發新話題

電槍用鋰電

引用:
原帖由 7coolook 於 15-4-2007 03:33 發表
師兄:
想問下我打AUG M100兩面力用11.1v會唔會好易掃天梯?
唔該晒
我用 7.4V 2100mAh 15C/24C 推 M120 都無問題,射頻比 9.6V 1700mAh NiCd 電還快 DD,
所以你用 7.4V 已經夠,11.1V 掃天梯機會..................
我舊電是 Thunder Power。

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 10:18 發表

咁講法7.4v推原裝都無問題啦?
Absolutely! 10C is OK for original power.

C 數越大,放電能力越高,即係電流A數越高,15C 比 10C 爆發力更強,可以推更硬的彈弓!

其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓不是很強的話,根本用唔盡排電的 C數,所以我話原裝槍用 10C 就 OK了,因為排電比較平!

原裝齒頂唔頂得順就係睇你用幾強的彈弓,跟排電的 C數無勿關系。

無錯,只不過 15C較貴,無必要啦

我支 MK14都可能轉用 Li-Po,但之前已經買了 2排 9.6V 4200mAh Intellect,成 HK$400 舊

差機可以參考前面幾位師兄,我現在用緊 Bantam BC5,但另外訂了一部 Thunder Power 原廠差機+Balancer,應該下星期到,因為 BC5 的內置 Balancer 配合唔到 Thunder Power D 電。

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 11:08 發表

咁你訂呢部THUNDER POWER 原廠差機幾錢呢??   

題外話:4200 重要2排,你都幾FULL得嫁啵
Thunder Power TP535C charger = US$58
Wrong! 4200 is way more than I need in one day, a second one is for spare only, in case something goes wrong.

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 11:19 發表

但係點解唔係槍街買要訂呢???唔通槍街無??
偉go 只有 Thunder Power 的 Balancer,我是上網訂的。

這是 Thunder Power 7.4V 2100mAh 裝入 SIR #58 MOD 的樣子。

附件

Li-Po in 58ModJPG.JPG (58.51 KB)

27-4-2007 11:23

Li-Po in 58ModJPG.JPG

發新話題