發新話題

槍街槍店邊個員工好邊個員工衰㗎

有次同個朋友去光頭佬度買野
個朋友想問佢可唔可以試戴個頭盔
點知佢一句話-唔得喎
個朋友即刻嬲嬲哋即走 以後唔再幫襯
但係問題係一個鐘前先幫襯過佢買咗支槍 嗰陣仲笑笑口
可能之後撞岩個moment光頭佬姨媽到

巷仔賣 copy 電筒、配件間 "P-X",個老闆都係黑面神。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 25-9-2020 22:14 發表
巷仔賣 copy 電筒、配件間 "P-X",個老闆都係黑面神。
請問佢開幾多點!

引用:
原帖由 jacobchan3 於 25-9-2020 15:32 發表
有次同個朋友去光頭佬度買野
個朋友想問佢可唔可以試戴個頭盔
點知佢一句話-唔得喎-
個朋友即刻嬲嬲哋即走 以後唔再幫襯
但係問題係一個鐘前先幫襯過佢買咗支槍 嗰陣仲笑笑口
可能之後 ...
一句唔得喎有咩問題?你問得人,即係估計有可能唔比試先會問啦
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 jacko 於 26-9-2020 00:20 發表

可能個嬲點出係個「喎」字掛

回覆 31# 的帖子

平常心講句,一般店鋪每天最少2,3百人出入,除非特別麻煩、偷過野、重手水魚、或長期常客,否則不要太期望店員認得你,因你買一樣東西你可能記得詳情,但店員記的是可能是幾十人買過這玩意,你認他們很易因你每次一入門就腦會聯想起甚麼樣子的店員,相反天天這樣多人出入有買有問有齋看點記得全部客樣子,所以回答問題很多時是十分簡短,避免多講多錯,因他們不肯定你買個甚麼和之前你問過甚麼,相反你大多記得他的回答,所以買之前在CGF問一問師兄弟們做做功課,這樣有更好的消費體驗
,

我多數傍晚至時上八點幾行過,都見到佢有開門做生意。
引用:
原帖由 七點六二 於 25-9-2020 23:27 發表

請問佢開幾多點!

零售都係服務性行業,老闆又好員工又好,面對顧客,理應有基本的禮貌。
說話時,語氣要溫婉點,言詞要稍為修飾一下,這是基本待人接物的態度,也是「敬業」精神。

引用:
原帖由 jacko 於 2020/9/26 12:20 AM 發表

可能字面感覺吾到有問題la 但係當場聽到ge語氣真係差左D
諗多一步 如果係:唔好意思呀呢個唔可以試ga 我諗成件事會好好多
冇話針對邊個 呢D都係個人感受 間舖頭佢自己ge 鍾意點run佢個business 我地D消費者真係冇權出聲 咁啱有呢D月經post上嚟share下

引用:
原帖由 mouselkm 於 2020/9/26 01:53 AM 發表
平常心講句,一般店鋪每天最少2,3百人出入,除非特別麻煩、偷過野、重手水魚、或長期常客,否則不要太期望店員認得你,因你買一樣東西你可能記得詳情,但店員記的是可能是幾十人買過這玩意,你認他們很易因你每次一入門就腦 ...
師兄講得有道理 自問甘多次槍街買野 都冇乜點問人 始終都係自己 做曬research 上youtube睇review 係Google search下 上論壇search下 得到ge答案可能更加全面 但係好似我個朋友ge經歷甘 有得試梗係想試下啦都想知道佢輕定重 咩物料 呢D上網真係畀吾到答案你

我試過俾個冬京廢老串我

引用:
原帖由 waiting 於 27-9-2020 00:35 發表
我試過俾個冬京廢老串我
E間係我全無幫襯過的店舖.每次見到個好似係老闆,
果位人兄,就.... 唔想入去.
利申:純粹眼緣問題.唔關任何人態度問題.

冬京後生D果位其實幾nice
網上現學現賣,有錯請指正

引用:
原帖由 Ang123456 於 24-9-2020 08:18 發表
首選是Shooter compact的光頭佬, 禮貌, 態度西槍街數一數二!
條光頭串過馬能以後唔幫襯

最串係唐西狗同光頭
最nice係地獄同商場
轟轟轟其實都ok,係佢地個面部唔係咁活躍咁解,問野都會答你,佢地老野都幾好
桶個肥佬都好人,尋晚先見到佢nice咁同客人解釋試槍果啲

發新話題