24 12
發新話題

[VFC] V記 BCM MCMR GBB 問題/救助

除左彈弓 buffer都係重點
粒野太重了

我416 V2都打算改返v1 hop up
較力bolt打算日後較岩想要既力就落螺絲膠固定較力機米

v記個棍仔方式調較太花巧,我覺得不如殼口用key調教個種,我估未來佢會再改設計,
而家用返最古老個隻 hopup玩住先

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2022 11:30 發表
v記個棍仔方式調較太花巧,我覺得不如殼口用key調教個種,我估未來佢會再改設計,
而家用返最古老個隻 hopup玩住先
佢如果真是要保持個巧思,可以將個固定位置保留在HOP 座位置,槍咀旋轉紐純粹是傳動去調整HOP UP,
一格一格用齒輪轉動即可,即是好像當年四軀車尾輪動力靠支鐵棍仔尼龍齒傳去前輪一樣概念。
可以理解為內置一支好很長的調節工具的設計,成件事已經合理很多。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 25-4-2022 22:19 發表

只能說當時的原因,不外乎那一套「快速調節hop」,設計是在近槍口位置扭動個旋轉扭,之後「帶動」一條塑料的成尺長膠條,
再將這膠條的前後移動幅度,經膠條傳到hop 位置,壓點杆有個斜台跟膠條的斜台接合,因此 ...
睇來用返舊款chamber較hopup最穩陣

舊款用六角匙係chamber 較果隻
夠唔夠位用球頭六角匙係eject port較呢?
好似we m4咁

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-4-2022 12:13 發表
舊款用六角匙係chamber 較果隻
夠唔夠位用球頭六角匙係eject port較呢?
好似we m4咁
有D師兄話得

引用:
原帖由 里安 於 26-4-2022 13:17 發表

有D師兄話得
Ok wor 其實咁幾方便 又穩定
呢個design簡單直接 主要係set果時煩
用到球頭批 要set好快

引用:
原帖由 Dave 於 26-4-2022 11:46 發表

佢如果真是要保持個巧思,可以將個固定位置保留在HOP 座位置,槍咀旋轉紐純粹是傳動去調整HOP UP,
一格一格用齒輪轉動即可,即是好像當年四軀車尾輪動力靠支鐵棍仔尼龍齒傳去前輪一樣概念。
可以理解為內置一 ...
我覺得而家既唔會係最終ver 未來會有機會見到

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-4-2022 14:19 發表

Ok wor 其實咁幾方便 又穩定
呢個design簡單直接 主要係set果時煩
用到球頭批 要set好快
豬香港有新hopup設計係拋殼口入 key調hopup, 雖然唔係首創,
不過呢種方法唔洗打開上身,又唔會有棍仔多件野拆裝多個步驟,我覺得個慨念係幾好百撘所有型號
只係唔見左條key就。。所以落場要掛係背心身上

24 12
發新話題