20 12
發新話題

[others] propane vs top gas

propane vs top gas

我發覺鬼佬玩gbb好多用propane,氣化好似比top gas好
但香港好似流行top gas冇人玩propane唔知係咩原因?

引用:
原帖由 gainax 於 5-4-2023 23:23 發表
我發覺鬼佬玩gbb好多用propane,氣化好似比top gas好
但香港好似流行top gas冇人玩propane唔知係咩原因?
我以為鬼佬難買green gas先用propane
原來propane氣化好d

propane 是甚麼?
如何叉氣?
香港有無得賣?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-4-2023 02:15 發表
propane 是甚麼?
如何叉氣?
香港有無得賣?
即係石油氣,一般露營用品店有賣細罐裝,需要用adapter先可以差落氣槍用
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-4-2023 00:34 發表

我以為鬼佬難買green gas先用propane
原來propane氣化好d
propane好似唔多會因為天氣冷而動能減弱,我見鬼佬中意propane多過green gas

引用:
原帖由 jacko 於 6-4-2023 07:50 發表

即係石油氣,一般露營用品店有賣細罐裝,需要用adapter先可以差落氣槍用
咁好易燃 同埋係唔係有毒性?

引用:
原帖由 gainax 於 5-4-2023 23:23 發表
鬼佬買GREEN GAS貴,但propane/石油氣樽平
兩者本質一樣都係12kg GAS所以鬼佬會買平D既氣打
香港同台灣則相反,GREEN GAS很平但買石油氣唔單止貴仲麻L煩,當然會打GREEN GAS

同埋鬼佬有個學說係覺得GREEN GAS內額外加既矽油不單無保養效果反而會污染HOPUP膠導致性能變差
堅定流當然無法證明,但主要理由還是離不開Propane平過GREEN GAS很多

引用:
原帖由 gainax 於 6-4-2023 12:21 發表

propane好似唔多會因為天氣冷而動能減弱,我見鬼佬中意propane多過green gas
成分上除左多少少矽油外同一樣主要物質黎,壓力差不多,又唔係CO2

另外因為GREEN GAS本身其實都係丙烷(propane)都係壓縮氣體,因此其實一樣有爆炸風險,一樣要避免接觸火緣或太陽照射否則就BOOM

引用:
原帖由 gainax 於 6-4-2023 12:22 發表

咁好易燃 同埋係唔係有毒性?
Green/top都好易燃其實

我會用d ‘用晒’既氣黎叉火機/煮食打火槍

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-4-2023 20:20 發表

鬼佬買GREEN GAS貴,但propane/石油氣樽平
兩者本質一樣都係12kg GAS所以鬼佬會買平D既氣打
香港同台灣則相反,GREEN GAS很平但買石油氣唔單止貴仲麻L煩,當然會打GREEN GAS

同埋鬼佬有個學說係覺得GREEN G ...
但石油氣係唔係冇green gas對氣溫咁敏感?
green gas可以越打越凍打到結冰,石油氣應該唔會有呢個氣化問題?

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-4-2023 20:23 發表

成分上除左多少少矽油外同一樣主要物質黎,壓力差不多,又唔係CO2

另外因為GREEN GAS本身其實都係丙烷(propane)都係壓縮氣體,因此其實一樣有爆炸風險,一樣要避免接觸火緣或太陽照射否則就BOOM
我見鬼佬用石油氣叉gbb氣化好似比green gas好唔知係唔係錯覺
其實而家有冇可行直接叉已降壓co2去氣夾到唔再玩樽仔咁麻煩? 如果得咁gbb咩天氣都唔會再有氣化問題
我覺得未來gbb做到咁既程度先叫真正完美既氣動結構系統

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-4-2023 20:25 發表

你地成屋topgas吉樽會點處理?我一直覺得好浪費,如果可以類似係co2返叉,咁真係節省好多大量吉樽比人掉棄

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-4-2023 20:25 發表

GREEN GAS含矽,拎黎BBQ打邊爐唔知會唔會生CANCER

引用:
原帖由 gainax 於 6-4-2023 22:36 發表

但石油氣係唔係冇green gas對氣溫咁敏感?
green gas可以越打越凍打到結冰,石油氣應該唔會有呢個氣化問題?
理論上差不多,成份基本一樣都係丙烷

CO2得係得既,APS D爛鬼殼都頂得順
之不過充氣不容易要同CO2鬥大力+對個彈匣設計既要求大很多 (APS彈都要老練咁大力先可以壓枝88g落去逼入去)

引用:
原帖由 gainax 於 6-4-2023 22:46 發表

你地成屋topgas吉樽會點處理?我一直覺得好浪費,如果可以類似係co2返叉,咁真係節省好多大量吉樽比人掉棄
我只諗到用黎叉埋火機咋
佢用晒個壓力都大過普通火機氣
所以係大火d 但叉一次用得唔耐咁

個樽真係用晒就吉穿佢掉 可以做好d就拎去金屬回收?但唔知有冇用

20 12
發新話題