63 12345
發新話題

[VFC] 有關 V記 416a5 一問

有關 V記 416a5 一問

各位師兄,小弟啱啱收左支v記 416a5 gbb 想換 copy SMR 14.5 骨。有少少疑問。

想請問係咪唔使剪Gas Block?
睇到依條片要
https://youtu.be/rIbC7cxGeK8

使唔使換Barrel Nut 定係原裝nut係通用?
如果通用的話,其實唔論條骨係邊支數 都可以直接安裝?(由其air**** art****過隻)

多謝各位師兄解答

A5 gas block應該冇耳仔
另外原廠416a5 外管好似得11定12” 換14.5骨可能要加長管
正常用10.5 smr
我會揀hao

我覺得14.5 吋 416 都好靚,加上我朋友已經有支HAO 11吋 416A5 唔想重覆。 我睇啱 AA 條骨,平d同跟小配件,但係槍街好似好耐無貨。 射手 間鋪只有馬記 EBB 數淨。睇網店好似GBB 數 同 EBB 數 係指 barrel nut 數不同。如果V記 nut 同用就好了。
Guns I have
VFC MCMR 10
JDG PFS
VFC HK416A5
G&G G380 SE
GHK G5
WE Colt .25
WE M712

引用:
原帖由 Aslyssium 於 24-8-2022 15:44 發表
我覺得14.5 吋 416 都好靚,加上我朋友已經有支HAO 11吋 416A5 唔想重覆。 我睇啱 AA 條骨,平d同跟小配件,但係槍街好似好耐無貨。 射手 間鋪只有馬記 EBB 數淨。睇網店好似GBB 數 同 EBB 數 係指 barrel nut ...
睇下波_可能有
A5裝vfc(task force)條a7?g38? 骨都幾正

回覆 4# 的帖子

我都幾鍾意A7條骨,但係唔知邊到有  波_問過只有黑色
Guns I have
VFC MCMR 10
JDG PFS
VFC HK416A5
G&G G380 SE
GHK G5
WE Colt .25
WE M712

引用:
原帖由 Aslyssium 於 24-8-2022 19:08 發表
我都幾鍾意A7條骨,但係唔知邊到有  波_問過只有黑色
可能要搵台灣果邊
偽a7都正既

回覆 1# 的帖子

v1 先要cut, aa ,hao smr可以直接上vfc hk416a5 v2 v3 ,barrel nut 可能要磨少少先過到螺絲
個人覺得 hao用料好少少冇咁易花

回覆 6# 的帖子

師兄知唔知道邊到可以代訂?
Guns I have
VFC MCMR 10
JDG PFS
VFC HK416A5
G&G G380 SE
GHK G5
WE Colt .25
WE M712

回覆 7# 的帖子

我唔太清楚我支係咪 V2,見唔到切氣片
Guns I have
VFC MCMR 10
JDG PFS
VFC HK416A5
G&G G380 SE
GHK G5
WE Colt .25
WE M712

引用:
原帖由 Aslyssium 於 24-8-2022 22:08 發表
我唔太清楚我支係咪 V2,見唔到切氣片
A5 一定唔係v1

A5沙金色見到有特價唔知有冇睇錯,26張紅魚算唔算抵?
同埋m733 28xx,外觀除左唔係全鋼咁既價錢真係冇得輸
反而 fal比我想像中貴好多

回覆 11# 的帖子

應該 26至28左右。我收開2手槍多。見依支416 平平地又新淨所以收左。
我4月收左支MCMR, 係我第1支V記GBB(我4年來都係玩WA)依支416係我第2支
我玩開AR,收左唔少夾夠基本落場了。 唔敢玩其他系統,入夾會入到破產。由其依家d GBB 夾越來越貴,槍本身又唔平,個人認為無必要再開始新款
Guns I have
VFC MCMR 10
JDG PFS
VFC HK416A5
G&G G380 SE
GHK G5
WE Colt .25
WE M712

回覆 12# 的帖子

買新款槍
Guns I have
VFC MCMR 10
JDG PFS
VFC HK416A5
G&G G380 SE
GHK G5
WE Colt .25
WE M712

引用:
原帖由 Aslyssium 於 25-8-2022 10:40 發表
應該 26至28左右。我收開2手槍多。見依支416 平平地又新淨所以收左。
我4月收左支MCMR, 係我第1支V記GBB(我4年來都係玩WA)依支416係我第2支
我玩開AR,收左唔少夾夠基本落場了。 唔敢玩其他系統,入夾會入到破產。 ...
我都有呢個concern......買MK18儲左幾隻舊VFC匣
而家見MCX GBB就出諗住砌RATTLER, 但見到自己要轉MWS系統, 計一計條數之後
就算有分期付款真係買patpat都搞唔掂, 放舊果套出去又未必值幾個錢

引用:
原帖由 Aslyssium 於 25-8-2022 10:40 發表
我玩開AR,收左唔少夾夠基本落場了。 唔敢玩其他系統,入夾會入到破產。 ...
即係唔係全新?我見jjarmy放係陳例櫃到咁平有印象 其實就算係v2都算幾抵
Mcmr咁啱個日有人舖頭買試槍打足2夾有 full有單發,比我感覺同幾年前我買416夾版mk18分別唔大,係後座力好似大左
我估係用鋼煲同buffer有加重 chock 左,不過聽人講 m733改左鋼煲rof就冇咁順, mcmr似係一樣要自己磨合先打得更爽

而家V記m733用v3撞針+v3亞鉛煲應該先係最暢順版,市面416 m4 sr16可能有機會仲係v2撞針, 買全新要留意下
我對v記支733有性趣遲下應該買支玩順便睇下點改豬香港夾,台灣其實賣一萬台仔不到換返hkd只要25xx平到笑  香港最平賣 28xx都可以接受計返運費差唔多了

如果己經玩開V記有一堆夾其實都冇需要轉系統了,不過第時再入新槍例如m4 urgi mk18 可以考慮豬香港,有比較下我諗會有新體驗
至於馬記都係算係一個大坑,內件啞鉛改全鋼超級貴未計外觀大把靚 kit玩,不過有f1賽車體驗,肯掉錢落去會有頂級享受

63 12345
發新話題