發新話題

[others] GHK VS MARUI VS VFC (MK18)

GHK VS MARUI VS VFC (MK18)

想問下大家 上述3個牌子 如果買MK18 MOD 1
邊個牌子會比較好? 外型有又氣化又好?

如果唔睇內件(仿真度)同MARKING, 全原裝計, MARUI氣化一定最好

有彈藥既咪直接出GHK囉, 唔會後悔, 氣化效能都唔會差

利申: MARUI同埋GHK都有, VFC打過下

Marui應該原裝最貴, 但佢亦都係最多零件/補品去處理保養維修
外加只打原裝計, MARUI準度一向係信心保證

GHK打落都唔會弱, 該有既改件佢會有, 但硬係覺得佢原裝點SET準度都同MARUI係有差距
同埋佢支野秤落手感硬係寧舍重咁, 但上磅又唔係咁, 另一點係佢原裝唔用較力飛機, 個人比較喜歡呢點
GHK用落有另一個未必有既問題, 係佢既零件、彈匣有時會缺貨, 返到貨都未必平
最近行街見佢D匣都已經賣到4-500蚊了~

VFC MK18 V3應該唔多人會有, 太新出喇, 佢既所有COMMENT只能參考MCMR同M733等
好幾年前MARUI&GHK都未出MK18款時, 原裝MK18 WA系統好似叫得佢有, 果陣買就性價比唔錯既, 當年我都買左支~
但VFC耐不耐又出新VER., 未買既可能覺得正, 買左就會覺得唔抵, 另外佢用NPAS較力飛機, 鍾意搞3搞4、唔搞支槍唔舒服既人可能會覺得係優點, 但對我呢D無咩就唔會郁佢既人黎講, 較一次NPAS飛機真係煩到爆炸, 所以NPAS飛機我反而會視為缺點黎(如果VFC原裝出返D日本力、無得較既飛機比我就好喇)
同埋V3 MK18而家都賣到4000蚊以上時, 唔爭在果少少上埋去GHK/MARUI吧~
另外對比GHK有樣野好, 近年唔係追特別款既, 起碼呢兩三年係槍街搵VFC既匣都無咩難度, 唔似GHK咁行勻都無~
打落準度&爽度VFC還可以的~

3支打落, 個人會鍾意打GHK多D, 但考慮到後續保養&彈匣價錢, 出錢果陣我就會買MARUI
VFC就留返另外兩個牌子都無現貨果陣先買都唔遲

引用:
原帖由 stevechau 於 16-11-2022 09:34 發表
Marui應該原裝最貴, 但佢亦都係最多零件/補品去處理保養維修
外加只打原裝計, MARUI準度一向係信心保證

GHK打落都唔會弱, 該有既改件佢會有, 但硬係覺得佢原裝點SET準度都同MARUI係有差距
同埋佢支野秤落手感硬 ...
Vfc 冇naps飛機好似冇散賣
如果有1.7j飛機都想買

回覆 3# 的帖子

GHK匣唔常有貨呢樣真, 好彩有果時已買夠匣用, 否則都幾頭痛

引用:
原帖由 motoastrosaber 於 16-11-2022 15:08 發表
GHK匣唔常有貨呢樣真, 好彩有果時已買夠匣用, 否則都幾頭痛
呢樣野通常係你想買果陣先會唔夠貨

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-11-2022 14:14 發表

Vfc 冇naps飛機好似冇散賣
如果有1.7j飛機都想買
可能只係我唔為意啦, 同埋副廠補品都係走NPAS方向

引用:
原帖由 stevechau 於 16-11-2022 16:56 發表

可能只係我唔為意啦, 同埋副廠補品都係走NPAS方向
由ra出naps比we既年代開始 我都已經唔鍾意
粒螺絲好似好易走位咁 出力又唔穩定

個人3間都玩過,原裝計個人感覺係
像真: VFZ>豬HK>馬記
性能: 馬記>豬HK>VFZ
分開講
VFZ個殼係完勝,比較衰係個hopup,用得耐會走位,而V1V2的出氣問題,係佢V3 BCM果隻新火控已經改善左
馬記係用過之中最爽,recoil較細,比較衰係"tokyo marui"marking,條骨隻色怪怪地
豬HK用料比較用心,DD拉神/鋁件鋼件都到位,比較衰係個殼,刻字粗同槍身都有種油油地的感覺,個人唔太中意,同埋recoil spring軟(佢特登),bolt復位唔太爽

改的潛力個人覺得馬記>豬HK>VFZ
馬記唔洗講,大把副廠改,錢解決到大部份問題
豬HK內件料唔洗點改,最多管/膠/recoil彈弓,近排開始出鍛MK12MOD1,未來應該可以直接買佢個鍛身drop in,不過都要留意佢hopup已經改左,唔再用AEG管
VFZ改完條管之後要小小手工,攝緊個hopup,之後頭痛醫頭腳痛醫腳,真係要換野要留意Version問題,唔同V數都有出入,特別係個身

Btw 岩岩見到原來dna牌頭有出vfc飛機
有冇師兄知係咪冇naps版本

性能せ穩定性
馬記>G>V
耐用度
G>馬/V
外觀質感
V/馬>G
像真程度
V>G>馬
價錢
V>馬>G
馬記除左打開內部明顯唔像真呢個地方失分,同埋改上黎貴,基本上各方面表現係數一數二
G廠各方面都有唔錯表現,但入手價比較貴好似要4千幾同夾貴少少,槍身質感亦冇v同馬咁靚不過都可以接受,耐用度真係算幾好可以講貴買平改
V記內外最象真,質感亦係最好,價錢應該3支入面最平,但性能同穩定性不如上面2個系統
不過一般要求唔高都可以落場,

比我會咁簡
有錢第日打爛改內件享受高水平性能=馬記
冇錢貴一貴改馬記又想性能良好又耐用=G香港
追求像真同質感,入手價相比便宜,對落場要求唔高=v記
如果你追求像真玩馬記會失望,你追求性能冬天都爽YY玩v記會失望
2者中間就係G記,m4系統都出到極限應該都係咁上下,最尾結局都係幾支都買咗

發新話題