22 12
發新話題

心血來潮;買左隻大龜.

心血來潮;買左隻大龜.

請教C兄們,除左龜糧,仲有乜野要注意呢? 多多指教!謝謝!

嘩………真係犀利呀!

要睇佢水性定陸性
如果係普通澤龜個龜缸要大,水唔好過多,過背就夠
整個浮台,唔好比沙石做底,愈簡單愈好
要裝紫外燈,加熱燈/暖捧,要有溫度計
最好有濾水器,冇都唔好換水太密,水質要穩定,要保留原水等龜適應
餵食年紀細果時多肉少菜,年紀大就開始偏多菜少肉
唔好餵太雜,屙屎會勁臭
餵原材料食物唔好煮過,切細比佢咬就得
擺龜缸地方唔好成日開冷氣,一冷一熱好易有肺炎

1 個讚好! TOP

曬太陽,買有uv 處理過嘅龜糧,女就留意夏天有冇呵唔出蛋⋯
你的日子如何,你的力量也必如何

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 七點六二 於 13-10-2022 13:01 發表
WOW都………真係犀利呀!
謝謝;都不及C兄的'汪汪 '犀利呀!

引用:
原帖由 ken5500 於 13-10-2022 13:15 發表
要睇佢水性定陸性
如果係普通澤龜個龜缸要大,水唔好過多,過背就夠
整個浮台,唔好比沙石做底,愈簡單愈好
要裝紫外燈,加熱燈/暖捧,要有溫度計
最好有濾水器,冇都唔好換水太密,水質要穩定,要保留原水等龜適 ...
謝謝C兄提供的有關經驗. 我試過俾D芥蘭菜佢,第二日D菜原封不動.無食到.

[quote]原帖由 怒人甲 於 13-10-2022 20:39 發表
曬太陽,買有uv 處理過

引用:
原帖由 怒人甲 於 13-10-2022 20:39 發表
曬太陽,買有uv 處理過ge龜糧,女就留意夏天有冇呵唔出蛋⋯
謝謝C兄給予小弟有關經驗. 請教C兄;隻龜如何知道佢係'仔或女 '呢? 謝謝!

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-10-2022 12:43 發表

謝謝C兄給予小弟有關經驗. 請教C兄;隻龜如何知道佢係'仔或女 '呢? 謝謝!
烏龜都有個人口味,可能芥蘭重味😬😬
龜都幾中意甜的蔬果,我會餵生菜/切細長條的甘荀/蘋果/瓜類
特別中意食士多啤梨同香蕉
要餵唔同的野去試佢口味
不過有心理準備,龜會同貓狗一樣,食濕糧食得多,唔願食乾糧

分男女主要要等龜大隻先知,太細睇唔出
同品種的龜,女的尾係幼同長,男的係比較肥粗而短
男龜胸甲會凹入去,方便交配

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 ken5500 於 14-10-2022 13:57 發表

烏龜都有個人口味,可能芥蘭重味😬😬
龜都幾中意甜的蔬果,我會餵生菜/切細長條的甘荀/蘋果/瓜類
特別中意食士多啤梨同香蕉
要餵唔同的野去試佢口味
不過有心理準備,龜會同貓狗一樣,食濕糧食 ...
謝謝C兄給予有關知識.

帶埋佢去遊山玩水,原來佢鐘意係水多D.

小心走失,落水會快好多.....
你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 怒人甲 於 2-11-2022 12:12 發表
小心走失,落水會快好多.....
謝謝C兄溫馨的提示.
小弟曾將佢放在陽光下,諗住俾佢曬下太陽.(下午3時30分).
點知佢無停下尼曬太陽;反而向陰影方向走去.

雨過天晴,再帶佢去遊山玩水.
見佢在水中游來游去,才感受到養寵物者的心情.

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-11-2022 11:32 發表

謝謝C兄溫馨的提示.
小弟曾將佢放在陽光下,諗住俾佢曬下太陽.(下午3時30分).
點知佢無停下尼曬太陽;反而向陰影方向走去.
我有次見人放龜,都係咁
拎返出來佢又去返陰影位

22 12
發新話題