發新話題

[VFC] HK416 gen2/3請教

HK416 gen2/3請教

想在此向各位師兄請教
近日有睇中V牌的416A5 Gen3
奈何近日囊中羞澀 唯有考慮將目光轉向Gen2
做了一番資料搜集後 發現gen2的主要問題為非鋼制火控組
gen3的主要改變為將內部火控組件轉為鋼制, 及飛機改為可調火力
小弟想請教下各位師兄 現時市場上有沒有廠商有出產gen3的火控組供gen2更改呢? 如有 請問一下是否能夠無需後修直上呢?
除火控組及飛機外 還有否其他組件對槍支壽命影響較大 令你會建議購買gen3, 而不要選購gen2呢?
謝謝大家

主要分別係撞針座
V2轉v3要鑼

有新買新
最愛H&K 既槍

你要知道, 出得新版無非都係2 個原因:
1. 改正問題
2. 改善效能

所以唔好貪平買舊版, 特別係vf_ e d 改極都出問題既廠
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-10-2022 18:29 發表
你要知道, 出得新版無非都係2 個原因:
1. 改正問題
2. 改善效能

所以唔好貪平買舊版, 特別係vf_ e d 改極都出問題既廠
Vfc最抵死既係
改a b又衰返

我有兩枝鍛vfc m4 同一枝cag 416已經買左task force cnc身
暫時都係v2先 有大問題先再搵師傅鑼個下身上v3

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-10-2022 18:45 發表

Vfc最抵死既係
改a b又衰返

我有兩枝鍛vfc m4 同一枝cag 416已經買左task force cnc身
暫時都係v2先 有大問題先再搵師傅鑼個下身上v3
我都係, 見套task force 套cnc 好靚, buffer retainer 個位仲要係打pin 所以買左, 排除萬難砌好冇耐vfc 就出左v3

最好笑係之前新批cag 416 同 鍛416a5 係同一期賣, 鍛果支居然仲係行v2...

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 16-10-2022 19:48 發表

我都係, 見套task force 套cnc 好靚, buffer retainer 個位仲要係打pin 所以買左, 排除萬難砌好冇耐vfc 就出左v3

最好笑係之前新批cag 416 同 鍛416a5 係同一期賣, 鍛果支居然仲係行v2...
鍛416a5個身 我有諗過係咪真係鍛定cnc
因為佢為a5個身開鍛模 但416d個身又好似比較大路
退一萬步當年既鍛m4都話唔夠訂單所以停

我睇過v3係用個mag catch碼死成組撞針 的確係穩陣d
V2我新槍落場都奶過野 但我覺得有落螺絲膠上緊 應該差不多
睇埋amg v2改v3 搵到螺床師傅應該整到 所以v2住先

我唔係好信v2 個guide hop up 同佢個分段式外管
依家執緊件 砌v1 hop up+ zpart鋼管

唔該哂各位師兄既意見 咁睇黎都係買v3穩陣d

平個幾舊,第時有問題又更新唔到最新版零件個時就dup春,
玩v記係玩最新版,就出新版放左舊,永遠保持係最新零件版就有最佳表現

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-10-2022 20:12 發表

鍛416a5個身 我有諗過係咪真係鍛定cnc
因為佢為a5個身開鍛模 但416d個身又好似比較大路
退一萬步當年既鍛m4都話唔夠訂單所以停

我睇過v3係用個mag catch碼死成組撞針 的確係穩陣d
V2我新槍落場都奶過野 但我 ...
v3 撞針我見完d 人拆之後都覺得實好多...感覺可以將鑄身既耐用度進一步提升

v2 hopup 我麻麻地, 416 果隻行膠下桿再伏d, 就算有螺牙係固定佢係一個位, 但佢本身就有虛位, 條膠條我用手都可以整到前後郁...

同埋我個人真心唔鐘意佢隻guide hop, 整到外管個結構好弱, 一條槍管前中後居然有三隻料...

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-10-2022 22:51 發表

v3 撞針我見完d 人拆之後都覺得實好多...感覺可以將鑄身既耐用度進一步提升

v2 hopup 我麻麻地, 416 果隻行膠下桿再伏d, 就算有螺牙係固定佢係一個位, 但佢本身就有虛位, 條膠條我用手都可以整到前後郁...

...
所以我先hop up轉返v1 用zparts鋼管
係較hop up麻煩d ga啦 黎緊試下球頭六角落唔落到去果個位較

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-10-2022 09:05 發表

所以我先hop up轉返v1 用zparts鋼管
係較hop up麻煩d ga啦 黎緊試下球頭六角落唔落到去果個位較
走珠頭內六角??應該無甘細size

VFC 六角匙0甘長,起長果邊自己屈過佢,起ejection pod 督入去較,每次1/4,1/4  0甘扭

發新話題