發新話題

經濟唔好,少人消費

消費講氣氛,個經濟氣氛成日都睇低幾線,大家自然就唔會亂洗錢

有消費券都係咁話,我幾期消費券都係日常食飯買日用品洗晒佢多過買咩新野

黎緊又飛得返,聖誕香港應該都更冷清

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-10-2022 17:44 發表
滿街吉舖,最慘係業主仲加租。
物價又無乜點平到……
減租會影響佢間鋪市值ma,所以好多業主寧願吉係度都唔減租

引用:
原帖由 gtoray 於 5-10-2022 22:47 發表
唔係wor
出左消費卷後商場多左好多人買野
沙田apple全場爆滿
純粹氣氛計,身邊好多人有消費券都唔會亂洗,或者咁講,一般日常消費下都好快用晒

Apple方面,會唔會炒iPhone呀?

引用:
原帖由 stevechau 於 6-10-2022 08:56 發表

之前同身邊D FD食飯傾開計話想用消費券買件玩具都比人話我大使啦
講真, 三兩千蚊淨係用黎食&買日常用品, 基本上兩個月去晒唔會好難, 除非平時都唔使花銳係屋企果D~
呢D bouns錢點洗都好啦

我又想唔到點用都係用來食左佢算

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-10-2022 09:53 發表
消費卷我只用來搭車、買野飲,感到上好襟洗,
上次(七月中)領二千蚊消費卷,淨係用來搭車、買野飲(唔用來食飯),夠我用兩個月;呢兩個月無增值過。
如果一次過用來買兩三千蚊野,感覺上會好唔捨得。
我都係咁,最初想買電腦,但後來都係日常用

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-10-2022 01:20 發表
應該咁講,之前熱錢多,錢易搵,過渡消費。依家只係去返正常。之於品味同要求,好多其實都係得個"充"字。識d真係識飲識食個d, 講究起上黎,真係自己買料自己整,酒從酒莊直接入貨。
充品味其一啦,其二老實講午餐時間都係果個零鐘同人迫,我有時都索性唔食,仲講咩品唔品味

中環返工就一定要食貴野?有d自己帶添

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2022 10:38 發表

其實97 同今日又有些不同,97 時供息是去到10 里,
即是買十蚊樓要供十幾蚊息,
今時今日有壓測去防止一些空心買家,也有辣招限制二置物業,
雖然談不上絕對杜絕,但很大程度上限制了超出能力的置業行為。
個 ...
香港人好有買磚頭情意結,同意你所講唔一定係炒家,身邊好多朋友都係死慳死抵、借屋企上車

不過我成日諗,我地呢代借屋企,下一代又點?好難怪有一班年青人以公屋為目標

引用:
原帖由 48191 於 16-10-2022 18:49 發表
我記得我第一個女朋友…. 未畢業已經叫開聯名戶口儲錢買樓…..
結婚第二年,我老婆瞞住我偷偷哋同佢家姐買樓….
我真係完全唔明白,點解女人咁鍾意買樓。
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地 ...
人人要求唔同,唔批評人地想法,可以有私樓有大型屋苑住我都想,係價錢問題,我無錢,完

其實個人喜好、價值觀問題,正如玩槍有人玩VFC有人玩馬記,玩錶有人玩撈有人玩精工,最緊要能力負擔到

1 個讚好! TOP

其實點都講唔埋冷,兩公婆/情侶有分歧就無辨法點都要有solution

唔關自己事,就我有我睇法,但無必要批評人或者一定要人接受自己果套

發新話題