26 12
發新話題

[others] 原來而家水彈槍ge發展已經咁多元化

最估唔到係連95同95-1都有出

回覆 16# 的帖子

梗係有la,要愛國ar ma

收到貨,水彈CTR可以用落匠神支尾通度,FIT。

講開果支拋殼870,如果能夠兼容GBB配件就很吸引
又如果彈殼能夠改6MM都食指大動
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 暈又暈 於 25-8-2020 21:01 發表
講開果支拋殼870,如果能夠兼容GBB配件就很吸引
又如果彈殼能夠改6MM都食指大動
就咁睇外觀/結構佢就似係用pps/tanaka結構改成拉一打一, 條數應該差不多
香港買得到既話會好好玩
可惜成槍/shell過關都係唔安全, 淘緊D零件/木柄睇下執唔執到枝pps
個人都好想買/改枝打下nerf彈自娛

引用:
原帖由 等放工 於 25-8-2020 23:59 發表

就咁睇外觀/結構佢就似係用pps/tanaka結構改成拉一打一, 條數應該差不多
香港買得到既話會好好玩
可惜成槍/shell過關都係唔安全, 淘緊D零件/木柄睇下執唔執到枝pps
個人都好想買/改枝打下nerf彈自娛
我睇幾次,都唔知呢支玩具槍,入氣位置係邊度? 好似唔係彈殼尾咁?

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-8-2020 15:08 發表

我睇幾次,都唔知呢支玩具槍,入氣位置係邊度? 好似唔係彈殼尾咁?
你講緊枝870? 無入氣, 係彈弓拉一打一, 彈殼只係hold彈

致樓上幾位:
我反而覺得呢枝內構設計源自Nerf Spring Thunder
承上,作動方式歸類於手拉,最近唔記得邊度睇到有類Tanaka入氣彈殼試作,如果真係做到氣動擊發gas彈
Yes! 就係果支拉1打1(其實可以打6)彈殼只hold彈的870

我搵到有幾間過到淘淘系統,但係未“的”起心肝問掌櫃確認,save係度等機會吧。

引用:
原帖由 等放工 於 26-8-2020 16:36 發表

你講緊枝870? 無入氣, 係彈弓拉一打一, 彈殼只係hold彈
係呀!我見佢D彈咁似PPS個種, 才有此疑惑.
謝謝C兄給予小弟,有關答案.

引用:
原帖由 暈又暈 於 26-8-2020 20:39 發表
致樓上幾位:
我反而覺得呢枝內構設計源自Nerf Spring Thunder
承上,作動方式歸類於手拉,最近唔記得邊度睇到有類Tanaka入氣彈殼試作,如果真係做到氣動擊發gas彈
Yes! 就係果支拉1打1(其實可以打6)彈殼只ho ...
你講似Nerf Spring Thunder果枝應該係叫黃蜂噴子?
我講既係AKA/Alpha King 870, 成個receiver同前節都係tanaka/pps結構
係bolt同trigger group改左做手拉彈弓

Sorry,表達得唔清楚
我記憶中先有Spring Thunder,設計者將圖紙放上網可以自己3D Print,之後大陸出黃蜂(停產了?)。
同意成個receiver和前節都係Tanaka
而AKA 870由於採同樣bolt action操作(係既,一些關鍵零件擺位與前兩枝唔同),所以我以為AKA870內構源自Spring Thunder
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

26 12
發新話題