發新話題

新年'富貴平安,廣進財源 '大運行.

新年'富貴平安,廣進財源 '大運行.

E+環境,我覺得行山好過行商場.
襯新年,更係揀好意頭ge地方行下啦.
咁就揀左由富安花園起步,經花心坑往廣源邨.
起步時,不知從那一方向開始,全靠呢D黃色橫額指示.

沿途又見到呢個溫馨提示.

到達呢次大運行的目的地.

行程中,順道見下果舊'求仔石 '正名'陽元石 '.

引用:
原帖由 051039 於 8-2-2022 22:58 發表
廣源商場裝修幾特別嫁
周C FU,你好,新年快樂,百病不侵!
當日我入左街市找廁所,之後諗住行過隔離商場.
點知係係望到,但唔能夠直接去到.
要沿車路行去靠右,轉落商場.

話時話,我當日都有D奇怪,點解會有呢D溫馨提示呢?

原來事出有因.所以人地要出溫馨提示.
https://fitz.hk/sports/hiking/%E ... %E5%AE%B3%E8%80%85/

呢兩年,多左行山,都不時見到,以前見唔到的情景.
1:多左好多狗屎. 2:垃圾,煙頭,膠樽,膠袋,仲有'棄口罩 '.
3:吸煙.有個人的,有次仲遇到一班,有十多個人的行山隊,佢地有8成人係到食煙.
清新的郊野空氣,就俾佢地破壞哂.
4:採摘花草樹木,有成人和家長折斷一些樹木,當作行山杖,俾小朋友用.
...花草樹木,也有生命...不應胡亂採摘折斷.

引用:
原帖由 暈又暈 於 12-2-2022 17:41 發表
鄙人也很厭惡行緊山都仲要播音樂果種。
其自私,比世界人權宣言更加“不分種族、膚色、性別、語言、宗教、政治或其他見解、國籍或社會出身、財產、出生或其他身份等任何區別。”
其他行山客也有免受噪音滋擾的權利 ...
C兄說得對. 我忘記左呢點,謝謝.

昨日終於有幸, 見到有老細'擔番口大雪茄 'tim.

引用:
原帖由 reniless 於 14-2-2022 12:10 發表
其實好難講,人地可能係當地居民,而你只係外來行山人士。
C兄,好野!咁都俾你諗到.
當日佢兩公婆,著到身光頸靚係度食豆腐花,食完就抽支大雪茄係咁噴臭氣.
之後仲問個老闆幾錢.個老闆完全唔識佢咁,只講出價錢,同佢無第二句講.
假如佢係當地居民,豆花老闆無可能唔識佢卦?
假如呢位'大雪茄 '老闆係當地居民,無可能食豆腐花唔知價卦?
從圖片尼睇,佢對當地文物,幾有興趣,仲用佢手機拍照留念tim.

發新話題