26 12
發新話題

到底是我問題定阿媽問題

到底是我問題定阿媽問題

熱天我在家通常背心加短褲,近期有少少凍會只穿低低,外面一件長身和服浴衣加角帶(腰帶)全包,不冷不熱我覺得ok,當然不會出街和見外人,但阿媽和我說8年抗戰,家國情仇   ,民族衣服一件,又不是皇軍軍服,唉…我不知是我cosplay 上腦定阿媽思想有問題

主要係"著" 流ウ
著衫唔著褲,老土兼核突。

處男唔識玩姐
你可以嘗試同令壽堂講,著衫唔著褲,係先秦華夏衣著特色
源出《論語.憲問》:原壤夷俟。子曰:「幼而不孫弟,長而無述焉,老而不死是為賊!」以杖叩其脛。

嚴格上唔係著衫唔著褲,只是一套長袍

論語 述而第七(四)

子之燕居,申申如也,夭夭如也。

請問樓主,你阿媽有無買日本電氣用品嗎?

咁即係你夏天會剩著條底褲通屋走?

令壽堂搭東涌線/屯馬線/將軍澳線見到日本車唔好上
香港啲巴士冷氣9成用Denso,搭巴士記得叫司機閂冷氣
小巴的士更加唔好搭
今日中美關係惡劣亦不見大陸有如十幾年前反日浪潮般反美
至少仲有好多人用iphone,渣美國車亦唔見會比人揼
有D擔心樓主如果比令壽堂見到佢睇日本AV會點

回覆 7# 的帖子

我想很多師兄小學的時候也大同小異 ,當然成年後夏天也背心波褲

回覆 5# 的帖子

的確,如果有人突然上門的話,太奇裝異服,多謝師兄提醒

回覆 8# 的帖子

這就是我房中有可用手指的BD機和電視的原因

051039 和 kornhill401 師兄我想說的就是這樣,在家穿一件馬雲牌和風素色長袍不代表甚麼,而且現在全球化甚麼先進口野也不同地方產品合成,沒有方法不用日本牌子.,不需要這樣執著.

突然拜訪是另一回事,入屋拜訪又多多嘢講係佢唔啱。

日佔時期日軍在香港犯下的戰爭罪行
[url=https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%97%A5%E4%BD%94%E6%99%82%E6%9C%9F][/url]

樓主可上wiki查下日佔時期的香港,睇下日本人在香港犯過多少戰爭罪行,你穿成這樣難免勾起不少人的傷痛回憶,尤其是在日佔時期經歷過苦難的人,師兄們提過現時日常生活好多日本產品,無錯,我們不可能盲目抵制日貨,因為其實現代產品是多國合成生產,以Denso為例都是中國生產,豐田車亦是中日合資企業,我們暫時不可能完全抵制貨,但不代表可忘記歷史,上一代人為我們抵抗過日本人侵略,受過傷害,你亦應顧及他們感受,假如你祖父母長輩見到你穿成日本人模樣,同樣會心痛,會勸阻你,身為中國人不可忘記這段歷史!

3 個讚好! TOP

26 12
發新話題