22 12
發新話題

警方全港大搜捕 東涌拘 16 歲少年 撿走兩氣槍

警方全港大搜捕 東涌拘 16 歲少年 撿走兩氣槍

https://www.thestandnews.com/soc ... XRC5GcURLpW4kHdAxd4
唔好再當眾露械,但係亦都唔好再針對玩氣槍人
我要玩耍故我在

重想玩?唔想咁講,不過前景暗淡

非常不智的行為………

留言已删除

勞師動眾,處理手法不成比例。

照計佢有個槍袋裝住,無理由走光.可能有以下理由,才引發俾人報寸.
1:小朋友剛剛二手交收完,心急在車上取出,大模C樣地檢查.
2:佢唔好彩,被一個'仇槍者 '睇中左.
3:佢可能將個槍袋佔左個座位,人地無位坐,
  人地要求,佢又唔肯讓個位出尼.

一睇就知係玩具,  嚇親個後生仔了... 慘.

又要搞十幾萬去打官司.

警方在行動中撿獲兩把氣槍,並將該兩把氣槍送往檢驗,以確認其是否符合相關規例。警方稱,非常重視及絕不容忍任何涉及槍械的案件,

並重申非法管有仿製槍械是嚴重罪行,根據《火器及彈藥條例》,最高刑罰為監禁兩年。

請問, 警方呢句我地可以點理解...  條線放咗係變個位..

airsoft是否仿製槍械?

點先叫合法管有仿製槍械?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-8-2021 21:55 發表
一睇就知係玩具,  嚇親個後生仔了... 慘.

又要搞十幾萬去打官司.
官司我諗就唔洗
只係嚇親姐

回覆 8# 的帖子

如果你管有仿製槍械意圖並非犯罪或引起公眾恐慌,就告唔入你

回覆 9# 的帖子

如果係打完wargame或交收完我覺得差佬唔會落charge

不知他在巴士上做了些甚麼?
照計一般人不會估到尼龍袋內有氣槍,就算知都不會輕易報警。

我膠估
可能拿左出黎睇
之後同乘客嘈交
人地咪報警

警方只在東涌執法,何來全港大搜捕?

引用:
原帖由 Lolanto 於 9-8-2021 13:00 發表
警方只在東涌執法,何來全港大搜捕?
記者佬手法之一;咁先至有吸睛效果卦?

22 12
發新話題