21 12
發新話題

[others] MK18 MK12 補完 M84 Charging handle

MK18 MK12 補完 M84 Charging handle

近期台灣廠新出的一支玩具Charging handle...價錢略貴...不過可用於現時大部份GBB

值唔值就見人見志了...我係有折先捨得入手

以前豬&P亦有出過一條非常便宜...但只適合WA系統用

所以可以講係滿足了大部份有MK18 / MK12既師兄(有珍品既師兄除外)

單邊?

我支MTR16話就話雙邊T柄,實際左邊可以用單指勾,右邊要兩指捏住先拉得。唔知有冇咩真雙邊好介紹呢?

引用:
原帖由 RCOOH 於 26-12-2020 16:48 發表
單邊?

我支MTR16話就話雙邊T柄,實際左邊可以用單指勾,右邊要兩指捏住先拉得。唔知有冇咩真雙邊好介紹呢?
呢支係單邊呀...雙邊其實好多款

我自己有呢3款大路D...順序123自己覺得1最好用...不過唔知MARUI系統有冇出過晒咁多款

係咪sf會裝suppressor既吹氣式AR都會換呢種ch?
好似m110咁

以我所知,Mk-12同Mk-18係用PRI M84 Gas buster Charging handle。
但10.3吋AR用M84係非常普遍。
引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2020 16:28 發表
係咪sf會裝suppressor既吹氣式AR都會換呢種ch?
好似m110咁
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 27-12-2020 18:39 發表
以我所知,Mk-12同Mk-18係用PRI M84 Gas buster Charging handle。
但10.3吋AR用M84係非常普遍。
我既理解係真鐵吹氣式ar 用suppressor會吹返d熱氣返轉頭
所以m110sass個ch底有條坑導d熱氣埋一邊
而m84同一原理?

之前買過wii-tech既, 都唔差

New Generation 產品?

適合 Marui 的 M84 Charging handle, WII 同 G&P 都有出過。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-12-2020 10:29 發表
New Generation 產品?
yes

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2020 18:46 發表

我既理解係真鐵吹氣式ar 用suppressor會吹返d熱氣返轉頭
而m84同一原理?
yes 真野用途係防顏射

回覆 6# 的帖子

冇錯 有牌子內部還有其他孔洞去幫助氣體減速

同一個Concept,但係短槍管有燃氣/ 火藥渣向後射嘅問題,所以M84係一個Must。
以我嘅理解,HK 41X份Bolt有疏氣/ 疏水孔,所以冇必要用M84呢類Changing Handle。
引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2020 18:46 發表

而m84同一原理?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 28-12-2020 22:33 發表
同一個Concept,但係短槍管有燃氣/ 火藥渣向後射嘅問題,所以M84係一個Must。
以我嘅理解,HK 41X份Bolt有疏氣/ 疏水孔,所以冇必要用M84呢類Changing Handle。
Hk416行short piston應該不受影響

其實我對HK 41X系列唔熟,傳統AR、AK反而知多少少。
但USN開發Mk-12同Mk-18,就用PRI嘅Charging handle。 Mk-18冇乜問題,但Mk-12真係唔明。
不過反正Mk-12 Mod0差不多由PRI零件Dominated 成個計劃,老實講,一條Charging handle都只係好小事。
引用:
原帖由 jn_jona 於 28-12-2020 22:45 發表

Hk416行short piston應該不受影響
究竟世界上還有神嗎?

21 12
發新話題