發新話題

俄烏開戰

唔好再講落去,版住做嘢禁言就冇謂

哎喲,食字喎⋯⋯

究竟世界上還有神嗎?

用什麼詞語表達,就知說話的人質素如何。
唔夠人講可以唔講,前又「奶」後又「奶」,係咁將自己的嗜好宣之於「口」。
「舔」字唔識寫?
唔好講到自己學富五車。英文又唔識,中文又寫別字都可以教人。
引用:
原帖由 虛雲 於 27-2-2022 19:27 發表
朋友,你反中奶西(方)奶到上晒腦了,依.....講野把口仲要咁臭既,我都懶得跟你辯,免得影衰我
究竟世界上還有神嗎?

人身攻擊固然不是好事,但「崇尚」兩個字又寫別字,都不見得你的中文程度高在哪裡。咁以閣下之思維,你仲唔快手少少離開「中國人」的地方?
引用:
原帖由 虛雲 於 28-2-2022 17:29 發表

哦!乜原來你英文咁醒嫁?
咁你又貼D好野出黎比我地見識下吖嘛!
等我地D大陸人學下野都好嘛!
我見你字埵瘨′y露鄙視大陸新聞又嵩尚英語,
有呢種咁高貴既認知,
你一定係高等華人黎了,
呀高等 ...
究竟世界上還有神嗎?

七點六二兄,以佢行文之風格,又貼農場文來支持自己論點。
出言不遜而錯字連篇。
開新Post轉載Facebook 的Airsoft新品介紹來提升人氣。
難道你還不知道他是誰?

究竟世界上還有神嗎?

睇到d片,有d 俄羅斯pow話唔知黎做乜,上頭話係做演習
咁睇到另一d片,又話無油比烏克蘭平民笑,而且d俄兵感覺上對烏平民毫無戒心,又話去左警局搵幫手比人捉左咁
又有段係平民想攔坦克,都無比人動粗

真係怪怪地

花式投降啫。
引用:
原帖由 gtoray 於 1-3-2022 00:39 發表
睇到d片,有d 俄羅斯pow話唔知黎做乜,上頭話係做演習
咁睇到另一d片,又話無油比烏克蘭平民笑,而且d俄兵感覺上對烏平民毫無戒心,又話去左警局搵幫手比人捉左咁
又有段係平民想攔坦克,都無比人動粗

真係怪怪 ...
究竟世界上還有神嗎?

不過又咁,兩邊都有做媒體戰就一定
暫時似乎烏軍佔優

越黎越多軟硬實力幫拖
真係好希望烏軍可以打贏呢場仗

俄羅斯幣值一夜之間插水29%,都未夠震撼。
SWIFT 又將俄羅斯銀行剔除。
挪威都出手了:
https://bossmindmedia.com/blog/% ... utm_medium=Facebook
引用:
原帖由 gtoray 於 1-3-2022 00:43 發表
不過又咁,兩邊都有做媒體戰就一定
暫時似乎烏軍佔優

越黎越多軟硬實力幫拖
真係好希望烏軍可以打贏呢場仗
究竟世界上還有神嗎?

Zeta兄
事實上,佢俾版主Banned咗兩次,積分高過你好多…..
嘈,係冇意思。
反正大家各自有立場,爭論落去唔會有結果,而又令版主難做。
何必呢?

究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 1-3-2022 00:54 發表
俄羅斯幣值一夜之間插水29%,都未夠震撼。
SWIFT 又將俄羅斯銀行剔除。
挪威都出手了:
https://bossmindmedia.com/blog/% ... %88%B0%E7%88%AD%E6% ...
勿認真...
SWIFT 又將俄羅斯銀行剔除。<- 但可以維持天然氣買賣。
而且siwft 封殺亦只限數間大行,大行大可以經小行轉帳出國。
應該沒多少人真心想全面封殺俄仔,更多的是表態。
始終俄國手上有天然氣這張牌,是歐洲的命脈,現在天然氣相比2021 年中都漲了近三倍,
如果俄國閂氣,恐怕氣價比上排香港的菜價漲得還凶。
假如沒有這王牌,歐洲當然可以爽快落閘放狗,當然假如沒有王牌,俄國也沒有底氣開戰。
重點是,俄國手上還有中國天然氣的30 年 ( 好似 ) 供氣合約,中國一國買的數量就是全歐洲的7~8 成,
雖然不能抵銷「閂歐氣喉」的數,但歐洲亦明白就算俄仔閂氣,單靠中國單也足夠一時不死,
但歐洲恐怕會一獲泡。

在下也不認為俄國攻烏是甚麼血濃於水,更直接的問題是威脅國土安全。
最理想當然是各國都有商有量,大家不要打開心做朋友,但事實是,勢力大的必然欺負勢力小的,不存在正義之師或鐵杆盟友,沒有利益的話反轉豬肚比甚麼都快。
烏克蘭沒有發動戰爭攻俄,但事實上俄國的生存空間也確實一直被削,
所以俄國用了最「邪惡」的方式就是發動戰爭,這個「邪惡」當然是歐美為出發點,但對俄國來說卻是自救的方式。
如果說支不支持開戰,當然是不支持,因為有戰爭就有死亡,但人類從來都是為各種各樣的事開戰,「NO WAR」跟「世界和平」是一樣的,許願時會說,但沒有人會做,
但對俄國來說,現在不戰,他日生存空間更窄時,恐怕連開戰的本錢都沒有。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

烏克蘭新納粹主義必需被推倒

發新話題