27 12
發新話題

[VFC] VFC 416 gbb 下身手術

引用:
原帖由 里安 於 23-2-2022 20:55 發表

咁根據amg段片話會遲早斷囉 我都係滴少少膠

我又唔係期望不沉戰艦,vfc我唔知因為我都無再入,多多少少都怕L左佢

但dna我真係落場或range打又無咩問題仲好爽添
裝配問題黎既
如果個螺絲窿唔死 件part爆 又冇咩所謂
因為我cag 416有套cnc身仲未裝 唔想個身死姐
鍛版m4 fsp都有一枝

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-2-2022 00:58 發表

裝配問題黎既
如果個螺絲窿唔死 件part爆 又冇咩所謂
因為我cag 416有套cnc身仲未裝 唔想個身死姐
鍛版m4 fsp都有一枝
舊版個設計只要你粒螺絲洞鬆左迫唔死個上蓋比佢有鬆動,就會出現穩定性問題,上蓋越鬆支野出氣同後定越唔穩定
咁既設計呢十年內冇改仍然冇人發覺有問題,呢點真係好奇怪。。 我覺得遲早撞針組都會打柴,除非以後都繼續用舊零件,
唔係遲早都係要拎比人改返新座,一係等V記出新版下身直接買過,但鍛造身cnc身應該唔會哂錢再買套新下身掛?
所以點都係拎比人整,睇下遲定早,
再唔係就放左佢轉系統。。唔玩馬記豬香港系統最近都有出 416kit唔知賣哂未

引用:
原帖由 gainax 於 24-2-2022 01:47 發表

舊版個設計只要你粒螺絲洞鬆左迫唔死個上蓋比佢有鬆動,就會出現穩定性問題,上蓋越鬆支野出氣同後定越唔穩定
咁既設計呢十年內冇改仍然冇人發覺有問題,呢點真係好奇怪。。 我覺得遲早撞針組都會打柴,除非以後都 ...
In case有日個螺絲窿死左先搵人一次過鑼晒佢
拎比唔係玩槍既師傅搞 都係度好晒 一次過做會方便dd既

由舊代Vfc至DNA都有玩下,都不覺fire-pin組有問題,可能只設計跟他廠有別,根本原敗不在此.玩gbb保養維修亦算是其中樂趣.有鑼絲鬆左修都懶理,呱呱嘈,又話18度lock不到bolt亦不求證,看似只是寶藥黨的推銷手法.

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-2-2022 01:53 發表

In case有日個螺絲窿死左先搵人一次過鑼晒佢
拎比唔係玩槍既師傅搞 都係度好晒 一次過做會方便dd既
如果暫時未有問題可以唔理住,不過佢個新撞針組係大蛇個種設計就唔止個座有改一體化
連支撞針回彈結構都有唔同,我睇片就見舊代撞針回彈只係係撞針前方有條好細彈弓起作用,
同wa一樣打得多小彈弓變型就好易jam支撞針,或者影響撞針回彈運作出氣唔穩定唔係可靠設計,

我未睇過mcmr撞針組分解圖,如果一樣係以前舊版撞針小彈弓回彈結構,咁同醫頭唔醫腳道理一樣
應該有改進埋撞針回彈設計掛? 所以呢。。經歷多年時間,台灣個面d人落場大多數都己經轉哂系統
有心做返好市場起碼全部改返新版先出貨。。

引用:
原帖由 gainax 於 24-2-2022 00:46 發表

師兄請問你支 dna係用新定舊版撞針組? ,不過係舊版都可以寄@gm改返新撞針組,始終V記貴版有價值去搞好佢
舊版撞針座睇到單靠一粒螺絲固定上蓋咁唔穩陣設計,後定又要靠個蓋頂住咁受力,打耐左螺絲洞鬆左或歪 ...
https://www.youtube.com/watch?v=QuwOvnvwMaU

dna用呢條片中間3:05果種,幾樣野啦
1)DNA出果陣MCMR未出,用呢款好正常
2)而家疫情之下寄來寄去加上唔知海關咩標準之下,我都係會選擇過一排有得打返先香港問下人搞唔搞
3)唔係話新Valve knocker唔得,手上玩緊的無問題的確係事實,點解好似要講到仲用中間代就一定會有問題咁呢
4)落場玩家用咩系統多我估個個圈子唔同
5)唔反對V記生意手法有問題,如:MK20 SSR由出Kit到唔夠一件出成槍、搵玩家做實驗等,而馬記開盒性能最高都的確事實(本人AR款系統雙修),但都係回歸舊問題,如果真係咁垃圾,理論上game場唔會見到VFC呢個牌子得返馬記同GHK,講緊落場

引用:
原帖由 里安 於 27-2-2022 15:21 發表

https://www.youtube.com/watch?v=QuwOvnvwMaU

dna用呢條片中間3:05果種,幾樣野啦
1)DNA出果陣MCMR未出,用呢款好正常
2)而家疫情之下寄來寄去加上唔知海關咩標準之下,我都係會選擇過一排有得打返先香港問下 ...
雖然成日討論各牌子有優點缺點,選擇乜牌子係個人喜好冇絕對,
但想做個精明消費者就會簡有誠意優質值得選購產品,V記咁多年問題係到而家都未搞好基礎結構 ,
撞針座搞好但MCMR HOP UP快速調較又係有唔穩定問題,我相信同款價錢差距唔大,落場有馬記同G香港系統係度冇咩人優先簡佢,
台灣個面比例好明顯...

V記,馬記同G香港系統我都買過,覺得長久玩GBB個系統而家咁多選擇真係關鍵令人會唔會入手,
3間主流入面只有V記以新系統表現未令我滿意,投入一個系統如果簡錯,
之後買一堆夾,改埋靚管hopup等等先發現表現未如理常想轉會,咁係好無謂到時賣又唔係,繼續玩又未滿意效果唔happy,
但如果一開始將個筆直投入第二個系統後可以一直開心玩,何樂而不為? 到時只有後悔冇咁做

有D系統係經得起時間考驗,有d係慢慢出一d唔穩定性、唔耐用問題等你一樣樣諗計醫,
醫完仲冇其它廠咁爽快好打其實為既只係....內部像真?

我個人經歷過咁多舊系統不斷改槍既鍛練,當年由新手變而家老手真係己經厭倦呢種買玩具返黎己經計畫點醫既事
有得簡玩得安心開心省心系統我唔走回頭路了,本來打算試多次考慮入DMA應該OK,但個撞針座真係..
DMA應該只係照版做系統冇得怪佢,但今時今日V記仍然咁樣消售方式,當我係馬記粉絲又好,一律建議首選馬記,次選G香港算了唔識比意見

回覆 21# 的帖子

2)
如果香港有人整可唔可以到時介紹下

引用:
原帖由 colmanyim 於 30-3-2022 03:53 發表
2)
如果香港有人整可唔可以到時介紹下
有心整等佢出新版下身再散買算,與其頭痕點搞不如直接比錢升級,係最方便快捷方法雖然唔係好方法,
玩過v記既人都知佢既銷售風格,既然當時選擇佢就只有繼續投入落去,
除非你決心轉會

我睇過都唔算大手術,當然要先齊工具
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 25# 的帖子

唔捨得自已上過油既下身
如果佢可以好似MP5出個upgrade kit 就好

27 12
發新話題