18 12
發新話題

佢話呢隻95%有效,諗住揀呢隻.點知...

佢話呢隻95%有效,諗住揀呢隻.點知...

最近疫情好似惡化左,諗住去打返支針.
之前見到呢篇新聞話佢有95%有效,
諗住日後要打針的話,就揀左佢.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 1209_00992_001.html
點知最近新聞,有人已經打左呢隻防疫針兩次,
佢返回印度探親,一樣中招,最後仲瓜埋tim.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... _001.html?refer=hn1

(新聞圖片來自東方日報)
令我諗起之前某日,在MTR有位阿姐大聲說,
..唔打又死,打就死快D..
E+又R甩頭髮,唔知揀邊隻好.

問正規醫生好D
每個人體質唔同,市面上有好多唔同種類的疫苗,正規醫生一定比到答案Ching

mRNA疫苗屬於標靶藥一種,針對原始毒株保護率係特別高。

如果用係天花之類高穩定性既病毒,個"靶點"唔會變,咁就非常有用,但而家新冠突變到九九八十一彩,疫苗靶點冇左的話,打完既保護率會暴跌。

BTW,打左點都好過冇打,至少mRNA疫苗係高防原始毒豬,就算佢對N501Y變體有效率得番1/6都好,香港流行既主流都仲係圓柿焗豬。

利申,科興*2,到聽晚就14日,當然有排捱,未死得。

我早就打左兩針國藥。

回3# 4#

謝謝兩位C兄的經驗分享,值得小弟參考.

引用:
原帖由 迷路 於 8-5-2021 14:51 發表
問正規醫生好D
每個人體質唔同,市面上有好多唔同種類的疫苗,正規醫生一定比到答案Ching
謝謝C兄給予小弟,提供意見.

同埋都係果句,唔好咁容易受人影響,理智看待每一件事,唔係話聽完地鐵阿閃吹兩聲啤啤就縮,或者政府要"谷針"就衝去打。

防疫永遠比起打針重要。正如打game最好既就係唔比人發現,支鎗tune幾好射幾快幾遠幾準都係次要。按照自己工作或者生活既情況判斷係咪容易中蕉,如果係,打針有多重保障,否則可以用加強防疫代替。

如果你選擇去馬,暫時接種兩款疫苗後,總共需要呈報不良反應個案係佔0.16%,0.16%,而且第一針隊落你隻手之前可以confirm 3次疫苗數據,網上、實體同口頭,有任何疑慮可以即刻反侮,唔犯法。最重要係誠實對待自己既健康狀況同疾病史,唔好為有得打針而乜都唔理,如果連自己既基本責任,比足3次審視機會都坤己坤人,打完唔好OK就姓賴,並唔係一個負責任既表現。

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-5-2021 18:11 發表
同埋都係果句,唔好咁容易受人影響,理智看待每一件事,唔係話聽完地鐵阿閃吹兩聲啤啤就縮,或者政府要"谷針"就衝去打。

防疫永遠比起打針重要。正如打game最好既就係唔比人發現,支鎗tune幾好射幾快幾遠幾準都係 ...
謝謝C兄給予小弟'語重心長 '的忠告.

係缺乏臨床報告

在下的建議是,要不隨便督一隻世衛批了的,
如果真是要看資料,盡量看詳細一點,不要看太多懶人包,傳說包。

很簡單「有效率」,不同廠已經不同收集數據方法,也不同的計算法,基本上A 的90% 不等同B 的90% ,
很多時要看計算法,還有接種人群,接種國等,不同國情,出來的結果也不一樣。

另外有時也不要太執著第三期臨床報告云云,
因為現在全世界都是白老鼠,無限個樣本供大家參閱,這樣說好像很衰但卻似乎是事實,
看一下不同國家接種的比例,之後確診數和死亡數的走勢,心中也可對不同疫苗有不同的概念。
這些資料真是唾手可得,不去查或查不到只是自己懶。

然而退100 步而言,接種後,身體有抗體,最起碼真是染病時,身體也有抵抗的力量,任何一種疫苗接種後,也是可以降低重症率,死亡率,這樣已經是不錯了。
有些人很執著要「更多」人打後才「考慮」打不打,其實一隻疫苗真是要談得上安全,動輒都要臨床三數年,
全世界的醫學界也明白一個道理,現在的疫苗談不上絕對安全的,因為真是急就章,但相比起全民不打等「穩陣些」,
這句說話代表要死很多人,有些國家現在爆到慘無人道,也值得大家反思一下。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 12-5-2021 17:55 發表
在下的建議是,要不隨便督一隻世衛批了的,
如果真是要看資料,盡量看詳細一點,不要看太多懶人包,傳說包。

很簡單「有效率」,不同廠已經不同收集數據方法,也不同的計算法,基本上A 的90% 不等同B 的90% ,
...
目前香港疫苗只有二選一,其實都冇乜好講。

我係睇左大量科普節目同技術文章後先決定打邊隻,但好老實講,百度會比GOOGLE對人更有幫助,冇過份地踩或者捧某個技術或品牌,相對中立。

臨床報告其實所有品牌都非常欠缺,全部都係有條件緊急使用,基本上就係行得累,有個電線轆可以坐都要坐住先。

一款藥、一支疫苗如果跟足程序,係要做大量既臨床測試,招募大量不同年齡層同健康狀況既受試者,正常試、單盲、雙盲等等,跟住幾年既藥後跟進,睇下有冇後遺症、復發率、存活率。而家何來有幾年比你試?一年幾個月連病毒都突變埋,隨時砍掉重練,課金落海,何來有準確數據?

我就係怕打左之後,好似呢位人兄咁.

圖片來自'東方日報 '.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn1

我其實最想打係重組蛋白技術嗰隻,不過無論novavax定安徽智飛都冇

一個多月前科興二針。
FBC1

想當年我個仔得3歲,諗住攪下個仔笑.
我就扮到好似呢位人兄咁,把咀歪埋一邊.
點知個仔唔笑不突止,仲大大聲,喊左出尼.
事後仲俾老婆鬧我好做唔做.

18 12
發新話題