發新話題

[DIY] my new bluing corner is in progress~ 😊

引用:
原帖由 48191 於 5-11-2022 22:12 發表
再研究一下…
但是亞鉛上色實唔實?
我是用鋁黑aluminum black 和染鋼籃perma blue混合,再用三份水溝浠使用~色調效果 個人感覺OK~

3 個讚好! TOP

試試先,
感激前輩。
引用:
原帖由 kirk123 於 5-11-2022 22:31 發表

我是用鋁黑aluminum black 和染鋼籃perma blue混合,再用三份水溝浠使用~色調效果 個人感覺OK~
究竟世界上還有神嗎?

Phase Two

Kirk兄,好似得得哋。

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2022 06:42 發表
Kirk兄,好似得得哋。

Congratulations ~  
整體表面金屬bluing處理仍有提升空間~keep going

有何建議?
引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 08:50 發表

Congratulations ~  
整體表面金屬bluing處理仍有提升空間~keep going
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2022 08:59 發表
有何建議?
按照目前照片的處理,師兄可用銅絲刷整體省去(方向要 往復一致)
省至整體在光線下感覺色調勻稱,然後再染~直到自己感覺滿意為止(注意落染液的方向也要往復輕重统一。(每染一次也要用銅絲刷輕省)

下晝再試
引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 10:03 發表

按照目前照片的處理,師兄可用銅絲刷整體省去(方向要 往復一致)
省至整體在光線下感覺色調勻稱,然後再染~直到自己感覺滿意為止(注意落染液的方向也要往復輕重统一。(每染一次也要用銅絲刷輕省)
究竟世界上還有神嗎?

始終都係第一、二浸….

引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 10:03 發表

究竟世界上還有神嗎?

KJW CZ75 SP-01 Shadow

【CUSTOM 吹BB WORKSHOP】
CZ 75 SP-01 Shadow
Gun Blue Version Kai
KJW 立智base
唔知係幾十條深
remove 脆皮paint
Handmade 常溫 Blue

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2022 20:36 發表
【CUSTOM 吹BB WORKSHOP】
CZ 75 SP-01 Shadow
Gun Blue Version Kai
KJW 立智base
唔知係幾十條深
remove 脆皮paint
Handmade 常溫 Blue

https://i.imgur.com/fPML0n ...
Congrats~師兄
首次染藍處理已是很好的成效~
個人覺得只是滑架仍未有足夠光滑打磨及髮絲紋處理,所以會出現黑藍印記~

我諗住可能要再執。
引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 21:27 發表

Congrats~師兄
首次染藍處理已是很好的成效~
個人覺得只是滑架仍未有足夠光滑打磨及髮絲紋處理,所以會出現黑藍印記~
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2022 21:55 發表
我諗住可能要再執。
如果以第一次blue 0黎講,收貨啦,你如果以blue神0個0的毒相去比較,我怕你磨到marking無曬都未執到
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

1 個讚好! TOP

而家最主要係止滑紋不知何故色水偏紅。
引用:
原帖由 jacko 於 7-11-2022 10:29 發表

如果以第一次blue 0黎講,收貨啦,你如果以blue神0個0的毒相去比較,我怕你磨到marking無曬都未執到
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2022 14:12 發表
而家最主要係止滑紋不知何故色水偏紅。
你落blue卒果陣卒唔走0的氧化物
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

Oh….
引用:
原帖由 jacko 於 7-11-2022 17:21 發表

你落blue卒果陣卒唔走0的氧化物
究竟世界上還有神嗎?

發新話題