80%完成度 想砌得埋要加工
80%身好似唔當係槍件 以前聽說過80%ar身都唔算係槍件
所以p80好似只係一舊廢膠
而且海關唔會走去同你分係咪珍野 佢地唔會識分
你報係玩具件佢無懷疑就放
更何況佢地唔會件件走去開黎見下係咩野 之後慢慢研究係珍定假

咁如果一件膠,咩零件都冇, 又好難證明係真鐵零件既.

郵購呢類膠身來整玩具! 最终未必有事但分分鐘俾海關及O記開file! 日後郵購什麼物品都俾海関拆開check! 咁煩! 算把啦!

引用:
原帖由 sam524 於 12-6-2020 12:58 發表

P80只有80%完成度 想砌得埋要加工
80%身好似唔當係槍件 以前聽說過80%ar身都唔算係槍件
所以p80好似只係一舊廢膠
而且海關唔會走去同你分係咪珍野 佢地唔會識分
你報係玩具件佢無懷疑就放
更何況佢地唔會件件 ...
Yes,因為令佢能夠成為一支炮既關鍵位置未開窿,法律上就係一舊硬膠。

發新話題