發新話題

舊地重遊 - 從最大槍舖變成冷清地牢

地點同自己住處或工作所在地,有點遠距離.的確有D影響.
但不至於唔去.只是有需要才去.或去少D.
我住東區,試過搭106巴士去'老虎 '(螺)野,遇到個安全駕駛車長.
當架車到達交通燈前三個巴士車身位,明明綠燈,佢就拖慢架車等轉紅燈,
佢全程車速唔超過40KM,在我到達'老虎 '前,已有5架同線106巴士超越.
平時我都係在非繁忙時間去(螺)野,只需一個鐘多D的車程,
我呢次車程,差不多要兩個小時才到達'老虎 '度.好彩當時過海唔塞車.唔係就...

引用:
原帖由 kornhill401 於 29-12-2021 12:42 發表
我住東區,試過搭106巴士去'老虎 '(螺)野,遇到個安全駕駛車長.
當架車到達交通燈前三個巴士車身位,明明綠燈,佢 ...
呢個情況可以投訴

106走線本身就唔會快

106堅拿道上橋入紅隧本身就唔算好塞,紅隧塞係例位屬可預算範圍
總結
有時留意預報時間變化,埋站速度可以估計該班車係咪師兄上述o既人渣
PS新手上路同上述情況分別在於停車舒適度同入彎過彎車速
搭車撳少啲電話多睇路況同街上情況會發現好多野

「老虎」在哪裡? 可以上網訂購,到貨後親身去付款取貨?
引用:
原帖由 kornhill401 於 29-12-2021 12:42 發表

引用:
老虎無記錯係新蒲崗,東區人搭地鐵可能仲好

其實呢個商場宜家人流仲旺過以前好多喔,講真,壽司郎吸引力大d,盤活附近d小舖
e荷舊位置宜家係好大閒既單車行,行過,就係e荷原舖面大小,真係好大閒

賣單車可以咁「把砲」。
引用:
原帖由 ranger101 於 29-12-2021 20:47 發表
其實呢個商場宜家人流仲旺過以前好多喔,講真,壽司郎吸引力大d,盤活附近d小舖
e荷舊位置宜家係好大閒既單車行,行過,就係e荷原舖面大小,真係好大閒

引用:
原帖由 里安 於 29-12-2021 17:48 發表

老虎無記錯係新蒲崗,東區人搭地鐵可能仲好
自從果次之後,我都轉搭地鐵了.但無搭巴士果種輕鬆感.
以前搭巴士,唔使同人爭 ,一定有位坐,又唔使走上走落轉車.

你住東區,應該搭行東隧巴士。
引用:

東區咁大睇下邊頭啦,110118是個好東西

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2021 11:14 發表

而家搭巴士都唔舒服得去邊,好多人唔係坐到伸隻腳出走廊就擺架車係走廊
再唔係就有位都唔坐企係車頭走廊位

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2021 11:14 發表

106有位坐某程度都係因為路程太長/有更好交通選擇所以少人搭,以前屯馬線未通車有次要過土瓜灣,我都係出左銅鑼灣先上106,由港島東行電車路入紅隧只適合享受慢活人士

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 051039 於 30-12-2021 16:54 發表

而家搭巴士都唔舒服得去邊,好多人唔係坐到伸隻腳出走廊就擺架車係走廊
再唔係就有位都唔坐企係車頭走廊位
搭MTR都一樣,經常見到果D'左右門神 '同'柱男柱女 '.
在非繁忙時間,都見有C兄所說的'有位都唔坐,企係車門和走廊位 '.
但奇怪佢地,又唔係只搭兩三個站就落車.

引用:
原帖由 geoprotex 於 30-12-2021 17:01 發表

106有位坐某程度都係因為路程太長/有更好交通選擇所以少人搭,以前屯馬線未通車有次要過土瓜灣,我都係出左銅鑼灣先上106,由港島東行電車路入紅隧只適合享受慢活人士
無錯,好堅持巴士就唯有銅鑼灣入

如果筲箕灣上巴士就搭 118,過了海之後就轉其他(行漆咸道、馬頭圍道的)巴士。

E記係咪而家無門市得網店?定已經執埋?

發新話題