19 12
發新話題

[認真] 西貢區結界山脈, 大蚊山/ 牌額山/ 大枕蓋

西貢區結界山脈, 大蚊山/ 牌額山/ 大枕蓋

西貢區結界山脈, 大蚊山/ 牌額山/ 大枕蓋, 很多行山高手在這裡失縱, 尤其是蚺蛇尖...有冇師兄行過?

附件

22-8-2020 19:15

的士去唔去到?
https://youtu.be/tSHVPxO2tbo

附件

22-8-2020 19:29

引用:
原帖由 reniless 於 22-8-2020 19:29 發表
的士去唔去到?
去唔到...

我同老婆在今年年頭,行左大枕蓋睇吊鐘花,蚺蛇尖就在後生果陣時去過.
都係果句,安全第一.自問體力正常,事先搵好資料,
同埋最好與有經驗人士同行.

以前都有獨自一人去行山既人失蹤,有警員‘丁利華’遇上危險、然後就搵唔到...

咁0既鬼地方,的士佬唔到好擇使喎。

引用:
原帖由 七點六二 於 22-8-2020 22:29 發表
以前都有獨自一人去行山既人失蹤,有警員‘丁利華’遇上危險、然後就搵唔到...
都咁耐,仲無任何消息. RIP !

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-8-2020 13:08 發表

都咁耐,仲無任何消息. RIP !
所以無論你幾有經驗都唔好自己一個人行山...

引用:
原帖由 七點六二 於 23-8-2020 13:19 發表

所以無論你幾有經驗都唔好自己一個人行山...
呢句真, 有次我同另外兩個朋友一同行山.行程進行了約個多小時,
其中一個朋友向我們話,感到頭暈, 好彩另一朋友俾左隻香蕉和一些朱古力佢食,
之後佢仲可以和我們行畢全程.

我去西貢露營不時遇到有人問路,本地、外地、中年、後生都有
完全無準備就行入荒山野嶺

引用:
原帖由 gtoray 於 23-8-2020 15:42 發表
我去西貢露營不時遇到有人問路,本地、外地、中年、後生都有
完全無準備就行入荒山野嶺
電話收唔收到?

引用:
原帖由 七點六二 於 23-8-2020 16:19 發表

電話收唔收到?
有d位,唔同台,好難講
行山真係唔好諗住靠曬手機帶路
一係預早load 定離線地圖

自細就係西貢大,以前小學就自己一個去捉金絲貓,上山摘山稔油柑子(好多同學都會係咁,又唔見無啦啦會少緊一兩個人返學⋯⋯)
而且老一兩輩都無講過有甚麼結界
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 NathanCPT 於 23-8-2020 18:03 發表
自細就係西貢大,以前小學就自己一個去捉金絲貓,上山摘山稔油柑子(好多同學都會係咁,又唔見無啦啦會少緊一兩個人返學⋯⋯)
這是從’丁華利‘及袁嘉敏先後失蹤後才道出來...

引用:
原帖由 NathanCPT 於 23-8-2020 18:03 發表
C兄說得有道理. 我覺得所謂'甚麼結界 '.只不過係一D傳媒作大尼講.
西貢D山路,好似蜘蛛網咁,行錯一個路口,就差十萬八千里.

19 12
發新話題