17 12
發新話題

經濟唔好,少人消費

經濟唔好,少人消費

經濟唔好,少人消費……
由十.一到重陽節假期,都有出油尖旺睇模型、睇氣槍,但今年「黃金周」假期似乎經濟「麻麻」,商店好少人消費……

派消費券結果鼓勵d人外遊。

滿街吉舖,最慘係業主仲加租。
物價又無乜點平到……

Apple 就另計;大型商場逢假期都會多人,但旺丁又是否旺財?
但街外商舖一般都係比較冷清……

消費卷我只用來搭車、買野飲,感到上好襟洗,
上次(七月中)領二千蚊消費卷,淨係用來搭車、買野飲(唔用來食飯),夠我用兩個月;呢兩個月無增值過。
如果一次過用來買兩三千蚊野,感覺上會好唔捨得。

今年仲慘過2003年沙士,當年經濟唔好、多人失業,但物價租金都好平,「雲吞成麵食」有「10元碗大大碗」;又有十蚊燒味飯。
今年乜都貴,返工食餐 lunch 閒閒地 五、六十蚊一碟飯,仲要一年加兩三次價。
多人移民不無道理……

2003年我剛出來社會做野,當時人工唔高,但勝在乜都平,只要保得住份工,生活尚算舒適。
當年影響最大的,相信係有物業,但樓市不景令樓價大跌,變成負資產後再被銀行追差價的邊緣中產。
引用:
原帖由 Dave 於 6-10-2022 16:36 發表

年輕人你太年輕了,當年2003 在下已是在職人士,
只能說當時的分別是沙士來得很急,市民也極度悲觀,市場是一下子崩潰的,
當年物業一棟數十萬也沒人接貨,因為怕再跌。
但幸運的是沙士大概半年就完全消失了。 ...

好似模型玩具、槍舖,
沙士時銷量無乜點跌,部份商戶(例如環球模型)仲可以逆市擴充;玩家就平有平玩貴有貴玩;
依家就一片死寂,模型店、槍店一間一間咁結業,經營者有的轉行,有的索性移民……

重陽節假期下午行槍街,入過三間槍舖,每間行5-10分鐘,都見唔到有人俾錢買野……
引用:
原帖由 rho837 於 7-10-2022 14:39 發表
近來個市道真係好靜!

三十年前,兩餸飯多在工廠區出現;現在連港島金融商業區都愈開愈多(最貴75蚊盒在該區已經算平),足以證明香港原本最有消費能力、對生活最有要求的中上產階層,他們也消費力降、品味同要求也下降。
引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 12:26 發表
近來食Lunch都響灣仔,發現有好多平靚正美食,而且唔貴。
反而兩餸飯當道,係咪叫做經濟唔好?不知道。

師兄,呢碟係咩菜式?賣相好正!
(不過份量太少,夠飽嗎?)
引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 16:00 發表
有啲出名酒樓大廚,都開兩餸飯。
響深水埗一間買個梅菜扣肉返屋企做餸,好食到驚為天人。
至於灣仔,謝斐道有一間酒吧,午市午餐都係七蟹有找,但係質素非常高!

有人話而家經濟衰退,係「滯賬」狀況。

上IFC天台……
沙士果陣係買炭……
引用:
原帖由 48191 於 15-10-2022 21:02 發表
認真講,加息令到班要供樓供車的人使少咗。
而家見到佢哋帶飯返工就知乜事。
而且銀主盤開始多咗。
以前一開三、一開四買樓炒樓嗰班應該好快上IFC天台…..

愈來愈銀主盤,背後一定好多人傾家盪產。
引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 11:17 發表
其實「自住大0西」/ 「唔使理佢升跌」呢啲真係自己呃自己….
而家日日返工經過地產鋪,睇到啲價位有少少觸目驚心。

二手區放售,都少左人問津。
同幾年前放售,多人PM、要 hold 差好遠。

17 12
發新話題