22 12
發新話題

[VFC] 手上隻EG exps 出左問題。。。

手上隻EG exps 出左問題。。。

我今日打下打下只紅點無啦啦熄左(GBB上),試過幾次都係這樣,請問是已經報廢?or電池沒有電?
(差不多幾個月沒有換電池了)

請恕小弟多言,D玩具內的電池,平時唔用,好似樓主咁(差不多幾個月沒有換電池了).
最好把它取出,以免會因電池漏水,損毀玩具致不能再用.
利申:我之前有門鐘,電視遙控,電筒...等,等.都因電池漏水,不能再用.

回覆 2# 的帖子

電池漏水?
點漏法?沒有聽過這樣的情景

理論上,如果係CR字頭的電池冇可能會漏水;如果有,會起火⋯⋯
究竟世界上還有神嗎?

回覆 4# 的帖子

ching講0既係類似CR123A果D可充電電池?
小弟上手的是Panasonic CR2,但係係不可充電池wor,還會發生ching所講的情況嗎?

我指的是CR2032之類的Lithium Metal Battery(不可充電),這種電池理論上不會漏水;但係如果受撞擊導致損毀而起火,理論上是差不多沒有任何方法可以救熄;
至於Lithium Ion Battery (即係可充電式,每個Cell為3.7V),理論上如果外裝破損而內𥚃的鋰塊接觸到空氣的水分那一剎之間,一樣會起火,但係可以救得熄。
所以我覺得奇怪,鋰電池點漏水呢?
所以我相信其實佢想講酸/ 鹼性電池,又或者傳統式Ni-Cd/ Ni-Mh充電池。
引用:
原帖由 迷路 於 5-6-2021 22:46 發表
ching講0既係類似CR123A果D可充電電池?
小弟上手的是Panasonic CR2,但係係不可充電池wor,還會發生ching所講的情況嗎?
究竟世界上還有神嗎?

回覆 6# 的帖子

消化左一陣,都get到ching所講
姐係話我手上只exps本身出左問題?唔係電池問題?

係,之前買過一隻備受呢度師兄追捧的紅點鏡,我就試過出事。症狀和你一樣。
通常都係開關電路接觸不良/或不耐震令到零件鬆脫而起。
引用:
原帖由 迷路 於 5-6-2021 23:16 發表
消化左一陣,都get到ching所講
姐係話我手上只exps本身出左問題?唔係電池問題?
究竟世界上還有神嗎?

oh damn it
咁ching有冇其他o既copy exps推介黎用。。小弟鍾意exps的外形,但係暫時未有能力買珍品住。。
引用:
原帖由 48191 於 5-6-2021 23:44 發表
係,之前買過一隻備受呢度師兄追捧的紅點鏡,我就試過出事。症狀和你一樣。
通常都係開關電路接觸不良/或不耐震令到零件鬆脫而起。

你想買真品的機會不復存在,因為美國同EU禁運軍/ 民技術兩用產品到香港。
而且,EOTECH 係屬於ITAR類別,由美國出口需要美國政府批准。如果冇禁運呢回事,EOTECH 呢啲鏡係需要持有「工業貿易署」發出的戰略物資License先可以入口。
所以而家想響舖頭買到真品EOTECH的機會近乎0。
引用:
原帖由 迷路 於 6-6-2021 00:19 發表
oh damn it
咁ching有冇其他o既copy exps推介黎用。。小弟鍾意exps的外形,但係暫時未有能力買珍品住。。  
究竟世界上還有神嗎?

EG系大陸都劣跡斑斑 冇自家廠 大部分產品都係貼牌

回覆 10# 的帖子

唉,咁我都係買sig r5用住先

Eotech好似hw好d
佢有隻自己廠出 細節足d
但都係果句 同真野唔同技術
真既eotech 亦都有點流4

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-6-2021 16:51 發表
Eotech好似hw好d
佢有隻自己廠出 細節足d
但都係果句 同真野唔同技術
真既eotech 亦都有點流4
下,HW我直頭永不錄用,D膠料放係度都會自爆。

回覆 1# 的帖子

可能係電池蓋連住果個銀色殼鬆咗出嚟,我拆開晒之後用 AA 膠加熱溶膠固定咗,黏咗兩個月暫時未見有事。
using Mac~~

22 12
發新話題