發新話題

傳香港警方研購國產92式手槍

震懾

震懾

回覆 47# 的帖子

bugged=.=

作用更大,
所以先會出現師兄所講差不多先生的態度

回覆 50# 的帖子

我相信嗰位師兄講緊槍械,嗰位師兄可能改為高端<槍械>比較貼切
,中,高端產品滿目皆是的確是事實,但稱得上<世界頂尖><和領先地位>的科技和產品數量也不多.

該國不為,非不能也,羅馬非一日建成,一步登天方法並不存在,知錯能改大焉者也
只要改善不少民族劣根性,相信以本國地大物博,人多勢眾,再次成為世界霸權只是時間問題

92A軍,92B便,國產Hollowpoint。唔知會唔會要埋支SMG171

引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-5-2022 10:35 發表
國產85式狙擊步槍全抄俄製SVD,兩者比較,85狙差很遠嗎?
無跟手仿製7N1型專用彈藥既話,效能就相對低,另外有個質量問題就係原廠鏡架鬆動,包括出口既版本都有,外國人買.308版本既自己改用其他鏡同鏡架之後就大有改善。2018年珠海我見過7.62x54R既高精度彈藥,但似乎出現得太遲,PLA已經開始轉向7.62NATO既中間彈藥

引用:
原帖由 monkeyct 於 12-5-2022 21:37 發表
中國邊防部隊依然有購入和使用俄製步槍如svd 等非5.8mm口徑步槍,
主要是在高原上性能不達標,當然價錢都有反應
一把國產步槍可購買幾把外國步槍,不過中國步兵戰術貴多不貴精,性能不足數量搭救.
中國槍品質對得起價 ...
尼幾年係有單位買俄國槍,不過我記得係ORSIS T-5000,相信係用黎替換以前入口D M700同SSG69,裝備單位係警察同武警,軍方最近幾年測試既狙擊步槍係CS/LR-35,有7.62NATO同8.6

引用:
原帖由 monkeyct 於 13-5-2022 01:44 發表
這些項目有政府高層直接監督加上係日常用品,質量差容易被發現
加上我哋唔係貶低中國產品,中國有能力生產頂尖產品,純粹唔夠consistence
是不為也,非不能也.
如果你識人喺大陸當過兵就知道單兵裝備其實 ...
尼個都要睇下係乜野單,如果係軍單,生產係有軍方代表駐廠監督,如果出問題,要上軍事法庭嚴重要打靶,之前有兩批81式賣出去一批係軍隊退落黎D,一批係間厰用剩餘零件或者QC唔過既倉底件組裝,區別係前一種有軍隊記應,一種就冇(同意此類產品並無軍代表監督生產),海外風評就係兩個極端,同樣當年56式AK都有尼類問題,出口商業單既產品品質無法同軍單生產既一樣穩定。

引用:
原帖由 Hamlet 於 13-5-2022 22:01 發表

尼個都要睇下係乜野單,如果係軍單,生產係有軍方代表駐廠監督,如果出問題,要上軍事法庭嚴重要打靶,之前有兩批81式賣出去一批係軍隊退落黎D,一批係間厰用剩餘零件或者QC唔過既倉底件組裝,區別係前 ...
咁88狙o既問題頭盔兄又點睇

回覆 58# 的帖子

88狙/反人質步槍=軍工廢品
設計,彈藥選擇,品質都有嚴重問題

引用:
原帖由 051039 於 13-5-2022 23:20 發表

咁88狙o既問題頭盔兄又點睇
上面都開始用192式代替囉,講真我都勁唔鍾意88

另據小道消息,有可能喺192型基礎上再開發出一款小組用LMG,裝之前95/95-1個彈鼓,用途類似俄佬RPK-16,但唔知會唔會同彈鏈式201型重疊佐。

1 個讚好! TOP

發新話題