發新話題

我好想放棄......

引用:
原帖由 gainax 於 13-6-2010 03:33 發表
其實想問問, 大家用VVA系統出現既問題係邊部分?
氣化/ hopup / 大細力/ 卡彈?
hopup
搞到我想死
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 rho837 於 12-6-2010 19:20 發表

如此就上述的聲明. 高人支"YYA系统"M4 GBBR看來應該一定好正? 如果是的. 煩請高人可否分享對此類M4之深德(貴人之搶修正或改良清單.......)給大部份玩YYA, 井性等等人兄作解決問題作參考, 大部份玩家應相信 ...
WE.... 槍唔死隻夾死呢! 槍穩定有鬼用咩... 落親場都唔夠夾用

引用:
原帖由 sumandy 於 14-6-2010 22:25 發表

WE.... 槍唔死隻夾死呢! 槍穩定有鬼用咩... 落親場都唔夠夾用
wa 匣都唔系唔系好 . . . .玩咁內都系得 bomber 3pin叫做好少少

引用:
原帖由 亞mac 於 14-6-2010 22:34 發表

wa 匣都唔系唔系好 . . . .玩咁內都系得 bomber 3pin叫做好少少
GP/ Bomber都唔差! 好過大陸匣

引用:
原帖由 sumandy 於 14-6-2010 22:25 發表

但有Co2 甲,gas D 甲又可以比返佢搞
算係今
你WA除左比錢同比錢冇咩比到你
要比得錢我玩女人仲好玩啦

引用:
原帖由 Ethan_meu 於 15-6-2010 12:16 AM 發表

但有Co2 甲,gas D 甲又可以比返佢搞
算係今
你WA除左比錢同比錢冇咩比到你
要比得錢我玩女人仲好玩啦
比錢我會玩Leica

引用76#

睇過無數post 主要是氣化/ hopup/ 碎彈問題, 試過原裝槍會有呢個問題
因現時未有最適合GBB 既hopup, VVA隻是設計給正壓用, 但一般人玩負壓唔太適合
AEG隻hopup要修位先好用, 但對技術要求高, 代用匣果度又有d問題, 難怪有多人唔滿意  

我試過用VVA匣+全原裝 Bomber /井成09SV 成槍 都過去 ,不大修改程況下原裝setting 用VVA匣最穩陣/ 效能最好,

當然而家d成槍越貴越小野執, 其實原裝最穩定/ 最高效能就是最新VVA SUPER 版, 不過應該冇乜人會買  

見到大分人換左npas/ 飛機/ 代用匣/ hopup 等等 就問題多了,仲差過原本效能,  証明都是呢d唔得/ 唔執過唔用得

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2010 00:47 發表
睇過無數post 主要是氣化/ hopup/ 碎彈問題, 試過原裝槍會有呢個問題
因現時未有最適合GBB 既hopup, VVA隻是設計給正壓用, 但一般人玩負壓唔太適合
AEG隻hopup要修位先好用, 但對技術要求高, 代用匣果度又有d問題 ...
借師兄的post 一問, 其實我同個friend差不多同一時間入了gbb, 大家都是gp, 不過我支是負壓, 他那支是正壓. 大家都差不多每人打了二支幾topgas, 但小弟那一支問題的確比他多, 難道負壓真的有配合的問題? 在forum 的其他師兄指出過負壓比較stable, 請師兄指敎....

gbb真的很難玩 , 剛剛玩的我也有放棄的念頭......不過它的像真度又真的十分吸引, 還是放棄不了..........

回覆 83# 的帖子

個人想法 : 玩GBB 比較勞心勞力, 不過既然不能自拔, 咁只好盡力做到底, 有人整到打得好爽, 但點解我又整唔掂
唔通個人能力問題? 呢d我唔信, 事在人為無話一定唔得

回正題
負壓結構上比正壓小了需要精密的零件, 所以負壓較為穩定, 就如馬記手槍 ,
但以效能上來說, 正壓是最理常的(如省氣) ,不過需要高精密零件配合才穩定(高手向), 所以都係玩負壓吧

正壓跟原廠VVA 設定較好, 即是用VVA hopup ,
負壓亦可用VVA hopup,  但此終計設原意不同, 會出現小問題,  HOPUP還是用回穩定性高的AEG結構好
但AEG 隻放在GBB上就有小問題, 不過有玩家修改後就無問題, 倒是技術要求高, 可參考國內C2000的post

其實之前講過, 仿VVA系統問題在於 hopup/ 碎彈方面, 如是氣化有問題, 解決方法是用高性能彈匣,
hopup/ 碎彈 多是飛機至hopup位置問題, 解決方法就是改良HOPUP/  細部留意上彈有乜出錯, 再作調整 /打磨
* 換膠飛機會減少碎彈問題*  

個人推介修改完測試時唔好用npas, 必須用VVA匣或同等性能的匣( 即要調整/ 配合/ 小量打磨fit位 )
唔入彈試槍既運作性能, 氣化,ROF, 修到順, 滿意無爆氣等等問題才入彈試hopup/ 有冇碎彈,口水彈問題
全部解決才用npas, 代用匣試, 應該分別出性能和問題所在
是較麻煩不過搞好就安心, 希望幫到師兄你

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2010 05:07 發表
個人想法 : 玩GBB 比較勞心勞力, 不過既然不能自拔, 咁只好盡力做到底, 有人整到打得好爽, 但點解我又整唔掂
唔通個人能力問題? 呢d我唔信, 事在人為無話一定唔得

回正題
負壓結構上比正壓小了需要精密的 ...
補充,碎彈同彈夾都有關的
負壓好處是零件精密和配合要求底所以問題比較小出現
但配合得宜正壓的較果和問題的出現率都非常底,而且較能也比較高

回覆 84#, 85# 的帖子

謝謝gainax 及亞mac 師兄的解答, 對新手來說, 真的可以加深對gbb的了解及玩法.
小弟自入手gbb 以來, 強烈感受到維修改良及鑽研是玩gbb不可缺少的一部份 , 以現時gbb技術的成熟度來說, 絕對不適合想買了以後就可以用來打game, 而不用理會其他的師兄.

YYA GBBR 等等.......
之前好想買YYA原裝夾! 買左成年都買唔到一隻, 等來等去都買唔到! 錢唔係問題! 但冇得買! 跟住就出GeeHK夾, 我即時去"KILL-R-F"買左"一打"但只得兩隻可以其餘打得不順, 比左一個係元朗自稱高手"其實係神棍"整! 唔整由自可, 整左隻隻都唔掂.......現在Prowon又買左六隻又換頂膠, 又買左條$1800RAtach bolt, 又換泒仔upper 又 aeg hopup等.....咪一樣唔掂, 感覺就........一支搶生莓毒生芒果但好彩冇生愛滋! 都起碼重有希望醫吓.

所以冇計我地呢班GBBR Dummy只可玩"有膽式"YYE, 因為睇之徐都要射吓之槍GaMa.

小弟淨係得wa 系統, 但係除彈匣溜氣外, 打得都好順. 而且改良埋圖釘設計, 鑤圖釘既問題都冇埋. 想條recoil spring 要幾勁都得..

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2010 00:47 發表
AEG隻hopup要修位先好用, 但對技術要求高, 代用匣果度又有d問題 ...
即係係安番飛標?
唔好npas d力又大
thz
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

個人認為VVA 計設為一不好(不計仿真)就是 設定打134a, 和圖釘問題( 只要是井成的仿真結構,即導氣管插bolt,就減少多一件零件損耗)

其實大家在埋怨,有冇細心諗一諗  ,是VVA 設計上失誤? 還是代用廠與廠之間問題?, 個人覺得現在大家都在玩"改良,代用"VVA"系統,所有零件多是除匣外,都不再是VVA了 , 它做槍年曆, 經驗 , 投資, 設計 相信沒有人否定吧?  雖然新出時的確系統不完善, 但所有新的產品都不會完善,
現在super版已是改進了很多, 大部分問題已不再了

回到我地既問題, 既然都是同一系統, 為何問題多不少  , 其實有得查証
看見代用廠方自行改良/設計,不識當材質,各廠零件不同工差, 仿的原廠成槍, 自組與改裝出來的槍,出來性能未及正廠是正常的吧?
程況就像馬記槍和各仿的分別  ,但仿的也可超越原廠性能,耐用,穩定, 精確度, 關鍵在於選取零件配合, 動手能力

都要再講, 需然不是高手, 以個經驗, 其實玩GBB 想穩是不難 , 就是:
用好的匣, 用好彈, 不要亂換零件, 買質量好的槍/零件  , 勤保養, 基本上問題已減少一大半
淨下來的小問題就是靠動手能力解決 , 越換得多零件,動手能力越高, 出現問題越多, 解決方法就是理解運作,結構原理, 所出修整
就同電槍做密氣, set 齒原意一樣, 要不斷爬文, 硏究, 測試, 修出來就更理想, 既然有好多人都做到, 咁就唔係沒可能

發新話題