發新話題

[VFC] VFC SR 25 GBB

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 16:44 發表

為左方便面放棄準繩係好反智既事sosad
G3係咪同mp5 v2 一樣用環黎較?g3我都心思思
Sr25應該好似mk18v2咁用枝飲管黎較?我見mk18V2果隻好似好過416V2
起碼佢厚料金屬件 唔會好似416條膠咁有彈性
416有諗過買套 ...
G3 都係用圈較, 但g3 個設計實淨過mp5, 同埋g3 重量分布好好, 長時間拎都唔會好快攰

sr25 用飲管較, 前頂位係鋼, 同416 既膠相比, 真係一分錢一分貨

我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 8-11-2021 20:10 發表

G3 都係用圈較, 但g3 個設計實淨過mp5, 同埋g3 重量分布好好, 長時間拎都唔會好快攰

sr25 用飲管較, 前頂位係鋼, 同416 既膠相比, 真係一分錢一分貨
Sr25飲管link落hop up 組件野鑄金屬黎 都叫實淨 應該邊打邊彈
416果條膠用手輕輕拉住果覺會郁 睇緊好唔好搵條v1外管同hop up unit
仲有416個外管好似兩段式 個座用螺絲收枝外管 咁定管又無咁有用

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 8-11-2021 15:42 發表

vfc d 長火 hopup 組我覺得好多設計都差, 係好方便, 因為唔駛拆槍就較到, 不過佢每件parts 都有d 虛位, 開槍果陣個下壓好唔平均...

試過416v2, g3, mp5v2, mp7, sr25, ump 都一樣...可以飛得遠, 但集彈性差 ...
所以最麻煩最古老個d hopup座設計係穩穩陣陣,方便較hopup設計個d,零件如有工差或用耐蝕左
有虛位,整上黎仲麻煩過拆開上身或魚骨set hopup舊設計,同埋唔明佢繼續出新槍都仲用返一直冇點變個火控設計,
我欣賞佢開創左因為wa bolt lock好快玩蝕而加入鋼件個慨念,亦改良支煲頭唔會好似wa斷頭,
但個火控設計冇突破,其實跟豬香港個撞針跟擊鎚走唔好仍然用切氣方式,同埋彈夾孖缸設計,呢2點就係佢咁多年氣化樽頸位,
只要改埋咁佢會有更上一層樓既性能體驗,當年我見佢支417仲係冇突破,煲重行程超長打連發唔掂,有心想買佢d野但打連發打到軟腳,玩左馬記就唔會接受到 佢有心出cnc鋼煲,不如真係重新做過份火控同夾,好似以前升級包比舊玩家咁大家都贏

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 23:15 發表

所以最麻煩最古老個d hopup座設計係穩穩陣陣,方便較hopup設計個d,零件如有工差或用耐蝕左
有虛位,整上黎仲麻煩過拆開上身或魚骨set hopup舊設計,同埋唔明佢繼續出新槍都仲用返一直冇點變個火控設計,
我欣賞 ...
唯一後天改善少少 換返條軟d buffer spring
原廠都幾硬下 係幾勁recoil既 但又用不著咁樣

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-11-2021 00:53 發表

唯一後天改善少少 換返條軟d buffer spring
原廠都幾硬下 係幾勁recoil既 但又用不著咁樣
唔明有d廠set個回膛彈弓超硬,哂氣又易撞爛野,我記得早兩年買支9千5蚊支蛇返黎都係咁。。
我而家都諗緊點樣將蛇,v記個d改哂豬香港套火控,夾我己經改左,只要搞得成將豬香港套擊鎚連撞針裝落去就掂哂,
其實只係差撞計組個位要車條斜坡比支撞針行就搞掂,因佢地撞針座都係分體件可以拆出黎車,當然如果識畫圖比人車件新座就最理想
我唔想最後成個下身組都換豬香港,雖然一定得但好燒錢

引用:
原帖由 gainax 於 9-11-2021 02:29 發表

唔明有d廠set個回膛彈弓超硬,哂氣又易撞爛野,我記得早兩年買支9千5蚊支蛇返黎都係咁。。
我而家都諗緊點樣將蛇,v記個d改哂豬香港套火控,夾我己經改左,只要搞得成將豬香港套擊鎚連撞針裝落去就掂哂,
其 ...
我都唔明呀

vfc mp5 v1, 條回鏜彈弓我剪左一半都仲好快...
vfc 416 v2, 條回鏜彈弓我都剪左2/5, 但都一樣好快...

不過睇得出vfc 係blow back 已經唔再一味用硬彈弓, 而家改左鋼芯buffer 去加強撞果一下既力

但缺點係好嘈

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 23:15 發表

我欣賞 ...
新果支bcm 啲台灣網紅講到好勁,vfc洗底作咁

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 12:59 發表

我都唔明呀

vfc mp5 v1, 條回鏜彈弓我剪左一半都仲好快...
vfc 416 v2, 條回鏜彈弓我都剪左2/5, 但都一樣好快...

不過睇得出vfc 係blow back 已經唔再一味用硬彈弓, 而家改左鋼芯buffer 去加強撞果一下既 ...
Ump先正 快到個匣既follower跟唔到
Bolt lock要打到得返一半氣先下下lock到

再講mk17都係好鬼快 想佢好似真鐵咁慢應該冇咩可能

引用:
原帖由 里安 於 14-11-2021 13:04 發表

新果支bcm 啲台灣網紅講到好勁,vfc洗底作咁
緊係算啦

人地一年改一次版

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2021 14:33 發表

Ump先正 快到個匣既follower跟唔到
Bolt lock要打到得返一半氣先下下lock到

再講mk17都係好鬼快 想佢好似真鐵咁慢應該冇咩可能
佢d 回鏜彈弓真係亂黎, 但自己隻身d 料又頂唔到

d 打幾槍之後, 飛機推彈杆個位就變變地形

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 19:44 發表

緊係算啦

人地一年改一次版
算啦,而家d鎗越來越似新年抬盤桔黎要利是,信佢一成心肺驟停。

什麼SIG AIR,支P229慳盡一分一亳,內管歪、外管連縮口位都冇,假撞針冇,螺絲位冇,takedown lever繼續錯位,千幾銀仲雞過一半價錢既KJ。

先是一支 STF-12 ,後是一支MP7 AEG,前者求戀其設計BUG 多到飛起仲話像真原因才這樣設計,個CS 就一味昆你做一堆浪費時間的無用功。
後者7.4V 推唔郁11.1V 一場斷件,已經肯定V 記起碼暫時黎講,整槍既態度根本就係求戀其賣到有錢回籠就算,
你死你事,亦唔好指意佢會測好測滿才推出市面。

或者BCM 真係洗底又或者係「鐵粉硬吹平靚正」第唔知幾多集,但老實暫時不會買亦不會再考慮買V 記任何成槍,
他朝有一日佢真係肯正視自己設計責任,做到一些可靠又唔會年年課金買新VERSION 的「玩具」,到時再考慮買。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

BCM GBB原裝個hopup係慘不忍睹

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-11-2021 23:12 發表
最基本連個哭泣座都搞唔掂,比你買左支鎗自動有Larry Vickers上身都冇用啦。

D網紅唔係又去洗話係因為後座力強勁要簡化設計下嗎?

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-11-2021 23:12 發表
Bcm係用仿wa輪式果隻?
可唔可以講多少少?

Btw唔係好明點解佢d hop up膠design要cut左個定位個長方形
咁做有咩好處呢 壞處就係有機會成粒膠自轉

發新話題