25 12
發新話題

[WE] WE HI POWER MK3問題

WE HI POWER MK3問題

https://streamable.com/s9bg5x
打左五匣左右無落過場就出現咁狀態,用力chock隻匣入去再cock槍射會有10%機率正常blowback,其餘時間都好似影片咁...
雖然有hammer down狀態下入匣, 但眼見無撞彎個fire pin
見到裡面有野碎左跌小碎片出黎,應該係相入面紅圈個

附件

WeChat 截圖_20220307225005.png (75.46 KB)

7-3-2022 22:49

WeChat 截圖_20220307225005.png

師兄紅圈斷果舊野應該係擊錘彈弓固定組件頂部,唔太影響性能。
小弟懷疑可能成件fine pin輕微變形,令到角度改變,打唔中個嘩佬。
師兄試下退走條slide,再上彈夾,睇下擊發時,fire pin 有冇打中嘩佬。(無slide需大力按火控頂平面才能擊出fire pin)
現時有出鋼fire pin 師兄可以換個黎試下。

.

https://streamable.com/qmhpfh

有時我郁下隻匣或者捉實隻匣咁禁落去個fire pin就會銬得正,噴曬D氣出黎
但大多數時間係好似片咁, BOK一聲噴得好少GAS...而且係相入面紅圈見到佢係雖然銬得正,但銬吾入個"哇佬"
咁師兄你講個份野係包括fire pin以外仲有邊D部位? 我都想換鋼 但怕買錯...

引用:
原帖由 sumist 於 9-3-2022 00:42 發表
.

https://streamable.com/qmhpfh

有時我郁下隻匣或者捉實隻匣咁禁落去個fire pin就會銬得正,噴曬D氣出黎
但大多數時間係好似片咁, BOK一聲噴得好少GAS...而且係相入面紅圈見到佢係雖然銬得正,但銬吾 ...
現時依我所知只出左個鋼firepin, CLW個幾2個月前話佢哋有售,師兄可以問下佢地。
師兄要唔要試下拎個firepin出黎睇下有無裂痕(hipower火控唔難拆)小弟有幾個全新原裝firepin spare用唔著,如果師兄要,免費荔枝角MTR自取卑一個你

我聽日拆個FIRE PIN出黎.
但師兄, 我今日又爬文睇返某師兄之前係呢到既貼分享過既經驗之後發現我隻匣好似都有同一問題,紅圈呢個位好似都係爛左...
反正佢裡面無野頂住 剩係得某師兄佢係相到用紅圈圈住個條弓形鐘片,但好鬆動。
然後跌左某師兄張相我用箭嘴指住個粒好細L形件出黎 我不以為然無理到掉鬼左...
吾知係咪都同呢個撞針大部分時間打落哇佬都好無力有關?

吾好意思吾係太識縮細相既容量
我見某師兄佢既匣所謂延氣彈簧片佢下面仲整多左個彈弓仔

delete

回覆 5# 的帖子

你的彈匣確實是斷了延遲cut氣的彈簧片,三軍是有可配的,但因近日疫情不對外,見有落半閘工作,作試打電話去說有急事,看看會否理你.

引用:
原帖由 sumist 於 10-3-2022 22:16 發表
我聽日拆個FIRE PIN出黎.
但師兄, 我今日又爬文睇返某師兄之前係呢到既貼分享過既經驗之後發現我隻匣好似都有同一問題,紅圈呢個位好似都係爛左...
反正佢裡面無野頂住 剩係得某師兄佢係相到用紅圈圈住個條弓形鐘片 ...
Blowback開始時:
這塊斷片是用來把「搖搖板火控件(最左手邊果一片)」向上推,令到搖搖板尾部向下壓,去扣死個fire pin從而確保嘩佬釋放出足夠氣體完成Blowback。當slide退到最後,hammer被slide完全壓低,hammer就會頂起搖搖板尾部從而解鎖firepin,此時firepin彈回,等待下次扣雞再擊發。
所以在測試中:如果師兄退了slide情況之下擊出firepin,斷片對firepin 力度應該是不會構成影響的。

回覆 8# 的帖子

所以師兄你認為令到佢扣雞釋放氣體極少以至blowback無力吾係因為呢塊斷片,
而壞hammer既機會較大嗎

回覆 7# 的帖子

好的 謝謝🙏

引用:
原帖由 sumist 於 13-3-2022 17:27 發表
所以師兄你認為令到佢扣雞釋放氣體極少以至blowback無力吾係因為呢塊斷片,
而壞hammer既機會較大嗎
師兄你最好就打開嚟睇睇,應該得兩個可能性,fire pin裂開咗,改變左角度。
另外一個可能性,師兄睇下個有冇斷左d野,跌左落下面klick到條hammer彈弓。
以上都係段估,師兄最好打開嚟睇睇

Max兄我已拆左成個火控了, 發現到有幾個問題, fire pin個彈弓仔係灣左,吾知係咪主因,
然後個彈匣之前已發現無左個延氣彈弓(然該話仲有係到但彈吾起了...)
度住個塊大不秀鋼彈簧片個塊長膠上面碎裂左,
其他發現吾到咩問題了,,,

哦我知點調相像素了!

好消息,我頭先打算用手嘗試"咬"返正個歪左既FIRE PIN點知用左3成力就斷左...但發現個FIRE PIN都幾硬...點解會撞得灣...

回覆 14# 的帖子

師兄PM留電話聽日卑條fire pin你換黎試下有冇改善啦,firepin 彈弓前端係得彈弓的而沒有芯的,所以師兄上彈夾時沒有拉下個錘就會撞彎條彈弓。

25 12
發新話題