發新話題

自己動手改模型 , 第二章 : 遙控貨櫃車拖架 (超多圖 , 慎入)

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-11-2009 10:32 發表
要搵diecast唔難, 但係大佬你諗住整架全可動ge rc?!?!?!
唔用 diecast , 係全部用鋅鐵板悍接 , 做好框架之後 , 再用膠片做細節位 , 裝嵌好再全架打磨
我以前做地盤 , 成日要幫 D 機拆尾陀 , 大修機器 , 換油喉 , 所以入面係點我都玩過晒

臂位又係用焊接方法 , 而且又有吊機做藍本

我又有私人圖書館

求其執幾本 ..... 原來已經夠資料

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-11-2009 11:44 發表
其實架拖頭後半部份點解唔噴埋佢GE??
因為 .... 仲有 D 好玩野未整晒

引用:
原帖由 odaan 於 12-11-2009 11:46 發表

因為 .... 仲有 D 好玩野未整晒
唔知我有無機會可以郁下佢呢
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-11-2009 12:02 發表
唔知我有無機會可以郁下佢呢
我等月巴芝有燒烤局 , 我帶埋去架~~

引用:
原帖由 odaan 於 12-11-2009 12:03 發表

我都等緊呢個燒烤局....>.<
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 odaan 於 12-11-2009 12:03 發表

咁咪好似去放狗咁?!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 odaan 於 12-11-2009 11:45 發表

唔用 diecast , 係全部用鋅鐵板悍接 , 做好框架之後 , 再用膠片做細節位 , 裝嵌好再全架打磨
我以前做地盤 , 成日要幫 D 機拆尾陀 , 大修機器 , 換油喉 , 所以入面係點我都玩過晒

臂位又係用焊接方法 , 而且 ...
呢架.......單爺打算全架自己做??
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-11-2009 12:21 發表

咁咪好似去放狗咁?!

我上次都見到有人係大埔放...車~

附件

12-11-2009 19:24

呢架.......單爺打算全架自己做??

履帶用坦克
機底用鋁材
機身/機臂 用焊接
唔係好難,只係要用好多時間

我上次都見到有人係大埔放...車~

哼哼,我都係大埔果班,我係果邊都係叫 奧單

我想問 . . .你個控幾多ch ka??

引用:
原帖由 亞mac 於 13-11-2009 04:21 發表
我想問 . . .你個控幾多ch ka??
8 ch
5 ch 做控制 , 另外 3 ch 做信號分路

8 ch 可以係唔同時間做到 16 個動作

a part , 行車
b part , 吊機落腳
c part , 吊機運作
d part , 拖架跳板升降 / 拖架伸縮

引用:
原帖由 odaan 於 12-11-2009 11:45 發表

臂位又係用焊接方法 , 而且 ...
仲有無其他idea

原來奧單咁堅!......

引用:
原帖由 odaan 於 13-11-2009 09:28 發表

8 ch
5 ch 做控制 , 另外 3 ch 做信號分路

8 ch 可以係唔同時間做到 16 個動作

a part , 行車
b part , 吊機落腳
c part , 吊機運作
d part , 拖架跳板升降 / 拖架伸縮
原來8 ch都夠 . . . .我仲諗緊如果買個14ch 2.4g米要成皮幾野先有得玩

除了 還是 ,奧單兄太堅了

發新話題