發新話題

舊地重遊 - 從最大槍舖變成冷清地牢

舊地重遊 - 從最大槍舖變成冷清地牢

重遊「麗新商業中心」,想當年這地庫一半是「E荷B」,香港最大面積的 GBB 、裝備專門店,如今只是一個冷清的地牢。
地面就靠一間戲院維持著人流。

地牢做桌球室 (不記得是否之前果間) 反而歷久不衰,裝修仲靚左。

幾年前「E何B」仍在時真的帶旺個場,地面果層曾經有3-4間槍店,連「英雌」都曾經在個場開過分店;對面馬路又有間「槍地獄」,逢假期果頭真係好旺。
引用:
原帖由 gtoray 於 28-12-2021 12:16 發表
原本以為呢度可以取代廣華街……

個商場近乎「死場」,相信屬地點問題,長沙灣中產屋苑近海邊;但「麗新」果頭近傳統舊工廠區、明愛醫院、貧民區,相信好少街客會專登去果頭行街。近呢兩年靠間戲院支撐著人流,但都要有大片(西片)上,同埋只在星期六日比較人多。
引用:
原帖由 loveless 於 28-12-2021 17:55 發表

商場角度唔係甘睇, 依家麗新既人流+消費, 比E何B年代多.
商場多槍店年代, 客路太集中對集團物業管理黎講唔係好事, 只係一個階段.
成楝麗新最穩定收入既,一定係停車場,其次係寫字樓,商場永遠係最難搞.
商場管 ...

「老虎」在哪裡? 可以上網訂購,到貨後親身去付款取貨?
引用:
原帖由 kornhill401 於 29-12-2021 12:42 發表
地點同自己住處或工作所在地,有點遠距離.的確有D影響.
但不至於唔去.只是有需要才去.或去少D.
我住東區,試過搭106巴士去'老虎 '(螺)野,遇到個安全駕駛車長.
當架車到達交通燈前三個巴士車身位,明明綠燈,佢 ...

賣單車可以咁「把砲」。
引用:
原帖由 ranger101 於 29-12-2021 20:47 發表
其實呢個商場宜家人流仲旺過以前好多喔,講真,壽司郎吸引力大d,盤活附近d小舖
e荷舊位置宜家係好大閒既單車行,行過,就係e荷原舖面大小,真係好大閒

你住東區,應該搭行東隧巴士。
引用:
原帖由 kornhill401 於 29-12-2021 12:42 發表
地點同自己住處或工作所在地,有點遠距離.的確有D影響.
但不至於唔去.只是有需要才去.或去少D.
我住東區,試過搭106巴士去'老虎 '(螺)野,遇到個安全駕駛車長.
當架車到達交通燈前三個巴士車身位,明明綠燈,佢 ...

如果筲箕灣上巴士就搭 118,過了海之後就轉其他(行漆咸道、馬頭圍道的)巴士。

我都係鍾意搭巴士多d,但如果我係你,都係先搭東隧巴士,過到官塘再轉其他車去新蒲崗。
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-1-2022 16:03 發表

又係bor,咁都俾C兄你諗到!
話時話,有時我覺得,踩單車,仲快過搭巴士.

原來「麗新」地下果間壽司店就係「壽司郎」~
是咪好抵食、好好食?

CSW 是……?
引用:
原帖由 kornhill401 於 4-1-2022 11:48 發表
果陣時去CSW,都係因為有'E何D '的存在.
自從佢搬走後,都無乜野吸引我,再去果度了.

「E荷B」個位後來好似曾經由 ARES 接手,經營過一段短時間?

做生意又好,做人又好,應該係咁。
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-2-2022 10:44 發表

我都讚佢係'叻仔 ',對客人又夠謙虛.

從台灣入口氣槍到英國?
引用:
原帖由 虛雲 於 31-1-2022 22:43 發表

佢當年係英國留學時以經網上賣氣槍賺到笑

賣外國,槍咀要有「橙頭」版。
引用:
原帖由 虛雲 於 1-2-2022 14:22 發表

唔係,當年佢賣國九
D鬼仔非常鐘意

發新話題