發新話題

[Marui] Marui M45A1改件一問

Marui M45A1改件一問

想請問各位師兄:

小弟想入Detonator既M45A1全套金身,但係想換埋Trigger, slide lock, Grip Safety, Spring Housing, Barrel Brushing, hammer等等一般改1911會改埋既部份。(只係改外觀)
想問下Nova既1911改件可唔可以兼容到?定係各位師兄有咩品牌可以介紹下?
P.S: 小弟本身有馬記M45A1沙色 x1
麻煩晒各位師兄,感謝!

小弟自己都砌了枝 Detonator 的 Colt Combat Unit 全套金身,同樣是 Marui M45A1 系統,小弟只換了 NOVA 的 Trigger、Spring Housing,都是很 fit 位直上; 至於 Chamber、外管就換了 Guarder stainless steel 補件。 但 NOVA 的 magazine release 似乎不 fit 合。 師兄可以參考 NOVA / Anvil 日本方面官網的列表,就可知那些鋼件可以兼容︰
http://www.enten.co.jp/Parts-taiou-itiran.html

回覆 2# 的帖子

非常感謝師兄詳細解釋,個Website真係幫到我 (枝炮毒到我 )
不過如果Mag release唔兼容就麻煩啦,因為我唔想為左個掣去買多枝黑色M45A1,可以的話係想現有沙色底改頭換面...

師兄你枝 M45A1 是沙色定黑色?
NOVA 的 .45 手槍鋼件主要適合 1911A1、MEU、Series70、STI、Wilson Combat 等 .45手槍,但記住 M45A1 的部件形狀頗獨特,M45的 trigger、grip safety、thumb-safety、hammer 等部件,NOVA 都無出。
(下圖為珍鐵網上圖片)
引用:
原帖由 pixy 於 13-4-2022 19:25 發表
非常感謝師兄詳細解釋,個Website真係幫到我 (枝炮毒到我 )
不過如果Mag release唔兼容就麻煩啦,因為我唔想為左個掣去買多枝黑色M45A1,可以的話係想現有沙色底改頭換面...

NOVA 有出過,不個係跟kit成套賣

對,但套 kit 係 for 舊 M1911A1 系統。

引用:
原帖由 NCP013 於 14-4-2022 01:59 發表
NOVA 有出過,不個係跟kit成套賣

回覆 4# 的帖子

沙色

早排 QRF 有枝 NOVA kit 連「沙拉曲」鋼外件、VZ G10 grip 的沙色 M45A1 成槍放售,二手價只係賣 $7xxx,其實好抵買。
引用:
原帖由 pixy 於 14-4-2022 10:46 發表
沙色

舊系統….
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-4-2022 11:47 發表
早排 QRF 有枝 NOVA kit 連「沙拉曲」鋼外件、VZ G10 grip 的沙色 M45A1 成槍放售,二手價只係賣 $7xxx,其實好抵買。
究竟世界上還有神嗎?

的確係舊 1911A1 系統,但性能唔差。
引用:
原帖由 48191 於 14-4-2022 13:40 發表
舊系統….

發新話題