發新話題

[Marui] 馬記 MK18 GBB 飛鏢 及 飛機彈弓問題

馬記 MK18 GBB 飛鏢 及 飛機彈弓問題

在下 幾個月前入手了馬記MK18 GBB, 玩了 幾個月,落場都有三四次,之前都係全原裝,十分順暢,0壞(都係用green gas RW@)。  可惜的是,我早兩日換了一個 綠色可調飛鏢,原意是想替他略為加力至1.2-1.3 J (本來為1.05至 0.87 咁上下)。 替換之後慢慢調校到我理想J數,成功。但 試了三匣後發現連接着 飛機與bolt carrier 的彈弓 斷了。
現想 求教:
1)這彈弓是否叫 飛機彈弓?
2) 可有這彈弓的 replacement 買?
3)  斷這彈弓的成因會否跟我換了 飛鏢 有關?
4) 之前在這論壇睇過,對馬記MWS 系統 改裝的結論大概都係 盡量少改動。 那麼我剛入手的buffer tube (GP 6 Position) 應否再裝上去?

謝謝!

Matt's rock & roll

回覆 1# 的帖子

1)這彈弓是否叫 飛機彈弓?
Yes

2) 可有這彈弓的 replacement 買?
https://www.facebook.com/prozishop/posts/1052528508528266/

3)  斷這彈弓的成因會否跟我換了 飛鏢 有關?
唔一定, 咩 parts 都好, 都係有機會爛

4) 之前在這論壇睇過,對馬記MWS 系統 改裝的結論大概都係 盡量少改動。 那麼我剛入手的buffer tube (GP 6 Position) 應否再裝上去?
因為我自己條尾通爛咗, 換咗 angry gun 個條 for mws 既 buffer tube 落去支 mtr16 度, 一啲事都無
GP 呢條我無試過, 唔敢講話得唔得

了解。
另外一事請教,在這論壇 一向 稱為"topgas" 是甚麼氣? 是否就是一般坊間的12kg 氣? 例如RW@ green 氣?

回覆 2# 的帖子

謝謝師兄!

回覆 3# 的帖子

泛指 12KG 既氣, RW@ 係其中一種

引用:
原帖由 tangfung 於 25-3-2021 09:54 發表
泛指 12KG 既氣, RW@ 係其中一種
請教C兄! 12KG 既氣,是否等於134A氣呢? 謝謝!

唔係啩....
引用:
原帖由 kornhill401 於 25-3-2021 12:41 發表

請教C兄! 12KG 既氣,是否等於134A氣呢? 謝謝!
究竟世界上還有神嗎?

還有,斷了個彈弓入面本來有條膠。當我配了新的彈弓,我都要將條膠放返入去嗎?

回覆 8# 的帖子

你點樣換個飛鏢, 就等同點樣換條飛機彈弓, 只係要拆埋另外一邊咁解

回覆 6# 的帖子

134a = 8KG
Top gas/Green Gas = 12KG

回覆 9# 的帖子

好的! 謝謝!

引用:
原帖由 tangfung 於 25-3-2021 16:39 發表
134a = 8KG
Top gas/Green Gas = 12KG
謝謝C兄給予小弟有關知識,更正我多年錯誤思維.

發新話題