41 123
發新話題

[WA] WA M4 : 最終補完計畫 #33樓最終修改

WA M4 : 最終補完計畫 #33樓最終修改

因我估仍然有唔少師兄手上仲有當年用左唔少錢買/砌左堆wa系統,好似井記/舊代大蛇/派CNC身咁外觀正,
但遺憾現今己經冇WA夾又唔打得爽比新系統淘汱,應付唔到落場只可以放屋企冷落或2手平賣實在可惜

其實之前都搞過幾次改造wa系統分享下,
例如45度斜鎚,加長撞針,甚至成套G香港M4下身組移禃過去,目的就係為左令當年愛槍起死回生繼續作戰,
不過仍然未揾到一個大眾化根治方法,一係要車件,一係改成套G香港M4下身過去性價比低一般人無從入手,
咁啱放假有時間,不如度一條最好計將WA系統最終一次補完!

今次講明最終補完計畫,緊係大家都搞到,唔洗專業工具手作仔可完成 ,仲要平靚正 ,
就係完整G香港火控移值到WA系統,使用G香港彈夾,WA系統就可以變身G香港系統獲得優良氣化性能冬天落場都冇難度

長話短說睇相睇片最實際,就係將WA撞針座直接掘空然後移值G香港火控即可,有專業工具就快手,我冇都係人手据斷+不停銼耐心完成 ,

我呢支係新版大蛇,其實火控冇問題只係是佛痕順便改更好既G香港系統

2手之前好多平價WA鍛身CNC身成槍執,早知用呢個方法可行變G香港系統
前排4千唔洗有全新派M602 XM177, 2倍價都買唔到DMA同大蛇早知就執返支玩...

影片有時間先後補, 今次單車變摩托有心搞可以玩下成本平到

1 個讚好! TOP

我是P牌身 至少沒有你的那麼複雜用一把方形標銼搞掂

signature oversize

引用:
原帖由 siman2003 於 31-7-2022 13:13 發表
我是P牌身 至少沒有你的那麼複雜用一把方形標銼搞掂
good師兄
我手上只有之前執過井記個cnc鋁撞針座,完全裝唔落大蛇到要搞好多位,如果有埋虎台夾實咁會易磨好多

如果係豬P或其它WA系統撞針座用亞鉛料,就更易修平靚正方法
識整用左呢個方法係將WA系統起死回生,都冇需要刻意清手上堆舊世代轉新系統哂好多錢了,除非決心玩馬記,
而家等下有冇2手平野執

https://www.youtube.com/watch?v=jN1YHA2TSSQ
隨意拍左條片有興趣DIY師兄可以睇下效果

因大蛇網球拍落WA座要再修位先FIT,有時間再搞好先拍射射片, WA系統就唔洗搞,
今次終於根治WA系統最後一個問題,可以安心重回戰場作戰了,
下次開post應該搞Mws M16A2 ,多謝大家收看

襯仲有時間先裝返拍條片可以睇下效果
網球拍個度未有時間搞只好將就下 ,
https://www.youtube.com/watch?v=Ua1RcOAK3eU

我呢支用左
大蛇本體
G香港M4鋼煲組
G香港M4火控組
G香港GAS夾

基本上就係WA系統外皮結合G香港內膽,
雖然淨改火控組己OK可用返現有WA夾同煲,只係未來打爛哂WA件買唔到,仲有G香港內件可以改入去再冇零件後顧之憂

真係有時間先搞好網球拍同細項微調,
最終WA補完計畫,完成90偷懶一下太忙sorry各位),多謝收看

另外想講埋 wa系統個網球拍 bolt lock位,係可以改到用埋 g香港組野,同埋槍膛都可以
G香港槍膛外徑比 wa幼,只要加厚返己ok(我之前方法係剪幾塊氣水罐片攝入去加厚返迫死,己經好實正)當然車件更加理想自由發揮就ok, 改唔改埋槍膛都可以冇必要性

改網球拍首要條件係下身要有呢個位置開洞,

大蛇/派/港製cnc壓字身本身己有開洞大至上都可行改到,

井記冇開洞就難搞d,真係要改就要拎去出面比專業加工就唔建議了

下身又係wa撞針位開返個正方型洞位,比 g香港bolt lock升降頂杆裝到就 ok, 都係挫出黎手作己 ok
實際仲要微調返網球拍上升高低位/bolt lock接觸位哂d時間,改網球拍都唔係必要性只係可以改到有選擇

Wa系統應該都再冇野可以補完了,要改哂直情變左g香港系統,舊更新為新系統又可以再戰十年慳唔少錢
有興趣師兄想diy呢個post可以參考下,今次真係100%完結 wa補完計劃,有機會或者再玩下近似wa系統既v記有冇可以補完更美好,
m733個支有興趣,到時真係買左再分享一下,多謝各位觀看,完

引用:
原帖由 gainax 於 31-7-2022 21:13 發表
襯仲有時間先裝返拍條片可以睇下效果
網球拍個度未有時間搞只好將就下 ,
https://www.youtube.com/watch?v=Ua1RcOAK3eU

我呢支用左
大蛇本體
G香港M4鋼煲組
G香港M4火控組
G香港GAS夾

基本上就係WA系 ...
玩得WAM4哪有完結呢回事@@亞視可以永恆豬HK並不一定
所以應該趁現在多研究多一點改裝方法比較實際 我在再分享多一個 撞針座改裝法
垂直銼加工上會比較方便 而且打氣上嚟感覺比較順這個是5KU座

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 siman2003 於 2-8-2022 22:58 發表

玩得WAM4哪有完結呢回事@@亞視可以永恆豬HK並不一定
所以應該趁現在多研究多一點改裝方法比較實際 我在再分享多一個 撞針座改裝法
垂直銼加工上會比較方便 而且打氣上嚟感覺比較順這個是5KU座
https://s ...
有件事幾有趣,咁多個變種wa系統,發覺改g香港系統係原始 wa數最易,
改網球拍都係WA upper內部己有足夠空間少磨就上到
反而大蛇同 v記開始自家內部數, upper內部會頂住g香港個 bolt lock頂桿合唔埋要執位就比較難
咁多個變種 wa系統,係wa元祖最唔穩定同氣化比現時新變種較差,但改一改成豬香港系統就反超變種 wa系統了,

雖然g香港系統未係最好,不過現時黎講我覺得只係輸馬記,不過佢買成套鋼件都唔貴又十分耐用(我支一代淋鋼煲打到而家仲未爛,玩蝕左挫下 L角又 lock到 bolt )咁就知點解我手上已經有幾支 mws仲繼續玩g香港系統,wa改到佢d件認真可以返生真係唔錯

其實幾年前開頭都有打算試下係 wa個座自己開坑試移植成套內件入去,不過要磨走咁大面積又未必保證成功只好放棄,
今次的起心肝搞一次已經成功證明真係唔難搞,我都係求其磨用到就算師兄執得靚仔好多
既然移植成功,咁手上有壓字 cnc wa身/派 mrp mur/大蛇鍛身個班玩家就正,即使復活唔洗再買咩 dma or砌豬香港
砌馬記就話

最近搞緊bolt stop kick住問題,發現大蛇個 upper內部boltstop開坑位比較細,會卡到綱球拍上升最高位問題,但因我呢次手上得之前改野切平左撞針座頂住綱球拍條柱仔,先刮到upper內部,如果upper係wa數就冇呢個問題,而家唔想執 upper只有買隻新wa座改多次
想請問師兄們知唔知邊度仲有wa個撞針座賣?大陸件平野己經ok

話時話我改左火控再修正返支煲(片入面支煲係短左少少未係完全版,因借左第二支槍用 )
而家冇左慣性力影響仲爽快d,呢個方法搞掂真係後悔以前冇留多幾支鍛身係手
琴日買左mws cnc身拍埋鍛身比,其實仲係未及鍛質感咁完美雖然怒槍cnc身己經做得好
所以買齊料未砌住,整好呢支先遲下先再出 mws post

引用:
原帖由 gainax 於 21-8-2022 23:26 發表
最近搞緊bolt stop kick住問題,發現大蛇個 upper內部boltstop開坑位比較細,會卡到綱球拍上升最高位問題,但因我呢次手上得之前改野切平左撞針座頂住綱球拍條柱仔,先刮到upper內部,如果upper係wa數就冇呢個問題, ...

記得不止撞針座 連撞針都要修
個人推薦IRON Airsoft或5KU的撞針座

引用:
原帖由 siman2003 於 24-8-2022 22:10 發表

今日8號波早收工去槍街都見唔到有平既wa撞針座, 豬p個個太貴又亞鉛淋得濟冇買到
最尾見到agn有散件,70即時扑鎚 返去加工先發現似乎係實心鋁出奇好料
而家終於執到落下身,上身未裝到頂住upper,明天如果唔洗返就搞埋佢

唔怪得師兄挫得咁靚仔原來有虎台,搞到想買返套玩下,用人手固定好難挫
師兄係用 g香港夾定 豬p pmag?我呢支大蛇改哂豬香港內件執順煲+夾,行程都比豬香港原裝短一d因煲 lock蝕左唔少,
打出黎快頻咁爽扣雞反應又快有d驚訝 比我之前改井記煲豬p黑飛機,執順用大蛇原本新撞針座效果更好
如果用呢個方法改支 7075壓字身or大蛇出黎,真係外觀同爽度都爽YY
之前完全未改個時知道mws會出 m16a2, 仲諗住賣左支冬眠大蛇玩馬記,好彩當時冇手多反而買左 set馬記都冇心思砌掛住搞呢支

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2022 00:01 發表

今日8號波早收工去槍街都見唔到有平既wa撞針座, 豬p個個太貴又亞鉛淋得濟冇買到
最尾見到agn有散件,70即時扑鎚 返去加工先發現似乎係實心鋁出奇好料
而家終於執到落下身,上身未裝到頂住upper,明天如果唔 ...
幸好你沒有買gp的撞針座我已經試過失敗收場

引用:
原帖由 siman2003 於 24-8-2022 22:10 發表

Iron D WA數零件大部分已經好耐唔見返貨了
個撞針座想換一排

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2022 00:01 發表

而家終於執到落下身,上身未裝到頂住upper,明天如果唔 ...
師兄想問你係邊間鋪買到既?

另外想請教下各位用緊咩外管/內管/hop-up座組合,
個人長期用舊版VFC hop-up座+AEG鋼內管,
七寸果枝無乜問題, 但枝16吋集彈性好以仲差過枝七寸

引用:
原帖由 等放工 於 27-8-2022 17:56 發表

師兄想問你係邊間鋪買到既?

另外想請教下各位用緊咩外管/內管/hop-up座組合,
個人長期用舊版VFC hop-up座+AEG鋼內管,
七寸果枝無乜問題, 但枝16吋集彈性好以仲差過枝七寸
個wa座係糖狗買,不過買個陣係最後一隻,我都想買多隻wa座再改唔知邊度仲有平野賣
第時有2手大蛇就平平地收支A1玩下再改
而家再次加工一隻己經執到落去用,一砌正常真係正

大蛇鍛造全鋼外皮+豬香港系統性能,估唔到wa系統都可以咸魚返生行到咁爽都冇野好講了

Hopup基本上用出比 wa or v記理論上冇問題,
我都係用豬香港原裝hopup組貪平,而家好似有新設計hopup出比豬香港,拍拍高介紹話有近馬記精度,或者有機會改到比 wa系統用

41 123
發新話題