發新話題

[VFC] G36C v2 GBB

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-4-2023 10:42 發表
KAC 600M sight? (Mk 12 Mod1 SPR 用果個?)

Kac for g36果隻短鏡橋build in有摺sight
Garand thumb g36c條片果隻

中間斷開 好拉charging handle好多
因為但就裝得野少 落唔到peq果d咁

我都未郁枝g36c 諗緊要現代化到咩情度
可能換左鏡橋就算 唔落keymod骨 用原裝護木

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-4-2023 13:04 發表

外觀像真同內件好用無必然衝突,馬記係被嚴格法律限制像真度,放開到手的話恐怕支支都係頂級1比1。

V某打住像真旗號,台灣又冇乜特別限制,都搞出腚級1呸1,有野賣就算。我收番黎支416V2打打下會解體, ...
V記一直比我感覺只係著重投資外殼,內部直抄真鐵改某d gbb結構,出嚟效果射到就收工既設計,唔係點解成十年dgbb仲係冇咩大變化
前期V1設計根本過唔到運作測試就出貨,你哋唔記得mp5冇彈出,g36飛機回唔盡爆氣既鍋氣?,支m4第一代初版我記得係直程會打爆下身撞針位,V2 2015 416神奇夾版支撞針又係設計不良,到v3 mcmr先正式有正常撞針設計係可靠。。
2010年大蛇/ksz都改變左wa撞針設計係可靠,V記十年8年V3先做到人地2010既野

引用:
原帖由 Tom561 於 25-4-2023 13:11 發表
其實我唔明點解ghk同vfc都係wa系統延伸
個表現水準都可以差更大
dna和毒蛇之類又係咩水平呢
dma好似聽講係V記另一個名,你當佢係補品貴價版v記
大蛇得撞針設計比wa好,支煲不如wa,彈夾又麻麻所以唔改原裝仲差過V記
豬香港就真係根治wa系統問題,性能有突破發展,我覺得佢個系統先係最佳適合大眾系統,
點解咁講? 一個字性價比最高,性能良好,內部超級耐用後備件平維修簡單,而家出到鍛身全鋼件m4先5千多,
我砌支全鋼鍛身馬記過萬,如果唔追求馬記變態性能,豬香港d gbbr新版事實係最抵玩3千幾4千幾唔洗點比錢改有良好射擊同外觀體驗
V記拍埋呢2個系統論實用表現其實冇得比,只係夏天好似差唔多水平冬天見真章,所以我都冇再玩v記仲有玩豬香港同馬記了,
但V記三千蚊左右價位就買到mp5 xm177 m733 416等等呢d自砌好貴既槍型係有大吸引力
你哋想草槍或平平地玩款式心態玩佢dgbbr其實都玩得過

有得玩都唔揀V仔
垃圾上下身鋁
我連掛牆既都甘
不過有D款得佢出有乜辨法

引用:
原帖由 hendry9881 於 28-4-2023 12:31 發表
有得玩都唔揀V仔
垃圾上下身鋁
我連掛牆既都甘
不過有D款得佢出有乜辨法
一直都係話佢有特別款得佢有,或第二個系統砌會好貴買佢性價比高
同款好似一街有m4就冇吸引力除非好似我們支mp5,g3,scar唔掂先又玩佢系統
仲有佢d成萬一支cnc416 m4身都有人玩真係百貨應百客
市場仲咁多人buy佢像真所以佢再gbbr以佢像真風格都唔再有咩突破發展了,
無奈咪係得佢出得最多型號要玩都係玩佢系統

回覆 65# 的帖子

其實v記有啲槍如果可以二手2500左右收返來都幾抵下,例如把mp5a5

引用:
原帖由 Tom561 於 30-4-2023 10:14 發表
其實v記有啲槍如果可以二手2500左右收返來都幾抵下,例如把mp5a5
性價比問題, 多年前V記新槍都仲係賣3千以內果陣, 性價比係唔錯~
但而家V3有D店家原價都上到3尾4頭, 根本就唔使揀V記
但當呢堆槍二手新淨放返出黎大約二千中尾時, 堆槍就即刻值返晒價

引用:
原帖由 Tom561 於 30-4-2023 10:14 發表
而家新槍mp5先三千頭嘛,2手新淨7折差唔多了,落過場玩舊左二千幾仲有跟多夾
我一直都講對性能穩定性要求唔高要求合格水平玩V記性價比係幾好, 唔落場係屋企射下汽水罐又當真鐵玩拆解同操作feel
V記夠像真外觀又靚係首選了,但長久計諗起要維修/執槍同接受佢難以解決小問題,我自己有時見2手咁平都冇買黎玩了
最好方法就係等佢出最終ver,mp5改好斷彈設計就會入手了

而家自從玩左馬記系統就冇咩需要去諗點執位執件改好把槍,係改外觀一次性貴,
馬記系統真係最少問題又超爽玩得好開心,自組一把mws系統一裝好就識飛個感覺真係唔識講咁美好,
以前玩既gbbr體驗好似係一件半完成品,要你自己解決奇難雜症我自己就執到怕怕,但練到手工又了解哂成個氣動運作算係有得著

引用:
原帖由 stevechau 於 30-4-2023 16:26 發表

性價比問題, 多年前V記新槍都仲係賣3千以內果陣, 性價比係唔錯~
但而家V3有D店家原價都上到3尾4頭, 根本就唔使揀V記
但當呢堆槍二手新淨放返出黎大約二千中尾時, 堆槍就即刻值返晒價
佢最大問題係一直行真鐵個種咁像真內構放係gbb到唔會做到把實用性高玩具出嚟
V記行路線好似以前ptvv,真到無得頂,但初幾代壞乜壞物爆上身又爆下身穩定性耐用度衰過aeg
出左n年而家先算穩定左,而家支後座力有煲好似gbb個支又係一樣,行電設計像真都問題多多
行氣個氣化穩定性咁差唔可靠設計仲要設計點內部像真,咪永遠做唔到可靠運作高性能設計
而家佢最新支249gbb明顯改變哂設計方向,內部超級唔像真但射得爽又穩定咪一樣大把人會買

玩玩具外表像真咪夠,我砌支mws鍛身壓字放係V記支m4隔離你哋覺得邊支似真鐵?
玩具以假亂真到唔打開入面鬼知你真鐵定玩具仲未夠像真feel咩?  咁多間廠係得佢執著點入面幾真幾真
就係咁搞到幾多人唔中意佢個個問題不斷系統,手槍跟馬記設計明顯大眾玩得開心,長槍一早要跟埋馬記設計啦

一個月兩枝
Hk53都想入手 但呢兩枝都未諗到點砌

附件

1-5-2023 17:16

回覆 70# 的帖子

如果仲搵到把手,可以入返支36C玩下

引用:
原帖由 gainax 於 1-5-2023 00:17 發表

佢最大問題係一直行真鐵個種咁像真內構放係gbb到唔會做到把實用性高玩具出嚟
V記行路線好似以前ptvv,真到無得頂,但初幾代壞乜壞物爆上身又爆下身穩定性耐用度衰過aeg
出左n年而家先算穩定左,而家支後座 ...
又要咁講, 你果支mws鍛身壓字對比起V記M4原裝使多左幾多錢??
(雖然我覺得馬記原裝CERAKOTE身已經好到唔搞佢都得)
你用多左既錢&更換時間都係頗高既成本黎, 唔少初初新入手既我都建議人買馬記粗打就算, 千祈唔好手多改呢改路住

像真問題多, 無計, 人地間廠揀左條咁既路, 唔買咪唔係佢個客, 買既或多或少都會認同廠家某種信念, 又或者真係得佢出你唔買唔得(就好似你驚左唔知幾多年既MP5一樣)
我唔介意V記轉返好似馬記咁外觀像真內面完全唔同ga, 咁但係無出到丫嘛, 接受到個靚身就OK既咪買囉~

回覆 68# 的帖子

vfc mp5果啲問題其實都算可接受,宜家來來去去都係飛機同彈夾頭呢滴消耗品出問題,如果係ump45果種從槍身到彈夾都出小問題先係大禍,v記改來改去始終都有小問題,真係整蠱

回覆 72# 的帖子

v記把槍性能唔得我覺得唔係仿唔仿真問題,而係佢哋設計上經常犯錯又唔似其他槍廠debug完一輪先夠膽放出來,例如mp7 v1用膠槍管膠火帽

就算講仿真,ksc 把usp同樣都係仿真結構,打足十年都無咩問題,vfc搞咗個相似結構usp9,彈夾甚至可以共用,但vfc把usp火控材質明顯差咗,導致usp9甚至會自動升級連發呢滴we錯誤

v記唔係緊差,但如果佢個心機都擺唔正,緊永遠都會比ghk、馬記壓一頭

引用:
原帖由 hendry9881 於 1-5-2023 18:09 發表
如果仲搵到把手,可以入返支36C玩下
手抽鏡?

發新話題