發新話題

俄烏開戰

俄烏開戰

又係大大注,執平貨的時候了.

好快手,炸哂機場碼頭同軍營就出車踩入去

烏克蘭會變成敘利亞定阿富汗呢

真係估唔到會打得成
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 Lolanto 於 24-2-2022 19:33 發表
烏克蘭會變成敘利亞定阿富汗呢
我覺得俄羅斯會將軍抽車之後走人就算。

如果佔領烏克蘭,肯定有打唔完既治安戰,武裝民兵太多,磨都磨死,而且俄羅斯從此冇哂緩衝直接同北約同EU對撞,波蘭、波羅的海三小國、斯洛伐克等等,死人架。

打殘喜劇人同親西方政府,車馬炮抽乾淨,由得你烏西繼續做緩衝,慢慢爭論加唔加入北約同親邊個。烏東親俄地區立國,以加盟方式併入俄羅斯,一來同聲同氣好管治,二來縮短邊境線更易防守,三來烏東既天然資源豐富。

烏克蘭只係格魯吉亞2.0, 第一次北京奧運,第二次就冬奧之後

烏克蘭唔會變成阿富汗,因為根本冇變成阿富汗的條件,烏是平原黎,基本上唔會打到游擊戰(參考伊拉克)
俄軍亦未必會走,因為如果只是需要戰略緩沖區,2月21日承認東烏獨立已經做到俄羅斯本土緩沖區
但需要考量俄羅斯自蘇聯解體後,由工業國變返做資源國,在經濟上一直不能重回頂峰時期,反而是向東烏及德國進口工業生產製品
如果俄仔希望重回世界頂級牌局,就十分需要頓巴斯地區,以及頓巴斯地區以西的西烏地區做新一輪緩沖區(畢竟西歐+美國玩唔起縱深推進,西烏平原有其意義)
其實目前伐仔的情況同沙俄帝國時期一樣,主要做防禦性擴張(拎緩沖區)
但同時俄仔都需要升級產業,特別係呢埸打完之後,歐洲一段時間內會對其進行經濟制裁
如果唔準備國內自行工業自製自銷,擴大內需,基本上就奶野
係呢個角度下,頓巴斯地區的安全及發展是重要的一環,很難會放手,或將之放係相對危險地位上
(另外中國聲稱會全面收購所有俄國小麥,呢種都係西烏平原農產品之一,拎左可以係兩年內唔洗憂住)

1 個讚好! TOP

美股道指急挫逾800點後反彈 收市倒升92點

正字太複雜了,我完全唔明. 只講經濟.
佢地都襯低執貨.
來自東方日報:https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... _001.html?refer=hn1

「維和」維到進攻首都。
這不是侵略是什麼?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 25-2-2022 13:12 發表
「維和」維到進攻首都。
這不是侵略是什麼?
藉口黎姐
講你就信吖

附件

WhatsApp Image 2022-02-25 at 16.25.53.jpeg (122.96 KB)

25-2-2022 17:40

WhatsApp Image 2022-02-25 at 16.25.53.jpeg

烏克蘭最大問題係曾經係蘇聯糧倉同軍工大國——黑海造船廠同馬達西奇一海一空,核彈多過而家既中國,解體後比你保留(白俄係重型地面車輛大國)。學新加坡多面發展,認錢唔認人既話,烏克蘭有地利人和,可以做中歐霸王。

但你搞串個party,西傾並且對付親俄派之餘仲要搞到五常既國家利益,唔變豬頭先有鬼。如果今日墨西哥親中並且邀請解放軍駐軍?睇下老美點玩到你變墨西哥薄餅?

當然,唔係話俄羅斯抵幫。五常之一到21世紀仲係神權政治,大搞異端審判,法例隨便改,死得啦。

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-2-2022 17:52 發表
烏克蘭最大問題係曾經係蘇聯糧倉同軍工大國——黑海造船廠同馬達西奇一海一空,核彈多過而家既中國,解體後比你保留(白俄係重型地面車輛大國)。學新加坡多面發展,認錢唔認人既話,烏克蘭有地利人和,可以做中歐霸 ...
唔係所有國家都有條件玩中立國,中立國有三個先決條件:
一、大體上冇資源(天然資源、地理資源、人力資源);二、小部分上有作用(為各個陣營做轉口白手套);三、好揪
芬蘭、瑞士都係呢種情況
阿富汗曾係1978年都想中立,但單是第一點就做不到(阿富汗地理上是中亞對俄/印戰略重點地位),所以被政變、被入侵了
烏克蘭有地緣戰略重要地理、有天然資源、有蘇聯留下的系統工業,這些好條件,是讓它被攻打的最重要因素
世界之林中並沒有小國發聲的餘地

俄佬都進入左基輔,烏軍計埋預備役都過百萬兵力,
戰前都放哂水會入侵,開戰兩日內就失首都,難怪北約都廢事幫你

發新話題