70 12345
發新話題

[開箱文]King Arms GBB M7A1 (61#補上官方video)

[開箱文]King Arms GBB M7A1 (61#補上官方video)

近日KING ARMS 俏俏地推出了GBB M7A1, 小弟也俏俏地來個開箱文,
給大家一個參考.

價錢:
港幣@$%)

內容:
槍本體, 上彈器, 短手握把, 援衝膠片x4(兩塊槍內), 低出力飛機芯x1(高出力芯安置槍內), jamming rod.
槍重量不連匣約 2.3KG
wa系統.

付件近照.

彈匣十分輕, 比agm輕匣更輕一點
不過顏色很黑很黑, 姑且當作是HK416的鋼製彈匣會比較順眼

看上去是wa super version樣式 有後定關閉功能給大家打空槍把玩用.

機匣銘文為s&w

右邊是m7a1刻字

魚骨復刻得甚為精美, ka一貫外觀跨啦啦品質.

金身跟獨立發售的一樣, 相當紮實
take down pin更是超級緊, 不能指望像真鐵ar-15一樣能快速拔出
如果想用大力金剛指拉出來只會令自己受傷.

比油雞還要油的槍機組,負壓.
一開始有點緊, 磨合後就好多了.
以及有點刺手的拉機柄

內件大部分看上去是POT METAL, 聲稱鋁合金, 並有bearing hammer.

膠製buffer與buffer spring

援衝膠片一覽
只有用最薄的一塊援衝膠片才有後定功能, 若要有較高rof必須犧牲後定(原廠配件)
那時候就只有約11rof, 但我打的感覺又沒那麼慢...也有13-14吧大概.

全部援衝膠片都用上說明書說最高有16rof上下,加上副廠的強化零件大概會更快?

值得一提的是原裝開箱的時候放了兩塊後定膠, 就是原廠設置就是封印了後定功能
大概是廠商都知道後定多玩一定有損耗, 玩家自行定奪的意思吧....相當聰明(取巧)
真是七分良善三分陰險的設定....

11/7新增hop up+飛機分解

hopup特寫, 注意hop up膠增大延長了, 直接套進飛機嘴, 減低小便蛋/含彈不良的情怳
早前以為是跟hopup膠分開的膠環

補上了大家也很關心的hop up組分解

電搶管
構做很簡單

hop up膠並非aeg規格

前面特寫(面向飛機)

後面特寫(面向槍管)

則面特寫

兩點施壓的hopup臂

飛機分解圖, 幾乎跟wa一樣
只是改變成負壓

氣芯比對
原理與npas雷同, 只是變成了替換式

力度
室內, 攝氏22度, TOP GAS, KSC0.2BB
高出力:1.68J
低出力:1.49J

其fps在說明書所述範圍內
low power是出力變平均意義多過降火吧...

隨影一張

加上小量配件, 樸素就是美:p

prowin夾直上, 功能正常, 無需換出氣膠
(不過力度變低了)

與同是ka身的自組gbb合照

爆炸圖

12/7更新準度簡測

就這樣.
原裝發射, 5米室內, 無風, 坐姿射擊, KSC0.2BB, 10發.
很爛, 改天補上調好準星清理後的集彈(比較合理)

KA SUPER VER MAG測評擇日補上.

總結:
外觀我給80分, 性能打得少未能給出有說服力的分數, 不過我暫時滿意.
購入的心態是就算內涵一陀屎最少也有個外殼, 不會total lost.
本來一直想自己組多一支短的ar15 gbb, 不過左算右算還是買這把較經濟.
頭蘆還沒有拋, 熱血倒是灑了不少.

ka打起上來也算清脆, 後座力紮實. 感覺上很好, 準度有待驗證...
不過這麼短不會抱太大期待,目標是用來應付cqb就好.

至於那個封印後定也相當奇情
對於"沒後定玩gbb幹嘛/沒feel"的師兄的確令人感冒, 我也...確實有一點.
要在rof和後定功能取捨我放棄用那堆援衝膠片...大概換speed buffer或輕量槍機能解決射速問題吧
再者只塞最薄那塊也不是很慢....吧?

gp woc也有出gbb m7a1, 不過小弟沒有, 無從比較. 要說的話價錢已經賞了GP一巴掌.
性能上GP應該比較好一點,我猜.(射速,內件用料)
若有師兄能夠分享比較一下就很好了, 小弟會十分感謝.
至於hopup詳細部份甚有喜感, 性能有待下場驗證, 用AEG內管也是個BIG PLUS.

總括而言ka的加入又為gbb戰國時代增添一股暗湧, 老實說就算加了補品價錢比gp還要便宜是怎樣....
加上廠商肯在有限的資源下為玩家提供彈性, 這一點我很欣賞.(是好是壞見仁見智)
M4A1也快將發售而且價格比這支便宜一點(BY店員)
似乎是要在中價位市場殺出一條血路

小弟第一次發開箱文, 有違漏多多包函. 能夠補上的我會盡量補的

備註:

TROY的M7A1套件有付TROY OEM Sling Mount, 這挺GBB倒是沒有付上...該死

結果是買了GP的裝上去...

謝謝收看.
同帖貼於香港wgy/cgf論壇

本帖最近評分記錄
  • Hkpolice-Psu 威望 +20 很詳細的開箱文!!! 11-7-2010 22:05
  • Hkpolice-Psu 金錢 +20 很詳細的開箱文!!! 11-7-2010 22:05

7.bearing hammer, 膠buffer   你指隻buffer係膠?
8.近似prowin款hop up,aeg內管  即係AEG款hop up?

引用:
原帖由 horenhim 於 10-7-2010 19:08 發表
購於聯合國, $@$%)
簡述一下, 遲會補相

0.很輕
1.prowin夾即插即射
2.跟槍super ver夾非常輕, 性能甚佳, 係有點肉 散買@*)
3.原裝封印了bolt lock, 需要拆buffer膠先有得lock
4.跟4舊buffer膠, 用厚膠/插幾塊 ...
嗯......聽落幾OK咁喎, 唔知AGM或BOMBER匣啱唔啱用呢?
原裝已經有得較力, 又有用AEG管既HOPUP, 真係唔錯,
最緊要係價錢唔貴..........等埋師兄你既開箱文先,
唔該晒

圖已補

補上感想

已有AEG版M7A1. 等緊佢出其它款

C Hing

How's its blow back?

Any youtube to show its blow back and shooting performance?

Thx!

補上houp/飛機分解
修正內文

非常詳細, 多謝!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 11-7-2010 22:05 發表
非常詳細, 多謝!
很想做彈夾續航力同準度測試
不過小弟家住村屋實在不太方便夜晚啪啪啪啪啪啪.....
(打個乞癡對面屋都聽到)

引用:
原帖由 kk3296 於 10-7-2010 23:39 發表

嗯......聽落幾OK咁喎, 唔知AGM或BOMBER匣啱唔啱用呢?
原裝已經有得較力, 又有用AEG管既HOPUP, 真係唔錯,
最緊要係價錢唔貴..........等埋師兄你既開箱文先,
唔該晒
AGM FAIL(HAMMER SPRING不夠力)
BOMBER可以

引用:
原帖由 horenhim 於 11-7-2010 22:13 發表

AGM FAIL(HAMMER SPRING不夠力)
BOMBER可以
唔該晒, 咁我啲AGM匣就無用武之地啦..........

另外, 好多謝師兄你既開箱文呀, 好詳細, 我諗呢支都係走唔甩架啦.......

唔該晒, 繼續努力

真係好詳细呀!!
Thank you師兄

引用:
原帖由 kk3296 於 11-7-2010 22:32 發表

唔該晒, 咁我啲AGM匣就無用武之地啦..........

另外, 好多謝師兄你既開箱文呀, 好詳細, 我諗呢支都係走唔甩架啦.......

唔該晒, 繼續努力
換agm hammer spring/自己屈解決

C Hing

How's its blow back?

70 12345
發新話題