發新話題

[VFC] sig m17/m18 鋼師奶

引用:
原帖由 bennytsang16 於 20-4-2022 10:27 發表
問過價,要成 $2.8k ………   
佢嗰條係咪DDP 嗰隻?

問過老闆條鋼 slide 係邊間出,老闆話都係 VFC 自己出。
(VFC 自己會出番鋼 slide?)
引用:
原帖由 IBMID 於 20-4-2022 11:47 發表

佢嗰條係咪DDP 嗰隻?

或者咁講,VFC生產Licensed products 。但非常奇怪地總有副廠以光速的速度生產到鋼Kit,點解呢?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 20-4-2022 12:30 發表
問過老闆條鋼 slide 係邊間出,老闆話都係 VFC 自己出。
(VFC 自己會出番鋼 slide?)

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 20-4-2022 12:33 發表
或者咁講,VFC生產Licensed products 。但非常奇怪地總有副廠以光速的速度生產到鋼Kit,點解呢?
如果有實物,係咪可以倒模copy 出黎生產?定係特登漏出黎俾人造
我返而唔明點解佢會做黑色唔做返沙色

我懷疑….Taitan 之類的副廠其實就係V記自家公司,某大公司以子公司名義生產,規避商標。因為Licensed Product係定額定量造,而且以合約為本,式樣、用料、尺寸亦已經包括在合約中。
之前VP9就係咁情況。
台灣生產商,往往就係小工作室,出圖交給金屬加工廠去做。至於某些「副廠」為什麼可以那麼快可以出圖交給工廠,只有天知道。
至於「顏色」這個問題,真係不知道。
引用:
原帖由 IBMID 於 22-4-2022 01:07 發表

如果有實物,係咪可以倒模copy 出黎生產?定係特登漏出黎俾人造
我返而唔明點解佢會做黑色唔做返沙色
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 22-4-2022 06:40 發表
我懷疑….Taitan 之類的副廠其實就係V記自家公司,某大公司以子公司名義生產,規避商標。因為Licensed Product係定額定量造,而且以合約為本,式樣、用料、尺寸亦已經包括在合約中。
之前VP9就係咁情況。
台灣生產 ...
自信點 把"我懷疑"去掉....

Taitan 都是第一個出 Glock 42 鋼滑架。
引用:
原帖由 48191 於 22-4-2022 06:40 發表
之前VP9就係咁情況。
台灣生產 ...

我曾經問過香港同台灣的金屬加工廠,想做少少鋼Parts。可是我的Designer朋友都要一、兩個星期先起到圖。到Send過去傾又搞咗兩星期。最後因為價錢放棄。
但係Taitan呢間公司非常「有效率」地,離新槍Release差不多兩個星期就有鋼Slide/ Barrel set推出。
究竟世界上還有神嗎?

回覆 38# 的帖子

有間十字軍都係。

十字軍就真係路人皆知的VFC副缐。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 24-4-2022 04:31 發表
有間十字軍都係。
究竟世界上還有神嗎?

E~DDP 嗰條M18 係6條坑架wor
好似得佢係6條其他都係7條

引用:
原帖由 IBMID 於 24-4-2022 15:37 發表
E~DDP 嗰條M18 係6條坑架wor
好似得佢係6條其他都係7條
Ddp又係唔係vfc副廠黎呢?
依家想搞返條岩既軍版17/18 slide
好似暫時岩得比較多係ba 18?

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-4-2022 15:42 發表

Ddp又係唔係vfc副廠黎呢?
依家想搞返條岩既軍版17/18 slide
好似暫時岩得比較多係ba 18?
1) 應該係VFC 用第二個名出
2) 暫時幾位ching都係咁講
我都係想搵軍版17/18 slide , 所以先推返呢個post 出黎
但係嗰日睇CXW , 原來廠商可能賣晒唔會再出
就會絶版只可以二手市場度搵

竟然有軍版!?
引用:
原帖由 IBMID 於 24-4-2022 16:23 發表

1) 應該係VFC 用第二個名出
2) 暫時幾位ching都係咁講
我都係想搵軍版17/18 slide , 所以先推返呢個post 出黎
但係嗰日睇CXW , 原來廠商可能賣晒唔會再出
就會絶版只可以二手市場度搵
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 24-4-2022 19:38 發表
竟然有軍版!?
咪就係黑色嗰條

發新話題