發新話題

經濟唔好,少人消費

經濟唔好,買些玩具慰藉一下

5PRO Studio Blitzway VOLTRON 百獣王

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

IFC要o都咭先搭到lift㗎,你估個個上到去仲上到天台呀

大時代丁家天台見的一幕太經典。
引用:
原帖由 051039 於 16-10-2022 11:54 發表
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 051039 於 16-10-2022 11:54 發表
IFC 早就一兩年前已加裝兩米高玻璃屏風,仲諗住鄉平台跳?過主啦。

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2022 10:38 發表

其實97 同今日又有些不同,97 時供息是去到10 里,
即是買十蚊樓要供十幾蚊息,
今時今日有壓測去防止一些空心買家,也有辣招限制二置物業,
雖然談不上絕對杜絕,但很大程度上限制了超出能力的置業行為。
個 ...
香港人好有買磚頭情意結,同意你所講唔一定係炒家,身邊好多朋友都係死慳死抵、借屋企上車

不過我成日諗,我地呢代借屋企,下一代又點?好難怪有一班年青人以公屋為目標

我記得我第一個女朋友…. 未畢業已經叫開聯名戶口儲錢買樓…..
結婚第二年,我老婆瞞住我偷偷哋同佢家姐買樓….
我真係完全唔明白,點解女人咁鍾意買樓。
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地租幾個月俾一次,數目唔大但好Q煩。
再望望住公屋嗰啲朋友,屋租包差餉地租乜乜乜,一張單搞掂哂,仲可以用綠表抽居屋,我覺得佢哋可能生活得仲幸福過自己。
引用:
原帖由 里安 於 16-10-2022 18:35 發表

香港人好有買磚頭情意結,同意你所講唔一定係炒家,身邊好多朋友都係死慳死抵、借屋企上車

不過我成日諗,我地呢代借屋企,下一代又點?好難怪有一班年青人以公屋為目標
究竟世界上還有神嗎?

今晚堂姑補擺嫁女酒人情走不掉。
---
仍舊係裇衫牛仔褲配皮靴,D的二次方黑色TBK 家中唯一條沒破洞的牛仔褲,約翰·瓦維托斯純男裝設計師皮靴就是酷。
---
講錢有點感慨有時間再補。

附件

16-10-2022 18:52

引用:
原帖由 48191 於 16-10-2022 18:49 發表
我記得我第一個女朋友…. 未畢業已經叫開聯名戶口儲錢買樓…..
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地 ...
人人要求唔同,唔批評人地想法,可以有私樓有大型屋苑住我都想,係價錢問題,我無錢,完

可能我遇到過的女人,包括我老婆係「磚頭至上」主義者。
但係當時的女朋友響大學未畢業已經迫我儲錢買樓,回想起來有少少恐怖。
引用:
原帖由 里安 於 16-10-2022 19:04 發表

人人要求唔同,唔批評人地想法,可以有私樓有大型屋苑住我都想,係價錢問題,我無錢,完
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 16-10-2022 18:49 發表
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地 ...
可能是安全感問題吧, 同埋當佢地見到周邊有買既人紙面升到BABA聲果陣, 佢地無同一種野係手心態上好難唔跟著走~
我女朋友都係咁既人, 拍咁多年拖, 都有聽過佢哦我人地邊個邊個又買樓喇, 幾時輪到佢......
買樓都還好, 起碼可能係自己有得住返, 後來樓升到買唔到班人就去左股, 果度就真係泥牛入海呢~

至於公/居屋定私樓, 你睇佢好、佢睇你好啦~
我自己公屋出身, 好幾年前都有諗過住緊間屋會唔昃變左祖屋咁係度一世, 但呢兩年出去租過大屋苑有個二人世界生活後, 最近"祖屋"翻新完搬返去都有D唔慣~

1 個讚好! TOP

其實個人喜好、價值觀問題,正如玩槍有人玩VFC有人玩馬記,玩錶有人玩撈有人玩精工,最緊要能力負擔到

1 個讚好! TOP

其實「自住大0西」/ 「唔使理佢升跌」呢啲真係自己呃自己….
而家日日返工經過地產鋪,睇到啲價位有少少觸目驚心。
究竟世界上還有神嗎?

男人好少同人比較呢啲,係女人有呢個話題。
以前的女朋友成日話圍內邊個邊個買咗樓,你俾心機啦之類的說話,真係好頂心頂肺。
而且經歷過沙士、金融風暴,對物業、奢侈品之類有少少靠唔住的感覺。
老老實實,如果當年用平均成本法買實貨金,唔係買樓,而家真係發過豬頭。
引用:
原帖由 stevechau 於 17-10-2022 09:41 發表

可能是安全感問題吧, 同埋當佢地見到周邊有買既人紙面升到BABA聲果陣, 佢地無同一種野係手心態上好難唔跟著走~
我女朋友都係咁既人, 拍咁多年拖, 都有聽過佢哦我人地邊個邊個又買樓喇, 幾時輪到佢......
買樓都 ...
究竟世界上還有神嗎?

其實點都講唔埋冷,兩公婆/情侶有分歧就無辨法點都要有solution

唔關自己事,就我有我睇法,但無必要批評人或者一定要人接受自己果套

愈來愈銀主盤,背後一定好多人傾家盪產。
引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 11:17 發表
其實「自住大0西」/ 「唔使理佢升跌」呢啲真係自己呃自己….
而家日日返工經過地產鋪,睇到啲價位有少少觸目驚心。

發新話題