25 12
發新話題

請教kac ras

請教kac ras

想請教一下師兄們,點分出軍版隻kac m4 ras條骨真品定玩具? 真品表面處理係唔係比較灰黑一d邊位比較圓滑?
骨內面刻字冇生產日期係唔係有出現過? 求高人指教,感謝

我有真品。你可以在IG 找我.
我可以拍幾張相俾你睇
@hongkonggunguy
hongkonggunguy

1 個讚好! TOP

我有M4 同 M5. 我會睇陽極, 表面係比較啞粉的. 邊位稍圓或偏向直利, 個人覺得係陽極處理厚度唔同batch時既分別. 不過手上所有KAC骨(記憶中最後買既已經係URX3), 邊位都冇VFC甘銳利, 雖然V色澤上已比較接近.

最易分真假係骨片, 呢樣對師兄冇乜幫助

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 hongkonggunguy 於 9-2-2022 14:29 發表
我有真品。你可以在IG 找我.
我可以拍幾張相俾你睇
@hongkonggunguy
師兄ig好多正野,真係流口水,ig找師兄,唔該晒

引用:
原帖由 loveless 於 9-2-2022 18:11 發表
我有M4 同 M5. 我會睇陽極, 表面係比較啞粉的. 邊位稍圓或偏向直利, 個人覺得係陽極處理厚度唔同batch時既分別. 不過手上所有KAC骨(記憶中最後買既已經係URX3), 邊位都冇VFC甘銳利, 雖然V色澤上已比較接近.

最易分 ...
Love兄百科全書好有幫助 ,最近接觸過一時分唔到真定玩具,其實真品係唔係雷刻比較幼身同色水偏少少霧黑灰色唔會係井記啞黑色咁?其實井記骨都好似真品,要細分細節先分別到
內部我上網搵過好多相都係有生產日期,冇日期既會唔會係玩具?因為吉打隻 ras表面處理都好似真品相咁霧黑灰色

Kac骨陽極表面似有少少舊化甘既

純個人諗法:
RAS應該係97年左右開始有, 果時KAC間廠仲響Vero Beach, 只有70個員工.
2001年米國政府叫佢擴充去應付黎緊既訂單, 於是至搬去Titusville, 兩者相隔大概50KM吧, 規範大好多員工爆到上3-400人.

我一向覺得中小企生產管理唔係美國最強既地方. 軍用品大前題係Spec統一, 唔影響結構性既細節唔重要.
記唔記得果時好追求KAC 略帶紫色既骨? 講到好勁好獨門秘方甘. 我去睇其他人地D行業生產技術資訊, 至知出現紫色普遍係陽極時QC出左問題, 雖然唔一定影響氧化層本身功能. 呀公既訂單, 既然過到Spec, 就自然出到門口.

甘多廢話即係想講乜?
1. 搬廠期果幾年, 個人覺得一定有好多參差. 例如你話既雷刻我見過字體kerning上有分別, 見過冇日期, 連635214字串我都響綱上見過確認到係真的.
2. 骨既陽極就一定係跟MIL-A-8625 規格做的. 但邊種? 唔知. 陽極大家都係按spec做, 但sealing就未必. 手上有既KAC骨, 表面都有種唔係最平滑而粉粉地既感覺, 最近似係 Larue小配件果種感覺. 唔平滑而粉粉地, 我既埋解係 A.氧化㞓密度  B.氧化㞓在表面建立及食入鋁本身既厚度比率,  加埋C. 最後sealing既做法.
3. 任何野, 一旦大量生產, 就冇乜神奇可語. 廿九年前一碌RAS可以定價350美金, 只係因為冇人做, 同佢至有一個明確既spec. 一旦普及化, 呀水都比錢做tooling去生產, 就其實只係車件鋁加工.  井記V記G記如果有個明確既品質/規格spec, 生產過程過埋certification, 佢地都可以係真品, 問題只係佢地冇需要甘做, 玩具啱唔啱spec關人咩, 佢地可以只睇成本/供應效率, 而自由採購/外判. 反而馬記呢種就一般都冇呢個問題, 因為佢既錯數往往本身就係一個明確既spec.

1 個讚好! TOP

99 & 07

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 10-2-2022 13:08 發表
純個人諗法:
RAS應該係97年左右開始有, 果時KAC間廠仲響Vero Beach, 只有70個員工.
2001年米國政府叫佢擴充去應付黎緊既訂單, 於是至搬去Titusville, 兩者相隔大概50KM吧, 規範大好多員工爆到上3-400人.

我一向 ...
非常之詳細 又上一堂 當年紫色ris ras都係game友搶手貨,真品質感同耐用度真係值回票價
我記得以前呢道有位師兄間中會放全新包骨片棍仔齊膠袋裝好似千幾蚊全 set,應該係成日外面訂野,
當時冇買到可惜而家揾全新定新淨二手都唔易

引用:
原帖由 NCP013 於 10-2-2022 14:59 發表
99 & 07
呢2套一望都係真品,下面99個套表面處理&刻字同玩具出既爭好多
玩具反而似 07個色水,但刻字唔同都分別出,我睇過個件二手內部係同玩具刻字一樣但冇日期(似塗左黑油遮左日期)
表面灰黑色粉粉地唔似玩具啞黑色,不過咁古怪都係冇入手,話說而家高仿玩具同真品有d件好似樣,唔係專家都唔易分

無記錯仲有一間p&s有做過ras 公發過比usmc
流出黎價格比kac平好多
但p&s呢間野咩料就冇深入睇了

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-2-2022 00:30 發表
Kac ras而家好似外國都係賣千幾蚊一套真骨黎講算平,仲平過佢就真係平過玩具
外國真鐵廠競爭咁大真係難撈,民版 m4最平原來4千幾都有支,colt都只係貴3千
諗起買支靚少少玩具鍛gbb成槍而家都一萬,用料同表面處理完全冇得同真鐵比,真係只有感嘆

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-2-2022 00:30 發表
P&S 本業做注模, 同KAC一樣,又係阿富汗伊拉克狂洗錢年代接單同擴充.
同KAC唔同係佢冇特別開發自家產品, 基本上佢係接單OEM果種.
依家佢叫Prudent, 百幾個員工, 非常典型愛國工業模式.

引用:
原帖由 gainax 於 11-2-2022 00:44 發表

Kac ras而家好似外國都係賣千幾蚊一套真骨黎講算平,仲平過佢就真係平過玩具
外國真鐵廠競爭咁大真係難撈,民版 m4最平原來4千幾都有支,colt都只係貴3千
諗起買支靚少少玩具鍛gbb成槍而家都一萬,用料同表面 ...
假設Colt自己生產埋GBB, 響自已廠内開多條生產線.
當用料一樣、營運成本一樣、供求量一樣既話,
要高度像真玩具槍既生產成本. 一定貴過真槍.

除非法律上容許打BB都係用primer、彈殼.

引用:
原帖由 loveless 於 11-2-2022 13:30 發表

假設Colt自己生產埋GBB, 響自已廠内開多條生產線.
當用料一樣、營運成本一樣、供求量一樣既話,
要高度像真玩具槍既生產成本. 一定貴過真槍.

除非法律上容許打BB都係用primer、彈殼.
同意

其實真槍同玩具槍真係無得直接比較

個人覺得玩具槍充其量只係「高度精美1:1槍械模型」,有D位可能仲要做得更精密

我識有D香港打真槍都成日話:玩Airsoft 用料又垃圾又貴,打真仲平

我都同意既,如果唔計入會出牌儲存等要求

25 12
發新話題