48 1234
發新話題

[GHK] 受不住神秘又美麗的誘惑.

受不住神秘又美麗的誘惑.

經C兄們給予小弟對呢支玩具槍的評價,
終於下定決心買左呢支GHK AKMSU GBB.
小弟的收藏,以觀賞為主,偶爾才打一兩匣.
支玩具槍(螺)上手,好有滿足感, 在試槍時,連射動作感覺良好.
只是BB彈在彈匣內,有jam彈情形發生, 希望日後有改善.

咁得意,除左有GHK字樣,仲會有LCT字樣.又關LCT事ge?

內容物有玩具槍一支,匣一隻,說明書和入BB彈器.
我覺得GHK如果將隻柄收起,就唔須要咁大個盒尼裝.

E加先留意到,呢款AK彈匣係有個小孔.

.我也喜愛。

GHK AK槍身係LCT代工

GHK起家時,只係一間小工作室,佢哋第一代AK GBB係用D Boy AK身裝GBB Box。到今時今日係用LCT身改GBB,所以LCT外觀件係可以上GHK AK身。
恭喜師兄入坑有新玩具玩。
我就觀望緊Marui枝AKM GBB,睇吓有冇可能改Magpul件。

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 14-3-2021 15:31 發表
GHK起家時,只係一間小工作室,佢哋第一代AK GBB係用D Boy AK身裝GBB Box。到今時今日係用LCT身改GBB,所以LCT外觀件係可以上GHK AK身。
恭喜師兄入坑有新玩具玩。
我就觀望緊Marui枝AKM GBB,睇吓有冇 ...
LCT宜家出左hk33 , ghk又會口吾會....

第一代AK GBB係用D Boy AK身裝GBB Box。到今時今日係用LCT身改GBB,所以LCT外觀件係可以上GHK AK身。

請問各位大師兄,第一代GHK AK74 GBB 彈匣何處可以買到?請指教,謝謝

真槍尼講,根據網上說來源神秘,對我來說,外觀美麗.
https://www.thefirearmblog.com/b ... -ak-that-never-was/
講番呢支玩具槍,正如有C兄曾提過,開合摺柄有難度.我已經加左WD40,都一樣十分困難,
要搵野(朗)住支玩具槍身,大大力,才可收起肩托部分,可能新買番尼,或者須要時間磨合卦.
另外扳機護環的角位,我差D俾佢介損流血.建議用工具磨磨佢.
關於入彈器,角度爭少少都入唔到BB彈. 否則都算是易入了.

唔知,但係佢哋有「共生」關係,如果係一啲都唔出奇。
引用:
原帖由 C-2-4 於 14-3-2021 16:09 發表

LCT宜家出左hk33 , ghk又會口吾會....
究竟世界上還有神嗎?

如果老虎同「全球」Airsoft都冇,我諗響香港境內應該買唔到。
引用:
原帖由 cwso 於 14-3-2021 16:39 發表
第一代AK GBB係用D Boy AK身裝GBB Box。到今時今日係用LCT身改GBB,所以LCT外觀件係可以上GHK AK身。

請問各位大師兄,第一代GHK AK74 GBB 彈匣何處可以買到?請指教,謝謝
究竟世界上還有神嗎?

如果我冇記錯,匣後面有個掣係用嚟頂Bolt,只要向下按就可以上到第一粒。只要入到第一粒,跟住用上彈器入會易好多。
引用:
原帖由 kornhill401 於 14-3-2021 16:48 發表
真槍尼講,根據網上說來源神秘,對我來說,外觀美麗.
https://www.thefirearmblog.com/b ... -ak-that-never-was/
講番呢支玩具槍,正如有C兄曾提過,開合摺柄有難度.我已 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-3-2021 14:00 發表
支玩具槍(螺)上手,好有滿足感, 在試槍時,連射動作感覺良好.
只是BB彈在彈匣內,有jam彈情 ...
以往我用 GB4025 無往而不利,從不 jam 彈,但今天已買不到了,我們牌就 jam 到 PK, 而隊友們用 A 牌彈都無問題,不妨一試

至於個托緊,全新未磨合是會緊的,這源於零件之間的配合而非磨擦系數,所以落油是不會改變的

Btw, 隻 grip 唔見得差呀。。。

FYI, 第一把鏟是保加利亞 grip, 第二及第三把是 GHK 出品。如果近看,不論任何國家的珍 grip 都有它獨特的色水及紋路,如非近距離 side-by-side 對比,遠睇唔覺得 GHK 好差遮
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1245517

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-3-2021 14:00 發表
只是BB彈在彈匣內,有jam彈情 ...
個小孔就正常,模擬真匣,真槍AK匣都會有

淡淡然掠過 神秘又美麗
BTW恭喜樓主有新玩具
我對上一枝新買已經係半年前Colt Junior

Colt Junior 25好唔好玩?
引用:
原帖由 051039 於 15-3-2021 09:21 發表
淡淡然掠過 神秘又美麗
BTW恭喜樓主有新玩具
我對上一枝新買已經係半年前Colt Junior
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 heiyou167 於 14-3-2021 22:21 發表

個小孔就正常,模擬真匣,真槍AK匣都會有
謝謝C兄給予有關知識,解我疑惑.

48 1234
發新話題