22 12
發新話題

[認真] 香港蠻多airsoft店經營有問題

香港蠻多airsoft店經營有問題

這我個人消費經驗,大家參考就好。
(考量cgf規定,不提及商戶名稱)

哪幾間就不說了,基本可以從評論中探知一二,
我自己實際試過8間,有六間都會搞到我去paypal索償。

甚至還有不出貨亦不退款,
「原因是我們老闆家裡家人在吵架,他很痛苦」
你想繼續問下去?不好意思我們休息了下周一你再來看看。
那聽日你開心在跟老婆做愛,我是不是也不能問你怎麼半個月都沒發貨?

這六間以及我在網上看其他海外人士對店家評論的好幾間,
都有個共通點,
那就是

1.都不想出貨,反正你不申訴索償他錢照拿
2.完全不回應email,不當一回事(已測試email,發件無問題)
3.未建立可靠明確的倉儲管理
4.收取不當運費
5.部分已無營運的airsoft店系統上仍在經營收款
(已經沒人管了,但你仍舊可以信用卡付款。但沒人理,最終等你索償慢慢等退款。這個流程最少不會低於20天。)

甚至不要說海外人士,連香港境內玩家都留下不少差評。

大多數的香港airsoft店,評價都3.5甚至更低,
平常一些食肆,評價低過4就沒人敢看。

其實評價我個人認為當然是僅供參考,
因為買的開心不見得會來留好評論;
但是買的不高興,肯定會來留負評。

但當一間店不管境內還是境外買家都開罵,
我想這些商戶真的是要檢討。

至於不當運費,
你發件地址在香港,我收貨地址也在香港,
1.8公斤的貨運費你要收30美金是什麼意思?
香港物價再高,也沒有那麼高!

引用:
原帖由 陸明 於 20-12-2021 10:23 發表
這我個人消費經驗,大家參考就好。
(考量cgf規定,不提及商戶名稱)

哪幾間就不說了,基本可以從評論中探知一二,
我自己實際試過8間,有六間都會搞到我去paypal索償。

甚至還有不出貨亦不退款,
「原因是 ...
唔知係咪我有問題,你所講的事件我又未試過喎!上次我幫襯果間衰極都冇乜特別嘢………

樓主所說的,我相信都是所有網購的C兄的心聲.
在香港網購,都話可以向消委會投訴.
但向外國網購的話...對我來說,都唔知點算好.

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-12-2021 11:23 發表
樓主所說的,我相信都是所有網購的C兄的心聲.
在香港網購,都話可以向消委會投訴.
但向外國網購的話...對我來說,都唔知點算好.
我支MP5K 都在台灣買回來,由比錢確認到出貨過情十分暢順,第三日就收到…

引用:
原帖由 七點六二 於 20-12-2021 11:29 發表

我支MP5K 都在台灣買回來,由比錢確認到出貨過情十分暢順,第三日就收到…
我仲以為C兄係同'老虎 '買的.咁..隻彈匣係台灣跟槍.唔關'老虎 '事.

從網路上歐美人士的討論區,可得知至少在2004年開始,
就有香港商鋪秉持這種愛理不理的商業態度;
數周乃至數月未回應、未出貨、未退款。

這麼多年過去了,仍有這個現象,令人遺憾。

香港是整個亞洲airsoft往外國輸出的樞紐商鋪地帶。

其實也不用我貼,
大家只要搜尋 airsoft hk,就可檢閱這些香港的airsoft商鋪評論;
有些還太低,不敢在facebook放評論甚至google未顯示商鋪。

我兒時家中長輩給我的教育,
是當一個人罵你時,可能是偏見;
兩個人都罵你,可能是誤會,
可是當第三個甚至越來越多人罵你,或許你就該檢討自己是不是真的出現問題。

最令人氣憤的是,某些店就對交易擺爛,
還能開心的在facebook發貼文展示新產品以及吃大餐點點滴滴。

把一個月前的貨給發了或是主動退款,再去做這些事情,好嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-12-2021 11:41 發表

我仲以為C兄係同'老虎 '買的.咁..隻彈匣係台灣跟槍.唔關'老虎 '事.
買咗兩支…台灣就比自己,老苦個支就比咗朋友玩…所以老苦個支衰咗………!

其實唔止槍鋪,香港好多鋪頭都係咁,特別係好仲意claim自己做小店果D最易出事
一出事就話自己「小店經營係咁架啦」,但我會覺得,商業行為,如果大家互不相識無交情可言,我就諗唔到我要體諒果個位係邊
(樓主「老闆同家人嘈交」例子同一道理)
所以而家,有現貨就現貨,無現貨唔會訂唔會等期票

我就比您好好彩,試過香港十幾間網店(氣槍用品)買野,冇貨多數即退或者等多1個月左右都返唔貨,溝通完佢地都退番錢。
係其中有單貨等下等下(成年咁耐)自己都唔記得左,等到佢搬埋舖之後發現信用卡戶口+左錢先知。

你都用分身開post啦
不如直接開舖名算啦

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 22-12-2021 07:32 發表

咁快...  運費幾錢?  依家香港D槍店網店買Umarex,GHK GBB長期冇貨,我都研究緊台灣網購算... 但怕寄枝次貨有花果時好麻煩冇得換冇得退...
當我收到支槍時,我驗屍咁驗,完全冇問題!大可以放心,佢會比段試槍片比我睇,單發及連發、速度、成支槍近距離影曬錄影比我睇,你滿意先寄EMS給我!三日就到!

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 22-12-2021 13:20 發表

係台灣邊間?係咪KIC ? Shipping $200-300 OK? 基本上依家Umarex,VFC,GHK GBB台灣係全齊貨 , 香港係全冇貨... 我懷疑依家個情況係香港賣得太少,台灣槍直情有貨都比外國或本土先,否則解釋唔到點解連WGC都長期冇貨. ...
另外一間,佢哋的存貨比較多少少,我就是在香港店舖或網店都冇,但居然台灣有貨………!

22 12
發新話題