34 123
發新話題

[VFC] MP7A1 GBB 有幾多個牌子出過?

MP7A1 GBB 有幾多個牌子出過?

小弟對 MP7A1 GBB 有點興趣。但究竟有幾多個牌子出過?真的花多眼亂好頭痛   ,search 過就已經有︰

Umarex / VFC
Umarex (by VFC)
Umarex / KWA
Umarex (by KWA)
KSC / KWA
Marui
WE ………

想請教各位玩過 MP7A1 朋友的心得︰
邊款的(外型、刻字)最似?
邊款操作流暢、性能穩定?
邊款力最勁 (飛距離遠、後挫力大)?
平均而言、性價比,邊款較抵買?

謝謝!

以下係聽業界人士講: 打大力KWA,Marui打準,VFC...errr....影相最好睇囉

我自己打KWA用落可靠,原裝力同準都好好,WE我估大部份人直接無視

「打大力KW」A,是指 KSC/KWA 定係 Umarex /KWA? 牌子好令人頭痛~
引用:
原帖由 里安 於 25-4-2022 15:39 發表
以下係聽業界人士講: 打大力KWA,Marui打準,VFC...errr....影相最好睇囉

我自己打KWA用落可靠,原裝力同準都好好,WE我估大部份人直接無視

回覆 2# 的帖子

小弟我支原廠 vfc mp7 v2 0.3 落咗幾次outdoor + indoor場 100-150匣都冇問題,機,不過marui打靶又真係準啲 ,但實際落場冇乜大分別,vfc 30米內都打得中人頭size.唔明點解vfc畀人鬧得咁犀利.反而 marui no full marking同not 1:1係硬傷-------性能可以改look冇得改

1 個讚好! TOP

你冇理由唔知KSC同KWA之間的關係喎!
引用:
原帖由 bennytsang16 於 25-4-2022 17:45 發表
「打大力KW」A,是指 KSC/KWA 定係 Umarex /KWA? 牌子好令人頭痛~  
究竟世界上還有神嗎?

各廠有各自的優/ 缺點。
1)Marui MP7A1 GBB
優點
精準、氣化最好
缺點
內框架為亞鉛,打得多Top Gas會爆,災情永遠解決不到。
事實上,打134A都會爆。
馬記MP7爆Pat pat已經不是新聞。

KWA
優點
原廠唔改精準度中上,冬天打都不會腳軟。
缺點
匣重、原廠拍頭是一個笑話,會自我解體、兩邊飛機彈弓靠一條幼金屬條於Bolt carrier後面作連結,金屬條一斷就炒飛機彈弓、Buffer膠只係一塊黏在尾托蓋的橡膠,會甩。

VFC
優點
外型和比例最好,比例近乎1:1,準度普通。
V2係金屬外管
缺點:
V1
冬天打得郁是奇蹟、C Pin係註定會鬆、因為外管和Frame是一體成型的膠,撞斷外管又係不是新聞。
V2
冬天打得郁,C Pin一樣係鬆。

小米柒
優點
價錢平
缺點
一匣Full Auto,打到一半已經可以拿去救火。
精度不要有過多遐想。

以上各品牌,都有一個共通之處。
Bolt lock係註定會失效,只是遲早問題。

究竟世界上還有神嗎?

回覆 6# 的帖子

請問師兄乜野係c pin?小弟對改槍唔太熟悉

引用:
原帖由 monkeyct 於 26-4-2022 04:24 發表
請問師兄乜野係c pin?小弟對改槍唔太熟悉
究竟世界上還有神嗎?

Mp7換hop up膠、管真係想死
Vfc個hop up(應該仲有we) 都係用膠條迫落去
可能唔係好穩定

引用:
原帖由 48191 於 25-4-2022 22:56 發表
各廠有各自的優/ 缺點。
1)Marui MP7A1 GBB
優點
精準、氣化最好
缺點
內框架為亞鉛,打得多Top Gas會爆,災情永遠解決不到。
事實上,打134A都會爆。
馬記MP7爆Pat pat已經不是新聞。

KWA
優點
原廠唔 ...
KWA我現有的都會換o ring拍頭,一勞永逸

近年唔知我錯覺定點,KWA個身脆左

引用:
原帖由 monkeyct 於 25-4-2022 22:11 發表
小弟我支原廠 vfc mp7 v2 0.3 落咗幾次outdoor + indoor場 100-150匣都冇問題,機,不過marui打靶又真係準啲 ,但實際落場冇乜大分別,vfc 30米內都打得中人頭size.唔明點解vfc畀人鬧得咁犀利.反而 marui no ...
VFC比人鬧得犀利有好多原因既 無數小事加加埋埋

MP7 似乎間間廠都出得好「化學」,真係要再想想先 ~
或者 MP9 比較粗枝大葉,會耐用d。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-4-2022 09:59 發表
又唔會一掂就爛ge

馬記最好玩但 boys size失真,適合落場
v記最像真但性能一般,係屋企把玩間中射下唔錯
Kfc 同馬記一樣boys size失真,但 rof比馬記好d氣化都唔錯,只係後座力冇 feel
小米7除左平都冇乜吸引力
比我簡落場買馬記實用,屋企買 v記像真間中玩下冇問題

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-4-2022 09:59 發表
老實講,gbbr落場100%買馬記mws好過,最多哂d錢改短,
但你玩mp7造型就係局你玩

34 123
發新話題