19 12
發新話題

[VFC] VFC MP5 改 G3 木傢俬

VFC MP5 改 G3 木傢俬

論壇上曾出現過幾次改了真木的MP5, 應該都是把珍品G3木傢俬改成的。 我自己多了一set G3木傢俬 (沒有跟回膛導桿), 想用在 VFC MP5上, 想請教有此改裝經驗的同好:

1) 是否前護木及木托都要cut短?是否直上 VFC MP5?
2) 木托連接槍身的位置是否fit VFC MP5? 要不要修改?
3) 可以用返VFC MP5 的原廠玩具回膛導桿嗎?
4) 除了cut 短G3套木之外, 還有沒有其他需要修改的地方?
5) 如果沒錯, VFC MP5 v1 的回膛桿跟v2 的不一樣, 是否無論v1或 v2的MP5 均適合改木傢俬?

比較多問題,希望不介意,能抽空解答,謝謝!

Cut完啲pin 窿你識唔識開番,䕶木件鐵皮點算?
尾托應該唔啱位,要汁
回堂桿用到
其他唔識答

睇HK Parts,個木尾托都索價二千幾港幣。要裝真係要好有愛。
其實美國有Aftermarket 木件,但VFC MP5 Upper條數未必啱裝。
https://hkparts.net/product/hk-9 ... ock-wood-p16328.htm
引用:
原帖由 mikesham 於 10-1-2021 12:06 發表
論壇上曾出現過幾次改了真木的MP5, 應該都是把珍品G3木傢俬改成的。 我自己多了一set G3木傢俬 (沒有跟回膛導桿), 想用在 VFC MP5上, 想請教有此改裝經驗的同好:

1) 是否前護木及木托都要cut短?是否直上 VFC ...
究竟世界上還有神嗎?

我曾經買過MFI Low profile mount裝VFC MP5 SD3,但發現根本裝唔到。原因係Upper做闊咗。你呢份尾托要包住Upper同Lower尾,恐怕都唔駛諗。
究竟世界上還有神嗎?

多謝兩位師兄的 comments。

我自己多了一set G3 珍木,又見過網上說可以cut G3珍木改上MP5(玩具及真鐵),所以也想利用手上的G3木裝上MP5。再新買 HK93木就不會考慮了…

G3珍木cut短裝上真鐵MP5 :
https://www.hkpro.com/threads/mp5-wooden-handguard.206798/

G3珍木cut短裝上玩具MP5 :
https://www.facebook.com/groups/ ... k/2696585107321223/

本論壇的師兄改G3木上MP5:
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... hlight=MP5%2B%A4%EC

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... mp;highlight=school
(可惜圖已刪, 但各位可能也記得該圖,靚到呢 …)

後來上面facebook 那位樓主說他那支MP5原來是WE的,不是VFC。 他是用了LCT G3電槍塊鐵來包著upper 及 lower尾。

好想知道,上面本論壇那兩位同好,所用的是WE MP5 還是VFC的,及怎樣改。

我的是VFC,前後有三枝。
MP5 SD3 Avalon Verion (Version 1)
MP5K PDW V1改Hello Kitty尾托
MP5A5改A4尾托 V2
三枝個Upper都上唔到MFI,so 9 sad。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 12-1-2021 13:27 發表
MP5 SD3 Avalon Verion (Version 1)
明白。就是說網上有人用G3珍木裝上MP5真鐵,但VFC MP5 upper 唔係真數,所以G3珍木9成裝唔上VFC MP5 ....

要大修啫⋯⋯
引用:
原帖由 mikesham 於 12-1-2021 17:48 發表

明白。就是說網上有人用G3珍木裝上MP5真鐵,但VFC MP5 upper 唔係真數,所以G3珍木9成裝唔上VFC MP5 ....
究竟世界上還有神嗎?

事實上,我裝Hello Kitty尾托上VFC MP5K PDW時,發現上槍身同尾托本身有虛位;下身尾Pin位似乎開孔有0.Xmm 開前咗,要將尾托再壓入少許才裝到。至於個Mount想修都修唔到,唯有託朗哥將上槍身Law走少少先裝到。
引用:
原帖由 mikesham 於 12-1-2021 17:48 發表

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 12-1-2021 13:27 發表
用來被mount抓住果4粒0野太突,所以應該冇真鐵用mount可直上

所以咪車薄佢囉⋯⋯
引用:
原帖由 NCP013 於 13-1-2021 19:00 發表

用來被mount抓住果4粒0野太突,所以應該冇真鐵用mount可直上
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 NCP013 於 13-1-2021 19:00 發表

Hk原裝高個個夾mount上到
尾托可以用個vfc g3 件鐵睇住個長度cut短就上到份尾

我都想搵到個Mount。
引用:
原帖由 阿堅 於 14-1-2021 11:48 發表

Hk原裝高個個夾mount上到
尾托可以用個vfc g3 件鐵睇住個長度cut短就上到份尾
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 14-1-2021 18:48 發表
我都想搵到個Mount。
E灣成日有,有平有貴。我個隻都係最近買。
最平既copy仲有UTG 玩具價錢,但D料起碼係鋼先好過玩具

全新?
引用:
原帖由 阿堅 於 14-1-2021 19:04 發表

E灣成日有,有平有貴。我個隻都係最近買。
最平既copy仲有UTG 玩具價錢,但D料起碼係鋼先好過玩具
究竟世界上還有神嗎?

19 12
發新話題